ΑΟ Κάλλιστος: Εσύ θέλεις να αλλάξεις; (pics+vids)
Το Sportime βρέθηκε στο ΟΑΚΑ και εντυπωσιάστηκεΑΟ Κάλλιστος. «Ωραίο όνομα», σκέφτηκα για σύλλογο που αφορά κλασικό αθλητισμό.
Παραπέμπει σε Αρχαία Ελλάδα, Ολυμπιακούς Αγώνες κ.τ.λ.
Είχα κάνει λάθος. Δεν αφορά μόνο κλασικό αθλητισμό, αλλά και ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ.
Η διαπίστωση έγινε όταν μπήκα στην ιστοσελίδα του ομίλου που δημιουργήθηκε από πρωταθλητές του στίβου.
Εντυπωσιακή και η «ξενάγηση» στο site (με το αποφασιστικό μότο #I Want to Change) επομένως η ανυπομονησία για επίσκεψη ήρθε να προστεθεί στη λέξη «περιέργεια».
Καταρχάς, μόλις πλησιάζεις στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο των Αθηνών για να αθληθείς, σε πιάνει δέος.
Κάνεις συνειρμούς, θυμάσαι εικόνες που βίωσες είτε από κοντά είτε από την TV… Οι νεότεροι ξέρουν λόγω του YouTube.
Άσε που η προπόνηση στα βοηθητικά γήπεδα του ΟΑΚΑ με φόντο το στέγαστρο Καλατράβα προξενεί άλλη αίσθηση.
Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησα ήταν ο Γιάννης Μπαρλής, ο βετεράνος σφυροβόλος του Παναθηναϊκού. Με ασημένιο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα και 4η θέση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων.
Ο Γιάννης είναι ο ρίπτης της σπορ παρέας. Στην προκειμένη, έγινε και ξεναγός. Μου έδειξε τα κατατόπια, με ενημέρωσε για ένα σωρό απορίες που είχα και με εντυπωσίασε όταν μου μίλησε για το υπόστεγο.
«Αυτό κατασκευάστηκε με προσωπικά έξοδα του Σταμάτη Λένη. Ο άνθρωπος οπλίστηκε με μεράκι και σιγά-σιγά έφτιαξε αυτό που βλέπεις».
Τι ήταν αυτό που έβλεπα; Πολλά παιδάκια να αθλούνται, ενήλικες να σηκώνουν βάρη, χαμόγελα, καλή και… μαχητική διάθεση.
Συνοδεία μουσικής τα παραπάνω και βέβαια… «γιατρού που έχουμε κάθε μέρα εδώ».
ΑΟ Κάλλιστος = Γίνεσαι καλύτερος
Έπειτα ήταν η ώρα να γνωριστώ με τον Σταμάτη Λένη. Ευγενής, με αποφασιστικό βλέμμα και χωρίς διάθεση για πολλά λόγια, αλλά για δουλειά.
Περισσότερο περίμενε να αντιληφθώ από μόνος μου τι συμβαίνει, παρά να μου εξηγήσει τι έχει πετύχει.
Τριπλούν έκανε και, μάλιστα, έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, σε Παγκόσμια, σε Ευρωπαϊκά…
Τώρα, όμως, έδειχνε να συμμετέχει σε Μαραθώνιο. «Την πρώτη χρονιά είχαμε 10 παιδιά κι εφέτος έχουμε εκατοντάδες», ήταν μία από τις ελάχιστες ατάκες που είπε.
Έφυγε για να συνεχίσει τη δουλειά του και ο Γιάννης με παρέπεμψε στον Άγγελο Παυλακάκη.
Σκέφτηκα ότι αν τον αρχίσω στις ερωτήσεις, θα φύγει τρέχοντας. Κι άντε να τον πιάσεις μετά. Βλέπετε, ακόμη και σήμερα είναι ο ταχύτερος Έλληνας.
Στις 2 Αυγούστου 1997, λίγο παραπέρα από το σημείο που συστηθήκαμε, ο σπρίντερ από την Ξάνθη χρειάστηκε 10.11 για να καλύψει τα 100μ.
