Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 έχουν ήδη συναρπάσει, ίσως και περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που προηγήθηκαν. Ένα ανοιχτό παράθυρο σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της αισιοδοξίας, όπου οι μαχητές της ζωής μας δείχνουν, ο καθένας τους, με τον δικό του τρόπο, τη τεράστια δύναμη της ψυχής εμπνέοντας κατά χιλιάδες.
Με έναν τρόπο και οι 4.400 αθλητές που συμμετέχουν στους φετινούς αγώνες είναι ήδη νικητές, νικητές στην ίδια τη ζωή. Οι ιστορίες που μπαίνουν σε πρώτο πλάνο κάθε μέρα είναι πολλές. Μία από αυτές ήταν και η 12χρονη Αρετή Αραβέλα Σπυρίδου που έγραψε ιστορία αλλά και η κόρη του Αία Μανθόπουλου, η Λήδα Μανθοπούλου η οποία με εκπληκτική απόδοση πήρε το ασημένιο μετάλλιο.
Ακόμη μία ιστορία «μεγαλείου» που συγκινεί είναι και αυτή της 17χρονης Ινδής τοξοβόλου Σιτάλ Ντέβι (Sheetal Devi) η οποία έγινε viral στο ίντερνετ καθώς αγωνίζεται στην τοξοβολία ενώ δεν έχει χέρια!
Η 17χρονη κατενθουσίασε το κοινό στην πρώτη της παρουσία στους αγώνες. Το βίντεο μάλιστα με την πρώτη της προσπάθεια η οποία έγραψε το «τέλειο» 10αρι έκανε τον γύρο του διαδικτύου με το κοινό στην αρένα να παραληρεί από ενθουσιασμό.
These Paralympians are truly incredible. Wow. pic.twitter.com/muFEb6n6GC
— Piers Morgan (@piersmorgan) September 1, 2024
Μάλιστα στους προκριματικούς αγώνες στην παρα-τοξοβολία η Σιτάλ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με 703 πόντους (από το μάξιμουμ των 720 που μπορούν να σημειωθούν). Στη συνέχεια όμως αποκλείστηκε στον προημιτελικό για 1 πόντο.
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η ιστορία της Σιτάλ Ντέβι και οι βολές με τα πόδια
Σε ένα μικρό χωριό της Ινδίας γεννήθηκε το 2007 με φωκομέλεια η μικρή Σιτάλ. Η φωκομέλεια είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή δυσπλασίας των άκρων η οποία στην μικρή Ινδή στέρησε την ανάπτυξη των δύο χεριών της.
Παρά την αναπηρία της όμως η Σιτάλ Ντέβι δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ερωτεύτηκε με την τοξοβολία στα 15 της χρόνια και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της φτάνοντας να κατακτά το ένα μετάλλιο μετά το άλλο.
Οι δυσκολίες στο δρόμο για την επιτυχία βέβαια ήταν πολλές. Καταρχάς οι προπονητές της, παρότι ενθουσιασμένοι με την δύναμη θέλησής της δεν ήξεραν πως να τη βοηθήσουν να φτάσει στο επίπεδο που ήθελε.
Σημείο αναφοράς ωστόσο γι’ αυτούς υπήρξε ένας άλλος τοξοβόλος χωρίς χέρια, ο Αμερικανός Ματ Στούτζμαν ο οποίος μάλιστα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο πριν λίγες μέρες.
It’s a 1-arrow shootout. His opponent just hit a 10 about 19mm away from center.
And then, he decides… NOT TODAY! 🎯
Will never forget this archery moment in life.
Thanks, Matt Stutzman. 🙏🏾
pic.twitter.com/cQ3dNjC7Ye— Vinayakk (@vinayakkm) September 2, 2024
Η οικογένεια της Ντέβι όμως δεν μπορούσε να αγοράσει τον ίδιο ειδικό εξοπλισμό και μηχανισμό με τον Αμερικανό και έτσι ο προπονητής της ανέλαβε να φτιάξει ένα ειδικό τόξο για εκείνη με υλικά από τοπικό κατάστημα.
Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση ήταν όμως για την ίδια το να μάθει να χρησιμοποιεί ακριβώς το υπόλοιπο σώμα της για να στοχεύσει και να ελευθερώσει το βέλος με σωστή τεχνική.
Η λύση που βρέθηκε ήταν να κρατάει το τόξο με το πόδι, να τεντώνει τη χορδή με την πλάτη και να απελευθερώνει το τόξο με έναν ειδικό ιμάντα χρησιμοποιώντας το σαγόνι της.
Τα 6 συνεχόμενα 10αρια που έριξε στους Ασιατικούς Παραολυμπιακούς του 2023 δείχνουν βέβαια ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κάτι δύσκολο γι’ αυτή…
Όσο για το μύνημά της στον υπόλοιπο κόσμο: «Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει περιορισμούς, το θέμα είναι να θέλεις κάτι αρκετά και να δουλεύεις όσο πιο σκληρά μπορείς!»