ΣΠΟΡ

Ε.Ο.Κ.Α.Ν. : Η Ελλάδα βγήκε από τη λίστα επιτήρησης της WADA

Σημαντική επιτυχία για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. και την χώρα μας σε διεθνές επίπεδο καθώς βγήκε από τη λίστα επιτήρησης του WADA.
Ε.Ο.Κ.Α.Ν. : Η Ελλάδα βγήκε από τη λίστα επιτήρησης της WADA

Με ανακοίνωσή του ο Ε.Ο.Κ.Α.Ν. (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ) ενημερώνει πως η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες επιτήρησης της WADA.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ε.Ο.Κ.Α.Ν.

Μέσα από τη στενή συνεργασία τους τελευταίους μήνες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-ντόπινγκ, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ (Ε.Ο.ΚΑ.Ν.), πέρασε με απόλυτη επιτυχία τη διαδικασία αξιολόγησης και πλέον, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο WADA, βγήκε από τη λίστα των υπό επιτήρηση Εθνικών Οργανισμών.

Η διαδικασία για τη ρύθμιση και των τελευταίων μικροεκκρεμοτήτων, ολοκληρώθηκε για τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν πολύ συντομότερα από το χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός, δηλαδή ως τα μέσα Ιανουαρίου 2022, δείγμα της συστηματικής δουλειάς που έγινε σε όλα τα επίπεδα, μέσα σε λίγο χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μαζί με την Ελλάδα, εκτός λίστας βγήκαν μόνο η Ολλανδία και η Λετονία, ενώ υπό επιτήρηση παραμένουν χώρες με μεγάλη αθλητική παράδοση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία.
Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., συμμορφώθηκε πλήρως με τα όσα απαιτεί ο WADA από τα μέλη του, έχοντας την πολύτιμη αρωγή του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ο παγκόσμιος Κώδικας, να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και να πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις για τον Οργανισμό που έθετε ο WADA.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. κατάφερε να τακτοποιήσει όλες τις παρατηρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί από τις αβελτηρίες των προηγούμενων ετών.

Πιο αναλυτικά: Σε θέματα γενικού περιεχομένου, ορίστηκε η διοικητική δομή, οι αρμοδιότητες και η ανεξαρτησία της εκτελεστικής ομάδας από τον Διοικητικό Συμβούλιο. Ανέλαβε νέος Διοικητής και Εκτελεστικός Διευθυντής.
Λειτούργησε βάσει των διεθνών προδιαγραφών το τμήμα αντί-ντόπινγκ του Ε.Ο.ΚΑ.Ν., το σύστημα ADAMS (σύστημα εντοπισμού των αθλητών) και ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές προς του δειγματολήπτες.

Ο WADA ενέκρινε τον προγραμματισμό των ελέγχων, με βάση το σωστό μοντέλο (Risk Assesment and Distribution Plan), από το οποίο προκύπτει η λίστα ελεγχομένων αθλητών (RTP). Εκπονήθηκε πρόγραμμα για Βιολογικό Διαβατήριο Αθλητών (ABP), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του αντι-ντόπινγκ στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε από την αρχή αρμόδιο τμήμα Ερευνών (Intelligence and Investigation), το οποίο και ασχολείται αποκλειστικά με το κομμάτι της συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών.

Ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. άλλαξε το πρωτόκολλο της διαχείρισης αποτελεσμάτων, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο πλέον με τον διεθνή Κώδικα σε όλα τα επίπεδα (παραβάσεις whereabouts, πρακτικές ενημέρωσης εμπλεκομένων προσώπων και φορέων).

Σε θέματα TUE (εξαίρεση θεραπευτικής χρήσης) έγινε ξεκάθαρη η διαδικασία και η αρμόδια επιτροπή υπέγραψε έγγραφα εμπιστευτικότητας.

Σε θέματα εκπαίδευσης, ο Οργανισμός ολοκλήρωσε τα απαραίτητα σεμινάρια αθλητών και προπονητών και έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιμόρφωσης αθλητών, τιμωρημένων αθλητών, προπονητών, δειγματοληπτών, αλλά και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε ευρύτερο επίπεδο (δημοσιογράφοι, μαθητές, γονείς).
Σύστησε αρμόδιο τμήμα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφαλή προώθηση και τον έλεγχο των πληροφοριών και του υλικού από και προς τον Οργανισμό, χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά συστήματα.

Επιπλέον αναμορφώθηκε η επίσημη ιστοσελίδα (www.eokan.gr) και βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν. απέκτησε πλήρη αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του WADA.

Συνολικά, υπήρχαν 8 ανοικτά θέματα γενικού ενδιαφέροντος, 21 τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και άλλα 27 τα οποία θεωρούνταν υψηλής προτεραιότητας. Σε όλα, ο Ε.Ο.ΚΑ.Ν., ανταποκρίθηκε με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον διεθνή Κώδικα να φθάσει πλέον στο 100%.

«Ο WADA αναγνώρισε τις προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες. Αυτή η απόφαση βγάζει ένα βάρος από τους ώμους μας και παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, κάνοντας κι άλλα βήματα προόδου τους επόμενους μήνες.

