Έχει ντέρμπι στο Λονδίνο
Ο... γηπεδούχος Μο Φάρα απειλεί τον φιλοξενούμενο... Έλιουντ Κιπτσόγκε στο Λονδίνο και στον περίφημο μαραθώνιοΟ μαραθώνιος στο Λονδίνο δεν έχει καν κλείσει 40 χρόνια ζωής, αλλά έχει προλάβει να εξελιχθεί σε ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός, που ξεφεύγει από τα όρια του δρομικού κινήματος.
Είναι ένας από τους έξι majors ετήσιους μαραθώνιους, μαζί με αυτούς σε Βοστόνη, Βερολίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη και Τόκιο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα ετήσια αθλητικά event της άνοιξης σε όλα τα σπορ.
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο δρομείς έχουν τρέξει σε αυτόν από τη γέννησή του το 1981, ενώ σχεδόν 200 τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο τον κάλυψαν πέρυσι.
Η σημερινή (28/4) 39η έκδοσή του έχει τη δική της ξεχωριστή μονομαχία. Ο Μο Φάρα επέστρεψε από το υψόμετρο της Αιθιοπίας στην πόλη που μεγάλωσε.
Γεννημένος στο Μογκαντίσου της Σομαλίας και περνώντας μέρος των παιδικών του χρόνων στο Τζιμπουτί, μετακόμισε στη Μ. Βρετανία με τους γονείς του σε ηλικία οκτώ ετών.
Σήμερα αποτελεί εθνικό ήρωα, έχει κερδίσει τον τίτλο του Σερ, μετά το «χρυσό» νταμπλ σε 5.000μ και 10.000μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο (2012) και στο Ρίο ντε Τζανέιρο (2016).
Ο Φάρα τα δυο τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στον μαραθώνιο και σήμερα έχει μπροστά του τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: Να νικήσει μέσα στο Λονδίνο τον κορυφαίο Έλιουντ Κιπτσόγκε.
Εστω κι αν ο Φάρα είναι μεγαλύτερος από τον Κενυάτη, η μάχη τους που έχει γίνει πρώτο θέμα στο νησί, μοιάζει σαν μια μονομαχία ανάμεσα στον μαθητή και τον δάσκαλο.
«Θα τρέξω απέναντι στον κορυφαίο και δίπλα του πάντα μαθαίνεις» δήλωσε ιπποτικά την Πέμπτη στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου ο Φάρα.
Θα τα καταφέρει να γίνει ο πρώτος Βρετανός και Ευρωπαίος μετά το 1993 και τη νίκη του Ιμον Μάρτιν, που θα φθάσει πρώτος στο νήμα τερματισμού.
Κι εδώ στέκονται τα διεθνή μέσα. Ο Κιπτσόγκε είναι ο κάτοχος του ρεκόρ κόσμου (2ώρ.01.39, πέρυσι στο Βερολίνο), είναι ο υπερασπιστής του τίτλου στο Λονδίνο (μετρά τρεις νίκες) και κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής (2ώρ.03:05) από το 2016.
Σε 11 μαραθώνιους στην καριέρα του έχει χάσει μόνο από τον Γουίλσον Κίσπανγκ στο Βερολίνο (2013).
«Είναι ο πρώτος μου αγώνας μετά το Βερολίνο, ήρθα για να νικήσω, το παγκόσμιο ρεκόρ δεν είναι αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου. Ο καθένας μπορεί να κερδίσει, με εκπλήσσει πόσο γρήγορα μαθαίνει ο Μο» είπε ο Κιπτσόγκε.
Πέρυσι ήταν ξανά δίπλα-δίπλα στη γραμμή εκκίνησης, όμως οι συνθήκες για τον Φάρα δεν είχαν ακόμα ωριμάσει, με τον Κιπτόγκε να νικά με 2ώρ.04:17 και τον Φάρα να είναι 3ος (2ώρ.06:21),
Τι έχει να αντιπαραθέσει ο Φάρα, με μία νίκη σε τρεις συνολικά απόπειρες στα 42.195μ.
Τον ενθουσιασμό από το νίκη του τον Οκτώβριο στο Σικάγο με ρεκόρ Ευρώπης (2ώρ.05:11) και το κίνητρο ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη ευκαιρία, καθώς όλα δείχνουν πως θα επιστρέψει στις αποστάσεις εντός σταδίου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020.
HEAD TO HEAD
ΚΙΠΤΣΟΓΚΕ-ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-ΦΑΡΑ
35-Ηλικία-36
Κένυα-Εθνικότητα-Μ. Βρετανία
2ώρ.01:39-Ρεκόρ-2ώρ.05:11
3-Νίκες στο Λονδίνο-0
7-Νίκες σε majors μαραθώνιους-1
10/11-Νίκες και μαραθώνιοι-1/3
3 (1-1-1)-Ολυμπιακά μετάλλια-4 (4-0-0)