Άλλωστε οι αλήθειες καμιά φορά πονάνε.
Αν κάποιος, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον χώρο του Στίβου, δικαιούται να μιλήσει αυτός είναι ο Δημήτρης Κυτέας.
Το βιογραφικό του βαρύ… 52 χρόνια αθλητής, πρωταθλητής και προπονητής, 35 χρόνια εκπαιδευτικός, 20 χρόνια προπονητής ενός κορυφαίου αθλητή, του Κώστα Φιλιππίδη, έχει φάει με το κουτάλι τον κλασικό αθλητισμό.
Με διακρίσεις εντός και εκτός στίβου.
Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο Athletics magazine για τις επερχόμενες εκλογές, αλλά και για την πορεία του Κώστα Φιλιππίδη εν όψει της νέας σεζόν και τους στόχους τους.
Πώς πηγαίνει η προετοιμασία;
«Το πρόγραμμα πάει καλά και ακολουθούμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για τον κορωνοϊό. Με βάση τα πρωτόκολλα ασφάλειας λειτουργούμε, είναι δύσκολο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.
Έχουν μειωθεί οι αγώνες και αυτό μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αλλά ο βασικός στόχος του χρόνου είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Τόρουν, που έχει ήδη το εισιτήριο πρόκρισης ο Κώστας.
Πριν υπάρχει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στην Κίνα, που, αν τελικά γίνει, θα συμπεριληφθεί στα σχέδιά μας.
Από εκεί και πέρα, όπως έχει η κατάσταση, οι αγώνες για τον Κώστα σε μίτινγκ θα έχουν περισσότερο προπονητικό χαρακτήρα».
Υπάρχει όμως αυτή την εποχή μια αναμονή σε πολλά ζητήματα λόγω της οικονομικής κατάστασης στον ΣΕΓΑΣ και των επερχόμενων εκλογών.
«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με την κατάσταση με την Ομοσπονδία. Εδώ θέλω να πω ότι, μετά από 52 χρόνια στον αθλητισμό, αισθάνομαι άβολα.
Υπάρχουν δημοσιεύματα με πολύ σοβαρές καταγγελίες και επερωτήσεις βουλευτών προς τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για παρέμβασή του στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ.
Θα πρέπει να απαντήσει άμεσα ο υφυπουργός αν συμβαίνει αυτό, γιατί είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει την ομαλή λειτουργία μιας Ομοσπονδίας. Αν αληθεύει αυτό με θλίβει.
Πάντως, παρόλο που ανήκω ιδεολογικά στο ίδιο κόμμα, λυπάμαι γιατί νομίζει πως μέσα σε δύο μήνες έμαθε τα πάντα για τον αθλητισμό. Εδώ θέλω να τονίσω και κάτι που με έχει ενοχλήσει.
Ένας από τους συμβούλους του φαίνεται να του έχει πει ψέματα για εμένα και, όταν ζήτησα ακρόαση, δεν με δέχτηκε ποτέ. Θα ήθελα με την ευκαιρία να απευθυνθώ στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κύριε πρωθυπουργέ, τα προβλήματα του τόπου είναι τεράστια και αντιμετωπίζετε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Είμαι ένας από αυτούς, δεν το κρύβω, που ήμουν και εξακολουθώ να βρίσκομαι στο πλευρό σας από τότε που ξεκινήσατε στη Β’ Αθήνας.
Πρέπει, όμως, οι υπουργοί σας να ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας και όχι να καταδιώκουν ανθρώπους.
Όπως έκαναν και κάνουν στη δική μου περίπτωση που, χωρίς να με ξέρουν και χωρίς να έχω απολογηθεί, θέλουν να με τιμωρήσουν για ρατσισμό.
Λυπάμαι πολύ. Ας με καλέσουν να τους τα πω… Κλείνω αυτή την παρένθεση και συνεχίζω.
Αυτή η παράταξη, στην οποία ανήκω, κατεβάζει υποψηφίους όπως ο πρόεδρος του Πανελληνίου Γ.Σ., ο κ. Αλέξης Αλεξόπουλος.
Είχε αναλάβει την υποχρέωση, σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις κατά της προηγούμενης διοίκησης, ότι θα κατέβαλε τα οφειλόμενα σε εμένα και στον αθλητή μου Κώστα Φιλιππίδη.