Να φέρουμε τον Ε.Ο.ΚΑ.Ν. πιο κοντά στους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους αθλητές μας, ως ένα φορέα που θα είναι πολύπλευρα αρωγός στις προσπάθειές τους, αλλά και πιο κοντά στην κοινωνία, ώστε οι επόμενες γενιές να μείνουν μακριά από το ντόπινγκ και τις βλαβερές για τον οργανισμό, επιπτώσεις του.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου, προς την Πολιτεία και ειδικά τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στήριξε την ανεξαρτησία του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. σε ουσιαστικό επίπεδο και έκανε όλες τις απαραίτητες νομοθετικά ενέργειες για τη συμμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού με τον WADA, καθώς και τον πρώην Πρόεδρο του Ε.Ο.ΚΑ.Ν. Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο οποίος συνέβαλλε αποφασιστικά στη σύσταση του Οργανισμού και κατά τη θητεία του, τέθηκαν οι βάσεις ώστε να φθάσει ο Οργανισμός εδώ που είναι σήμερα», τόνισε ο Διοικητής του Οργανισμού, Δρ. Γρηγόρης Λέων.

Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στίβος: Ο Ντουπλάντις αν σπάσει ακόμα μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ, πιάνει και αυτό το τεράστιο επίτευγμα του Μπούμπκα

Ο Ντουπλάντις αν σπάσει ακόμα μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ, πιάνει και αυτό το τεράστιο επίτευγμα του Μπούμπκα

Ο Ντουπλάντις έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ 13 φορές και θέλει ακόμα μία για να πιάσει και αυτό το επίτευγμα του Μπούμπκα

Στίβος
Στίβος: Δεύτερος ο Τεντόγλου στη Βουδαπέστη με άλμα στα 8,05μ.

Δεύτερος ο Τεντόγλου στη Βουδαπέστη με άλμα στα 8,05μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου δεν πήγε... ψηλά, τουλάχιστον σύμφωνα με τα δικά του στάνταρ και έμεινε δεύτερος στη Βουδαπέστη

Στίβος
Στίβος: Απίστευτος Ντουπλάντις! Παγκόσμιο ρεκόρ 6,29μ. στη Βουδαπέστη, δεύτερος ο Καραλής με 6,02μ. (video)

Απίστευτος Ντουπλάντις! Παγκόσμιο ρεκόρ 6,29μ. στη Βουδαπέστη, δεύτερος ο Καραλής με 6,02μ. (video)

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις κατέρριψε για ακόμα μια φορά το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 6,29μ., δεύτερος ο Καραλής

Στίβος
Τένις: Τένις – ΕΦΟΑ : Αυθαιρεσίες από τον «κουμπάρο» και παραβίαση θεσμών και νόμων

Τένις – ΕΦΟΑ : Αυθαιρεσίες από τον «κουμπάρο» και παραβίαση θεσμών και νόμων

Καθεστωτική αντίληψη διοίκησης της ελληνικής ομοσπονδίας τένις με κατάφωρη παραβίαση θεσμών και νόμων

Τένις
Σπορ: Σαν σήμερα, η Κύπρος πανηγυρίζει το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς με τον Παύλο Κοντίδη στην ιστιοπλοΐα

Σαν σήμερα, η Κύπρος πανηγυρίζει το πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς με τον Παύλο Κοντίδη στην ιστιοπλοΐα

Σαν σήμερα η Κύπρος βλέπει επιτέλους έναν αθλητή της να κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ο Παύλος Κοντίδης

Σπορ
Σπορ: Συγκινεί η Βούλα Πατουλίδου! Τι έγραψε για τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη

Συγκινεί η Βούλα Πατουλίδου! Τι έγραψε για τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη

Η Βούλα Πατουλίδου ανήμερα της επετείου του χρυσού στη Βαρκελώνη, συγκινεί με το μήνυμα για το σύζυγό της, που έφυγε από τη ζωή

Σπορ
Στίβος: Τεντόγλου: «Τα πόδια μου δεν είναι σε καλή κατάσταση, είναι τρελό αυτό που έκανα» (vid)

Τεντόγλου: «Τα πόδια μου δεν είναι σε καλή κατάσταση, είναι τρελό αυτό που έκανα» (vid)

Ο Μίλτος Τεντόγλου μίλησε για το γεγονός πως έκανε μόνο δύο άλματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλλά είπε πως θα είναι ok για το Παγκόσμιο

Στίβος
Στίβος: Μίλτος Τεντόγλου: Έκανε δύο άλματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αποχώρησε

Μίλτος Τεντόγλου: Έκανε δύο άλματα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αποχώρησε

Ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε ένα έγκυρο και ένα άκυρο άλμα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αποχώρησε από τον αγώνα

Στίβος
Στίβος: Στίβος: Η Σκαρβέλη κέρδισε στη σφυροβολία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα – Οι νικητές στα αγωνίσματα που ολοκληρώθηκαν

Στίβος: Η Σκαρβέλη κέρδισε στη σφυροβολία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα – Οι νικητές στα αγωνίσματα που ολοκληρώθηκαν

Στίβος: Η Σταματία Σκαρβέλη κέρδισε στη σφυροβολία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στο Βόλο, οι νικητές στα αγωνίσματα της 2ης ημέρας

Στίβος