ΠΟΛΟ

Ελλάδα μου με το γουότερ πόλο σου

Η Ελλάδα θα παίξει με την Ουγγαρία το όνειρο για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πόλο! Και την έχει
Ελλάδα μου με το γουότερ πόλο σου

Η Ελλάδα είναι στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος γουότερ πόλο. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το είχε πετύχει και η Εθνική ομάδα Γυναικών το 2011 στη Σανγκάη. Τότε τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση τα είχαν καταφέρει. Είχαν νικήσει την Κίνα και είχαν κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είναι μέχρι σήμερα η μοναδική Εθνική σε ομαδικό άθλημα που το έχει κατορθώσει.

Θέση δίπλα τους θέλουν να πάρουν και οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου.

Χωρίς Ελληναράδικη φωνή και βλέποντας ξερά και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στη Φουκουόκα, το αξίζουν.

 

Super προσφορά γνωριμίας με δώρο 2 μήνες Cosmote TV!

 

Το αξίζουν όχι επειδή είναι Έλληνες αλλά επειδή παίζουν το καλύτερο γουότερ πόλο. Το πιο σύγχρονο, το πιο ωραίο. Η Ελλάδα είναι η πιο συμπαγής ομάδα του φετινού Μουντιάλ.

Δίπλα της έως και τους ημιτελικούς της Πέμπτης (27/7) θα μπορούσε να σταθεί με τέτοιους χαρακτηρισμούς η Ισπανία. Επειδή όμως κάθε ημιτελικός Παγκοσμίου είναι άλλο παιχνίδι, οι Ισπανοί είδαν τους Ούγγρους σε λιγότερο από 4 λεπτά να τους γυρνούν το παιχνίδι. Από 9-11 σε 12-11.

Φυσικά και είναι ύβρις να πει κανείς πως ένας τελικός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και μάλιστα απέναντι στην Ουγγαρία είναι εύκολος. Ή η Ελλάδα είναι φαβορί. 50-50 είναι.

Η Ουγγαρία άλλωστε μαζί με τη Γιουγκοσλαβία/Σερβία/Σερβία-Μαυροβούνιο όπως κατά καιρούς έχει παρουσιαστεί έχει το πιο βαρύ σκουφάκι. Ίσως από κοντά η Ιταλία αλλά οι δύο προαναφερθείσες είναι ίσως οι μοναδικές (μπορεί δίπλα τους να μπει και η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ), που μπορούν να λένε πως είναι σχολές.

Ελλάδα: Το τέλειο γουότερ πόλο

Η Ελλάδα στον ημιτελικό με τη χρυσή Ολυμπιονίκη Σερβία έκανε το τέλειο παιχνίδι. Θα ακουστεί εκ νέου ύβρις, αλλά ναι τη διέλυσε την αντίπαλό της. Με τέλεια επίθεση αλλά ακόμα πιο τέλεια άμυνα. Η άμυνα ήταν εκείνη που θα μας πήγαινε ψηλά σε αυτό το Παγκόσμιο και αυτό είναι το πλάνο του μεγάλου προπονητή Θοδωρή Βλάχου. Με ιδανικές καλύψεις και κολύμπι ανάμεσα σε 5μ. (περιφέρεια) και 2μ. (φουνταριστός), οι Σέρβοι μπλοκαρίστηκαν.

Ήταν φανερό πως δεν μπορούσαν να περάσουν την μπάλα στον σέντερ φορ τους τον Ούμποβιτς (τη σεζόν που έρχεται θα παίζει στη Βουλιαγμένη).

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ως επί το πλείστον δύσκολα σουτ από την περιφέρεια. Εκεί απαντούσε ο τερματοφύλακας Ζερδεβάς ή τα Ελληνικά μπλοκ.