Τότε εκπροσωπούσε τη χώρα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τώρα ασχολείται με κάτι πιο ιερό: Μεταλαμπαδεύει στα νέα παιδιά τις γνώσεις του.
Εκείνος είναι ο ταχύτερος της παρέας, όμως βρήκα τον τρόπο να τον… φρενάρω λίγο για να μου απαντήσει στις ερωτήσεις.
-Πώς και πότε άρχισε το εγχείρημα;
«Ο Σταμάτης Λένης με τη σύζυγό του Δήμητρα Μάρκου, επιτυχημένοι τριπλουνίστες, μετά την αθλητική τους σταδιοδρομία, ασχολούνται επαγγελματικά με την εκγύμναση αθλητών ομαδικών αθλημάτων αλλά και ιδιωτών που θέλουν να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.
Συνάντησαν τον επιτυχημένο δικηγόρο Αθανάσιο Λαμπρόπουλο, έναν λάτρη του αθλητισμού, ο οποίος τους προέτρεψε να ασχοληθούν ειδικότερα με το χώρο που τους ανέδειξε.
Τους γεννήθηκε, λοιπόν, η επιθυμία να δημιουργήσουν μαζί έναν σύλλογο στίβου. Λόγω της χρόνιας φιλίας και συγκατοίκησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ο Σταμάτης ήρθε σε επαφή με μένα και μου μετέφερε τη βούλησή του, ζητώντας την συμμετοχή μου σε αυτή την προσπάθεια.
Ο ενθουσιασμός έκδηλος, η λαχτάρα μεγάλη και, κάπως έτσι, έπεσαν τα θεμέλια για τον ΑΟ Κάλλιστο, ο οποίος την επόμενη χρονιά, το 2013, πήρε αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ».
Η εξέλιξη του ΑΟ Κάλλιστος
-Σε μία δύσκολη εποχή, θα σχολιάσω. Και πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι;
«Η κρίση για τον ΑΟ Κάλλιστος έγινε ευκαιρία και δημιουργήθηκε ένας σύλλογος που η ανάπτυξή του ήταν αντιστρόφως ανάλογη με την κρίση που πλήττει την πατρίδα μας.
Η αρχή, λοιπόν, έγινε δειλά δειλά το 2013, όπου στον Κάλλιστο εμπιστεύθηκαν 35 οικογένειες τα παιδιά τους, το 2014 έγιναν 75, το 2015 έγιναν 150 και σήμερα έχει φτάσει να έχει πλέον των 400 παιδιών στη δύναμή του. Όμως, αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος της επιτυχίας. Το δεύτερο σκέλος είναι η απόδοση.
Το 2014 από τα 348 σωματεία στίβου της χώρας κατέλαβε στην αξιολόγηση του ΣΕΓΑΣ την 302η θέση, το 2015 την 212η, το 2016 την 157η, το 2017 την 98η, το 2018 την 57η και φέτος θα είναι γύρω στην 35η.
Μία βελτίωση άνω του 50% κατ’ έτος που εκτός από περηφάνια δημιουργεί και το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στους αθλητές και τις οικογένειές τους.
Ταυτόχρονα, οι αθλητές μας ατομικά αλλά και οι ομάδες σκυταλοδρομιών μας έχουν κατακτήσει μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα αλλά και συμμετοχές με την Εθνική Ομάδα στίβου».
Υποστήριξη στη «Φροντίδα» και όχι μόνο
-Θα μας κάνετε ένα σχόλιο για το παρόν και τις εγκαταστάσεις;
«Σήμερα ο Όμιλος αριθμεί πάνω από 10 προπονητές, επαγγελματίες, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι πρώην επιτυχημένοι αθλητές στίβου.
Καλλιεργεί ακαδημίες στίβου από 3 ετών, προαγωνιστικά, αγωνιστικά τμήματα αλλά και running team, προετοιμασία για ΣΕΦΑΑ, στρατιωτικές σχολές και φυσικά υποστήριξη σε αθλητές ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις κ.λ.π.
