ΣΤΙΒΟΣ

Ανησυχητική έρευνα της WA για την κακοποίηση των αθλητριών

Η έρευνα της World Athletics έγινε πριν μία εβδομάδα και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Η World Athletics δημοσίευσε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της βίας γυναικών, ανησυχητικά αποτελέσματα από έρευνα που έκανε.
Συντάκτης: Τόλης Λελεκίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η World Athletics δημοσίευσε την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα κατά της βίας γυναικών, ανησυχητικά αποτελέσματα από έρευνα που έκανε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είχε δεσμευτεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου για να κάνει τον στίβο πιο ασφαλές και σε φιλόξενο περιβάλλον για όλους, δημοσίευσε τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Ο σκοπός ήταν να εντοπιστούν υβριστικά μηνύματα που στέλνονται στους αθλητές μέσω των social media.

Η μελέτη αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα κακοποίησης αθλητών, συμπεριλαμβανομένων σεξιστικών, ρατσιστικών, τρανσφοβικών και ομοφοβικών δημοσιεύσεων και αβάσιμων κατηγοριών ντόπινγκ.

Υπογραμμίζεται επίσης, αναμφίβολα τα μεγαλύτερα επίπεδα κακοποίησης που δέχονται οι αθλήτριες σε σύγκριση με τους αθλητές συναδέλφους τους.

Τα αποτελέσματα αυτά, ακολουθούν και την έναρξη της Πολιτικής Προστασίας της World Athletics που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Το θέμα είναι πως η διαδικτυακή κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει τραύμα στο άτομο που δέχεται τα σχόλια, να επηρεαστεί και σε ένα μεγάλο βαθμό να επηρεαστεί και η απόδοσή του, τόσο στην προπόνηση, όσο και στον αγώνα.

Η έρευνα έγινε από δείγμα 161 αθλητών νυν και πρώην που χειρίζονται το τουίτερ και συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που προέρχεται από μία λίστα 200 αθλητών που επιλέχθηκαν από την World Athletics. Η έρευνα ξεκίνησε μία εβδομάδα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και ολοκληρώθηκε την επόμενη της τελετής λήξης (15 Ιουλίου με 9 Αυγούστου).

Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 240.707 τουίτς, συμπεριλαμβανομένων 23.521 εικόνων, GIF και βίντεο. Μέσα σε αυτά υπήρχε αναζήτηση για προσβολές, προσβλητικές εικόνες και emoji και άλλες φράσεις που θα υποδήλωναν ύβρεις.

Η έρευνα αποκάλυψε:

– 132 στοχευμένες αναρτήσεις με διακρίσεις από 119 συντάκτες, με 23 από τους 161 αθλητές να δέχονται στοχευμένη κακοποίηση.

– Από τους 23 αθλητές που δέχθηκαν κακομεταχείριση, 16 ήταν γυναίκες με 115 από τους 132 που εντοπίστηκαν υβριστικές αναρτήσεις να απευθύνονται σε αθλήτριες.

– Οι γυναίκες αθλήτριες δέχθηκαν στο 87% όλων των κακοποιήσεων.

– Το 63% της κακοποίησης κατευθύνθηκε μόνο σε δύο αθλήτριες- και οι δύο μαύρες αθλήτριες- ενώ οι δύο πιο κοινές κατηγορίες κακοποίησης ήταν σεξιστική (29%) και/ή ρατσιστική (26%), αντιπροσωπεύοντας το 55% όλων των ταυτοποιημένων κακοποιήσεων.

Πίνακες

Exit mobile version