Σύμφωνοι, οι Σέρβοι είναι σε φάση ανασύνταξης με πολλά νέα πρόσωπα. Αλλά η Σερβία είναι Σερβία, είναι όλοι τους top class παίκτες. Μπορεί να μην έχουν Φιλίπποβιτς ή Πρλαίνοβιτς στην περιφέρεια και Νίκιτς ή Πιγιέτλοβιτς ως φουνταριστούς αλλά αυτούς που νίκησε η Ελλάδα θα τους βρίσκει συνεχώς μπροστά τους. Στο τοπ επίπεδο, για εκεί είναι πάντα η Σερβία.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως στον ημιτελικό μας συστήθηκε ακόμα ένα αστεράκι του Ελληνικού γουότερ πόλο. Ο 20χρονος Νίκος Γκίλλας έκανε το πιο μεστό του παιχνίδι με το γαλανόλευκο σκουφάκι. Ιδανικές πάσες, έβαλε και γκολ, έκανε ματς 35άρη. Αγωνίζεται στον Ολυμπιακό εδώ και 2 χρόνια, τον πήρε από το μεγάλο πολιστικό εργοστάσιο του Ναυτικού Ομίλου Χίου. Έχει και το dna, είναι ανεψιός του σπουδαίου παίκτη και μετέπειτα προπονητή Μάκη Μικέδη.

Τώρα η Ουγγαρία

Ο ημιτελικός της Ισπανίας με την Ουγγαρία ήταν συγκλονιστικός και ιδανικός για σκάουτινγκ. Άλλο πόλο από εμάς παίζουν οι Ούγγροι. Πολλά σουτ από την περιφέρεια, έχουν άλλωστε και 2 αριστερόχειρες τοπ επιπέδου. Τον Μάρτον Βάμος του Ολυμπιακού και τον Ζάλαγκι που έκανε τα πρώτα του κολύμπια δίπλα σε θρύλους του σπορ.

Είναι μια ομάδα μαχητική που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση από ότι στην άμυνα. Π.χ. ο Ζερδεβάς είναι δεδομένα καλύτερος πορτιέρε από τον δικό τους, τον μακρυμάλλη Σόμα Βόγκελ. Στον πάγκο βέβαια ένας θρύλος του γουότερ πόλο ο Ζολτ Βάργκα. Αλλά και το Μαυροβούνιο που η Ελλάδα απέκλεισε στα προημιτελικά, έναν θρύλο του σπορ είχε στον πάγκο, έναν από τους καλύτερους ever leaders/playmakers τον Βλάντιμιρ Γκοϊκοβιτς.

Η Ελλάδα (που προκρίθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες μην το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι λίγο) μπορεί για πρώτη φορά να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και στο γουότερ πόλο των Ανδρών. Όχι επειδή είναι πατριωτικό αλλά επειδή παίζει εξαιρετικά. Η Ουγγαρία βέβαια των 9 χρυσών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 3 σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 13 σε Ευρωπαϊκά (δεν βάζουμε τα υπόλοιπα μετάλλια σε αυτές τις διοργανώσεις) είναι το εμπόδιο που θα κάνει αυτόν τον θρίαμβο ακόμα πιο επικό.

Στον πάγκο η Ελλάδα έχει έναν από τους κορυφαίους προπονητές, πλέον, στην ιστορία του γουότερ πόλο, τον Θοδωρή Βλάχο. Και 15 σούπερ αθλητές που είναι οι Μάνος Ζερδεβάς, Ντίνος Γενηδουνιάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Στάθης Καλογερόπουλος, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γιώργος Δερβίσης, Στέλιος Αργυρόπουλος, Δημήτρης Νικολαΐδης, Κώστας Κάκαρης, Ζαννής Αλαφραγκής, Κώστας Γκιουβέτσης, Παναγιώτης Τζωρτζάτος, Νίκος Γκίλλας, Αριστείδης Χαλυβόπουλος.

Κοντά τους με το μυαλό του είναι φυσικά και ο Άγγελος Βλαχόπουλος που έμεινε εκτός λόγω του προσωπικού του σοβαρού θέματος.

 

https://youtu.be/ZpcKR6vUH9c

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ελλάδα μου με το γουότερ πόλο σου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).