Παρότι περικόψαμε περισσότερο από το 50% για να μπορέσει να εξοφλήσει, δεν έγινε καμία ενέργεια. Φθάσαμε στο σημείο φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στην Πάτρα να μη μας δοθούν ούτε οδοιπορικά εμένα και του Κώστα Φιλιππίδη Είναι δυνατόν άνθρωποι με τέτοια νοοτροπία να θέλουν να διοικήσουν τον ελληνικό αθλητισμό;».
Στο σημείο αυτό μίλησε ο Κώστας Φιλιππίδης:
«Όταν ανέλαβε ο κ. Αλεξόπουλος πρόεδρος του Πανελληνίου Γ.Σ., γνώριζε και το ξέραμε και εμείς, πως είναι ένας σύλλογος με πολλά χρέη.
Όμως ανέλαβε και έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια και δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα. Μάλιστα, πέρα της περικοπής του 50% του ποσού που συμφωνήσαμε, κάναμε πρόταση έστω να γίνει κάποιος διακανονισμός.
Να δίνετε το μήνα κάποιο ποσό. Είμαι αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. και θα μπορούσε έστω με κάποιο τρόπο να μας δοθούν κάποια από τα οφειλόμενα».
Συνεχίζοντας τη συνέντευξη με τον Δημήτρη Κυτέα, επικεντρώθηκε στις εκλογές με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις υποψηφίων.
«Κάποιοι άλλοι πάλι φωνάζουν και εναντιώνονται στον ΣΕΓΑΣ. Είναι οι ίδιοι που «έγλειφαν» την Ομοσπονδία και είχαν πολλές παροχές.
Ο ΣΕΓΑΣ και η διοίκηση κατά καιρούς ήταν ένα σταθερό σημείο αναφοράς, που δημιουργούσε, μεν, προβλήματα, αλλά βοηθούσε την ανάπτυξη του αθλήματος.
Φαντάζομαι ότι αναγνωρίζουν τα λάθη τους και θέλουν να τα διορθώσουν, τοποθετώντας ανθρώπους που έχουν «ιδρώσει» μέσα στα γήπεδα και όχι κάποιους που έρχονται ουρανοκατέβατοι. Η Τασούλα Κελεσίδου υπήρξε εξαιρετική αθλήτρια.
Αλλά πώς ξαφνικά, μετά από δεκαέξι χρόνια που σταμάτησε τον πρωταθλητισμό και δεν έχει ασχοληθεί από καμία θέση με τον στίβο, έρχεται για να διοικήσει τον ΣΕΓΑΣ;
Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο με πρόσωπα, είμαι 52 χρόνια στον αθλητισμό και τους ξέρω πολύ καλά.
Ήρθε η Ν.Δ. που πιστεύαμε πως θα έβαζε έναν παράγοντα που θα γνωρίζει τον αθλητισμό και αν’ αυτού έχει ανακατέψει τους πάντες και τα πάντα».
Πιστεύετε πάντως πως πρέπει να γίνουν αλλαγές.
«Συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν, αλλά δεν επιβάλλονται με αυτό τον τρόπο. Ας βρεθούν οι αντίπαλοι, αλλά όταν είσαι αντίπαλος, πάει να πει πως έχεις εχθρό! Η εχθρότητα βγάζει άλλα πράγματα…
Τα βάζουν με τον γενικό γραμματέα του ΣΕΓΑΣ, τον Βασίλη Σεβαστή. Ο υφυπουργός Αθλητισμού έφτιαξε έναν νόμο που λέει ότι «όταν γεράσουν τα άλογα τα σκοτώνουμε».
Όταν είναι να φύγεις, φεύγεις μόνος σου. Όταν αντέχεις, μένεις. Θα μας πει δηλαδή ο κ. Αυγενάκης πότε θα «πεθάνουμε» και πότε θα «ζήσουμε»;
Δουλειά του υφυπουργού ήταν να βοηθήσει τους αθλητές, να δώσει περισσότερα χρήματα από την επιχορήγηση, να δώσει τα πριμ που χρωστάει η Πολιτεία από το 2017.
Εγώ όχι απλώς θέλω, αλλά απαιτώ αξιοκρατία».
ΠΗΓΗ: Athleticsmagazine.gr