ΣΠΟΡ

Λευτέρης Αυγενάκης: Για ποιο λόγο επιμένει τόσο πολύ στην κρατική πλατφόρμα «ΖΕΥΣ»; Για να αλλάζουν οι ψήφοι;

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει στην πλατφόρμα «ΖΕΥΣ» επειδή θέλει να ελέγξει τον πιθανό… πλειστηριασμό της ψηφοφορίας ή και το ίδιο το αποτέλεσμα; 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει στην πλατφόρμα «ΖΕΥΣ» επειδή θέλει να ελέγξει τον… πλειστηριασμό της ψηφοφορίας και όχι μόνο, σωστά;
Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει στην πλατφόρμα «ΖΕΥΣ» επειδή θέλει να ελέγξει τον… πλειστηριασμό της ψηφοφορίας και όχι μόνο, σωστά;
Συντάκτης: Γεράσιμος Μανωλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επιμένει στην πλατφόρμα «ΖΕΥΣ» επειδή θέλει να ελέγξει τον πιθανό… πλειστηριασμό της ψηφοφορίας ή και το ίδιο το αποτέλεσμα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι καλοί λογαριασμοί είναι που κάνουν τους καλούς φίλους εξάλλου. Η πλατφόρμα «ΖΕΥΣ» είναι κρατική και είναι πλήρως ασφαλής. Ο καθένας μάλιστα μπορεί να επαληθεύσει την εγκυρότητά της. Αυτό δεν σημαίνει πως η ακεραιότητα της ψηφοφορίας σε ότι έχει να κάνει με τα φυσικά πρόσωπα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Γεγονός για το οποίο σας είχε ενημερώσει το Sportime από την αρχή…

Στις αθλητικές ομοσπονδίες, λοιπόν, δεν θα ξέρει ο ένας αντιπρόσωπος τι ψήφισε ο άλλος. Θα μπορεί όμως να ελέγξει ο καθένας που πήρε μέρος στη διαδικασία τον αριθμό των ψηφοφόρων και το αν ψήφισε κάποιος ή όχι. Ο κεντρικός διαχειριστής ωστόσο, δηλαδή το κράτος, εν προκειμένω ο Λευτέρης Αυγενάκης μέσω της ΓΓΑ θα έχει πρόσβαση στο τι ψήφισε ο καθένας. Από μόνο του αυτό είναι προσβολή των δημοκρατικών επιταγών μια εκλογικής διαδικασίας, αφού χάνεται το δικαίωμα να κρατήσει κάποιος μυστική την ψήφο του. Έχει όμως και χειρότερο.

Ο σύνδεσμος μέσω του οποίου ο κάθε αντιπρόσωπος θα μπορεί να ψηφίσει θα είναι ανοικτός για 3-4 ώρες. Με δυνατότητα κάθε ψηφοφόρος να μπορεί να αλλάξει την ψήφο του μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, αφού μόνο η τελευταία είναι αυτή που θα μετρήσει. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα μπούμε σε διαδικασία πλειστηριασμού μια ψήφου; Είτε για την αρχική ψήφο, είτε για την αλλαγή της; Ειδικά από τη στιγμή που θα υπάρχει κάποιος που στο κεντρικό σύστημα θα βλέπει, real time, το προς τα πού πάει το αποτέλεσμα; Κι αν δεν έχουμε πλειστηριασμό και έχουμε άλλου είδους πιέσεις για αλλαγή ψήφου; Διότι τα τηλέφωνα τελευταία έχουν πάρει «φωτιά», σε δημάρχους και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ελεγχθεί η ψηφοφορία.

Ακόμα και το Sportsfeed μιλάει για πλειστηριασμό

Να είναι στάχτη στα μάτια; Να είναι μια ειλικρινή παρόρμηση; Πάντως γι να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ακόμα και το άτυπο γραφείο Τύπου που έχει «στήσει» ο Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την απορία του σε ότι έχει να κάνει με αυτή τη διαδικασία. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ψηφοφορία και το δικαίωμα που έχει κάποιος να την αλλάξει; Κάνει λόγο για «χαρτζιλίκια». Ας μας πει ποιος έχει και το χρήμα αυτή τη στιγμή, έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε και παρεξηγηθούμε. Αν μπορείς κάποια πλευρά να «χαρτζιλικώσει», μία είναι.

Ενστάσεις και από καθηγητή Πανεπιστημίου

Στο in.gr μπορείτε να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Βασίλη Αναστασόπουλο. Τίτλος του είναι: «Ηλεκτρονική Ψηφοφορία: Ιδεοληψίες και πραγματικά δεδομένα».

Μέσα στα πολλά που αναρωτιέται και μιλά με παραδείγματα και βιώματα από τις εκλογές για την Πρυτανεία, αναφέρει πως: «Ενα σοβαρό ερώτημα είναι πως έγινε αποδεκτή μια τέτοια διαδικασία από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Όλα αυτά για την πλατφόρμα ΖΕΥΣ. Αυτό που προξενεί περισσότερο εντύπωση από όσα λέει ο καθηγητής, είναι πως υπήρξαν φαινόμενα αλλαγής ψήφου χωρίς να το ξέρει ο ψηφοφόρος. Δηλαδή ψήφιζε ο Μανωλίδης τον τάδε και χωρίς να κάνει ο ίδιος την αλλαγή, είχε ψηφιστεί ο δείνα… Καλό; Καλό!

Exit mobile version