Ο Άντριου Πότσι σε δηλώσεις του στο βρετανικό Sky Sports, εξέφρασε την επιθυμία του για αλλαγή του νόμου 50 από την ΔΟΕ.
Ο Άντριου Πότσι, θέλει να γίνει η αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου από την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή, έτσι ώστε να επιτραπεί στους αθλητές να υποστηρίξουν διάφορα κινήματα ισότητας. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τους ποδοσφαιριστές τους μπασκετμπολίστες αλλά και άλλους επαγγελματίες αθλητές διάφορων αθλημάτων. Ο νόμος 50 έχει να κάνει με το δικαίωμα των αθλητών να διαμαρτυρηθούν για θέματα όπως αυτά που συμβαίνουν στις Η.Π.Α. τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ και το Black Lives Matter.
Ο Βρετανός εμποδιστής, ο οποίος έκανε νικηφόρο ξεκίνημα στην σεζόν, σε αγώνα στην Ιταλία, όπου και γυμνάζεται με τον Κουβανό, Σαντιάγκο Αντούνες. Πιστεύει πως το γεγονός ότι το καταστατικό δεν επιτρέπει καμία διαδήλωση ή πολιτική, φυλετική και θρησκευτική προπαγάνδα, σε ολυμπιακούς χώρους ή άλλους τομείς, πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει.
Έτσι, ο πρωταθλητής κόσμου το 2018 στα 60μ με εμπόδια, δήλωσε: “Πιστεύω ότι οι αθλητές συνεργάζονται όχι μόνο για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, αλλά την κοινωνία συνολικά”
“Δεν πρέπει να πιεστούν οι αθλητές για διαμαρτυρία. Όμως, όταν έχεις δείξει τόσο μεγάλη αφοσίωσηστον ανταγωνισμό στους ολυμπιακούς αγώνες εδώ και 10,15,20 χρόνια, τότε, η πλατφόρμα ααυτή των αθλητών πρέπει να αξιοποιείται σωστά και με τον απαραίτητο σεβασμό. Όπως ακριβώς θέλουμε εμείς. Έχουμε δει αθλήματα, στα οποία αυτό γίνεται αποτελεσματικά. Οι Ολυμπιονίκες θα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα”
“Η ΔΟΕ χρησιμοποιεί τακτικά φωτογραφίες του “μαύρου χαιρετισμού” των Τόμι Σμίθ και Τζόν Κάρλος στο βάθρο των 200 μέτρων στους ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικό το 1968 ως σύμβολο της δύναμης του Ολυμπιακού κινήματος. Δυσκολεύομαι πραγματικά να καταλάβω, πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μπορεί να το γιορτάσει. Όταν 50 χρόνια αργότερα απαγορεύει σε έναν αθλητή να πράξει το ίδιο, ως απάντηση στους ίδιους αγώνες.”
Ο Άντριου Πότσι τέλος, συγχαίρει την πρόσφατη δημιουργία του “The Athletics Association από τον δεις χρυσό ολυμπιονίκη του Τριπλούν, Κρίστιαν Τέιλορ. Λέγοντας: “Φυσικά, υπάρχουν πολλοί που ασχολούνται με τον στίβου, από τους οποίους ο αθλητής είναι ένας από αυτούς. Όμως εμείς οι αθλητές, παίζουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάδοση του στίβου παγκοσμίως και αυτό πρέπει ναα αντικατοπτρίζεται και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στις οποίες πρέπει να έχουμε λόγο”.