Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές τους.
Στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία υπολογίζεται ότι προσελκύει το 10% των συνολικών αφίξεων, αλλά στην Ευρώπη το 22% όλων των πακέτων για διακοπές αφορούν τον αθλητικό τουρισμό, ενώ παγκοσμίως ο Αθλητικός Τουρισμός «τρέχει» με 14% ετησίως αυξανόμενος και συνεχίζει απτόητος την ανοδική του πορεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην χώρα μας.
Ο αθλητικός τουρισμός, αποτελώντας ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις και σημασία σε πολλά επίπεδα αποτελείται από δύο μεγάλους κοινωνικούς θεσμούς που γιγαντώθηκαν ειδικότερα μετά το 1960 και αποτελούν δύο κερδοφόρες βιομηχανίες που αποφέρουν τεράστια κέρδη. Οι έννοιες του τουρισμού και του αθλητισμού αλληλοσχετίζονται και έχουν κοινό έδαφος.
Η σκοποβολή στην Ελλάδα από τον αθλητικό τουρισμό δύναται να συμβάλει και στην ανάπτυξη και στην προβολή του αθλητισμού δεδομένων των σκοπευτηρίων που υπάρχουν σε όλη την χώρα, σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι πόλος έλξης για την σκοποβολή από τον τουρισμό όπως η Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νησιά Ιονίου καθώς και μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Καλαμάτα, Σπάρτη κα.
Δυστυχώς το υπάρχον απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς απαγορεύει την είσοδο στα σκοπευτήρια αλλοδαπών αθλητών σε αγώνες και προπονήσεις, διότι δεν διαθέτουν το απαιτούμενο Δελτίο Αθλητικής Ιδιότητας της αρμόδιας Ομοσπονδίας (εδάφιο δ, παρ. 6, άρθρο 4 της ΚΥΑ 19180/2006).
Ακόμα και στην περίπτωση που οι αλλοδαποί αθλητές είναι κάτοχοι δελτίου σκοπευτή στην χώρα τους αλλά δεν έχουν άδεια οπλοκατοχής, απαγορεύεται η χορήγηση όπλου από τον διοργανωτή σύλλογο για συμμετοχή σε αγώνες ή προπονήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η λύση για την ενίσχυση της σκοποβολής μέσω του αθλητικού τουρισμού είναι πρωτίστως η κατάργηση των αναχρονιστικών απαγορευτικών διατάξεων της παραπάνω ΚΥΑ έτσι ώστε να επιτρέπεται η είσοδο στα σκοπευτήρια της χώρα όλων των νομίμων οπλοκατόχων, αλλοδαπών ή ημεδαπών, και δεύτερον η απόλυτη εναρμόνιση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Φυσικά ή έκδοση των νέων ΚΥΑ είναι απαραίτητο να γίνει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχοντας πάντα υπόψη την ανάπτυξη του αθλήματος σε ερασιτεχνικό – αγωνιστικό επίπεδο και την διευκόλυνση των σκοπευτών.
Η ΣΚ.Ο.Ε. θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο θέμα του αθλητικού τουρισμού διότι θα συμβάλει και στην οικονομική ενίσχυση των συλλόγων και κατά συνέπεια της Ομοσπονδίας.
Η σκοποβολή έχει ανάγκη από εξωστρέφεια και θα πρέπει προκαταλήψεις του παρελθόντος και κακής νοοτροπίας να εξαλειφθούν.