Διαστάσεις παίρνει στην Κύπρο η υπόθεση με τον πρόεδρο της ΚΟΕ Γιώργο Χρυσοστόμου και την πρόθεσή του να εκδιώξει και τη γενική διευθύντρια.
Κυπριακά ΜΜΕ, μετά και το δημοσίευμα της Sportime, έχουν αναφερθεί στις εξελίξεις στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και τα όσα συμβαίνουν υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου.
Με τίτλο «Κινδυνεύει το Ολυμπιακό Κίνημα στην Κύπρο υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου», ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους αποφάσισε να μιλήσει και να παραθέσει μια σειρά γεγονότων που βίωσε και ο ίδιος, ενώ κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για αρνητικές εξελίξεις στην ΚΟΕ. Ο ίδιος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (Ε.Α.Κ.), εξέφρασε την άποψή του στα social media και αναφέρει συγκεκριμένα.
«Βρήκα την είδηση, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη,14/09/2021, από την ιστοσελίδα sportime.gr και αναδημοσιεύτηκε από κυπριακά ΜΜΕ, περί πρόθεσης της διοίκησης της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) για απόλυση της γενικής διευθύντριας κ. Όλγας Πιπερίδου, τουλάχιστον ενοχλητική.
Όταν το νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΚΟΕ, υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου, με απέλυσε πέρσι χριστουγεννιάτικα από την εργασία μου στην ΚΟΕ, επέλεξα να κρατήσω χαμηλούς τόνους, παρά την απογοήτευσή μου. Αναλογιζόμενος τόσο την ψυχική μου υγεία όσο και το γεγονός ότι προεδρεύω ενός οργανισμού όπως η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου, επέλεξα να μην πω κάτι δημόσια, παρά μόνο να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου με προσωπική επιστολή προς τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
Ακολούθησε η εκδίωξη της Άντρης Σιάλου από την ΚΟΕ, παρά την άκρως επιτυχημένη της συμβολή με το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν Αθλητή», το οποίο έφερε μισό εκατομμύριο ευρώ στους αθλητές μας και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ χορηγιών στην ΚΟΕ. Τα ξέρω αυτά από πρώτο χέρι, επειδή μαζί με την Άντρη δουλέψαμε, από το 2019, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τότε αρκέστηκα σε μία ανάρτηση στο Facebook, εκφράζοντας τη διαφωνία μου με τον χειρισμό του θέματος της Άντρης.
Με τη νέα, τώρα, εξέλιξη που αφορά την Όλγα Πιπερίδου, επιλέγω πλέον να μιλήσω δημόσια, ως άτομο που αγαπά τον Ολυμπισμό, διότι δεν πάει άλλο. Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή! Η κατάσταση στην ΚΟΕ, υπό την προεδρία του Γιώργου Χρυσοστόμου, είναι άκρως προβληματική!
Δεν είναι μόνο οι εκδιώξεις ατόμων που δεν ανήκουν στην ομάδα των «εκλεκτών συνεργατών» του. Είναι και μια σειρά από άλλα θέματα, που έχουν καταστήσει την ΚΟΕ εδώ και ένα χρόνο έναν οργανισμό με πολλά εσωτερικά προβλήματα και κάκιστο κλίμα ανάμεσα στο προσωπικό και ανάμεσα στη διοίκηση.
Όλα αυτά απειλούν πλέον το Ολυμπιακό Κίνημα στην Κύπρο. Φοβάμαι ότι, υπό την ηγεσία του Γ. Χρυσοστόμου, η ΚΟΕ θα έχει την ίδια αρνητική κατάληξη που είχε και το κυπριακό μπάσκετ επί της δικής του προεδρίας. Μιας προεδρίας που έφτασε στο ναδίρ την περίοδο του ιστορικού πρωτοσέλιδου του «Φιλελευθέρου» της 24ης Σεπτεμβρίου 2014, που εν τέλει οδήγησε στην παραίτησή Χρυσοστόμου από την προεδρία της ΚΟΚ.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τα πράγματα στην ΚΟΕ πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το staff είναι διχασμένο, ειδικά μετά από όσα έγιναν με τη θέμα της ΣΕΚ και την αποχώρηση από αυτήν αριθμού ατόμων του προσωπικού. Όσοι παρέμειναν μέλη της ΣΕΚ φοβούνται σήμερα για τη δουλειά τους και το κλίμα που λαμβάνω από τους φίλους μου και πρώην συναδέλφους μου στην ΚΟΕ, κάθε φορά που πηγαίνω στο Ολυμπιακό Μέγαρο, είναι άκρως θλιβερό.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι χωρισμένα σε παρατάξεις, συντείνοντας έτσι στη δημιουργία μιας κατάστασης προβληματικής. Μόλις πριν από λίγους μήνες η αντιπολίτευση κατά του Γιώργου Χρυσοστόμου στο Εκτελεστικό μετρούσε ψήφους, για να δει αν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 11, παρ. 18, ώστε να οδηγηθεί η ΚΟΕ σε πρόωρες εκλογές! Αν είναι δυνατόν!