Ο βασικός σκοπός του ΑΟ Κάλλιστος είναι η άθληση και ο αθλητισμός να γίνουν βιωματική εμπειρία, εμπειρία ζωής.
Να προσφέρει στους νέους μία διέξοδο όπου θα μπορούν να δημιουργούν αλλά και να εκτονώνονται.
Παράλληλα, να αποκαλύπτουν δυνατότητες του σώματός τους, αλλά και στους μεγαλύτερους τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και υγείας τους.
Στις τάξεις μας έχουμε παιδιά όπως τον Σωτήρη Κομιανό – Γραββάνη, έναν αθλητή που ξεκίνησε από τις ακαδημίες μας, ο οποίος έχει συμμετοχή στον τελικό της 4×100 Εφήβων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έως και την κορυφαία τριπλουνίστρια, πρωταθλήτρια Ευρώπη Βούλα Παπαχρήστου, για την οποία ευελπιστούμε στην επιτυχημένη παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.
Η ευαισθησία όμως των ανθρώπων του Α.Ο. Κάλλιστου εκφράζεται και μέσα από κοινωνικές δράσεις με σημαντικότερη την υποστήριξη της «Φροντίδας».
Όμως και οι μεγάλοι μας φίλοι έχουν πολλές ευκαιρίες μέσα από την συμμετοχή τους στο running team του συλλόγου το οποίο συμμετέχει σε πολλούς αγώνες, όπως στο Spetses mini Marathon, στο Kifissia Run κ.ά., όπου έχουν διακριθεί αθλητές μας, αλλά το πιο σημαντικό, έχει βραβευθεί ο σύλλογος για τις πολυπληθέστερες ομάδες του».
Βύντρα, Μαυροπάνος, Φετφατζίδης κ.τ.λ.
-Αρκετοί επαγγελματικές αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές, έχουν κατά καιρούς καρπωθεί τις γνώσεις και τη στήριξή σας. Θέλετε να μας πείτε μερικά ονόματα;
«Ναι, βέβαια. Πολλοί βελτίωναν ή βελτιώνουν ακόμη και σήμερα τη φυσική τους κατάσταση σε εμάς.
Ενδεικτικά, από το ποδόσφαιρο οι Μαυροπάνος, Λυκογιάννης, Σιώπης, Κοτσόλης, Βύντρα, Μαρίνος, Φετφατζίδης, Λαγός, Διαμαντάκος, Χουχούμης, Ρισβάνης.
Από το μπάσκετ οι Ρογκαβόπουλος, Βουγιούκας, από το τένις Γεμουχίδης, Αγγελίνος, από το βόλεϊ οι Παπαγγελόπουλος, Αδαμόπουλος, Κόβαλτσουκ, Χρυσομάλλη, Διάλλα, αλλά και από MMA και kick boxing οι Κατζουράκης, Μιχαηλίδης, Μιχαλόπουλος, Γκίκας, Φεζουλάι.
Θα πρέπει, όμως, να πούμε ότι υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που στηρίζουν το όραμά μας και αυτοί είναι οι χορηγοί μας.
Ευχαριστούμε θερμά την Asics, την Elite Strom και την Pelmatografima Elite».
Πού και πώς σας βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι:
«Στο ΟΑΚΑ, συγκεκριμένα στα προπονητικά γήπεδα του στίβου Κ1-Κ2 (είσοδος επί της οδού Αμαρυσίας Αρτέμιδος), ενώ το τηλέφωνο της γραμματείας είναι 6972489719».
***
Ήταν η ώρα του… τερματισμού. Ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα και μόλις 10 λεπτά απόσταση από το γραφείο.
«Όποτε θέλεις, να έρχεσαι για καφεδάκι και γυμναστική πριν τη δουλειά», με (ξανα)προσκάλεσε ο Γιάννης Μπαρλής.
«Πετώντας», του απάντησα. Ε, ρίπτης είναι τι να του έλεγα;
ΑΟ Κάλλιστος, λοιπόν. Από καλά παιδιά που προσφέρουν τα καλύτερα για να σε κάνουν συνώνυμο με τον σύλλογο.