Είναι και οι προσπάθειες για διάλυση της Επιτροπής Αθλητών της ΚΟΕ (η οποία έχει δύο ψήφους στη γενική συνέλευση), που ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, αλλά μπήκε προσωρινά στον πάγο, μετά από τη γενική συνέλευση στην οποία έδωσαν το παρών τους αριθμός ατόμων μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού, και μάλιστα απορρίπτοντας την εισήγηση του Γ. Χρυσοστόμου! Ο πρόεδρος της Επιτροπής και μέλος του Ε.Σ., ο Ανδρέας Χάσικος, επέλεξε να αποχωρήσει από εκείνη τη συνέλευση, διαμαρτυρόμενος για τις διαδικασίες!
Πρόσφατα, λίγες εβδομάδες πριν από το «Τόκιο 2020», αρκετά μέλη της Ολυμπιακής μας ομάδας -με αφορμή το θέμα Σιάλου- υπέγραψαν ανακοίνωση εναντίον του Χρυσοστόμου και της ΚΟΕ!
Εδώ και ένα χρόνο δεν είδαμε σχεδόν καμία δράση από την ΚΟΕ, εκτός από ένα δείπνο πριν από το Τόκιο για τους χορηγούς και ξένους και ντόπιους καλεσμένους. Δεν διοργανώθηκε ένα συνέδριο, μια ημερίδα ή μια εκπαιδευτική δράση, δεν έγινε κάποια έκδοση ή κάποια ανακοίνωση νέων χορηγών.
Τα άτομα με άποψη βρέθηκαν εκτός και το Ε.Σ. περιτριγυρίζουν πλέον άτομα-χειροκροτητές, χωρίς άποψη, δείγμα -πιστεύω- της ανασφάλειας που τους διακατέχει. Η δε αυτοπροβολή κάποιων έχει καταντήσει ανέκδοτο για όσους βλέπουμε απ’ έξω.
Είναι μια εικόνα παντελώς διαφορετική από την εξωστρέφεια επί Ντίνου Μιχαηλίδη, Ουράνιου Ιωαννίδη και Κίκη Λαζαρίδη, τριών, παρεμπιπτόντως, «γιγάντων» του κυπριακού αθλητισμού, ο καθένας από το πόστο του.
Και πάμε στο θέμα της κ. Πιπερίδου. Έχει να κάνει με τη γνωστή υπόθεση της διαγραφής της ΚΟΕ από το μητρώο σωματείων, όταν δεν έγιναν οι διαδικασίες που προνοούσε ο περί σωματείων νόμος. Αν και αντιπρόεδρος μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, προεδρεύων από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020 (λόγω θεμάτων υγείας του κύριου Μιχαηλίδη) και πρόεδρος από τον Οκτώβριο 2020, δεν είδα τον Γιώργο Χρυσοστόμου να αναλαμβάνει κάποια ευθύνη για τη διαγραφή της ΚΟΕ. Αντιθέτως, το δικό του Ε.Σ. όρισε (!) ερευνών λειτουργό, για να πέσει το φταίξιμο στο τέλος στην κ. Πιπερίδου! Λυπάμαι, αλλά είναι ο πρόεδρος που έχει την τελική ευθύνη! The buck stops here, στο γωνιακό γραφείο, όχι της διευθύντριας, αλλά στο απέναντι, του προέδρου. Στην έρευνα που έγινε δεν μίλησαν με τον τέως πρόεδρο και τον τέως γενικό γραμματέα! Πήραν εμένα τηλέφωνο, αλλά τους είπα πολύ ευγενικά πως δεν ήθελα να τους μιλήσω (θυμίζω αυτό που είπα πιο πάνω με την ψυχική μου υγεία) και το κλείσαμε. Και τώρα διαβάζω ότι θα φταίξει η Όλγα Πιπερίδου για τη διαγραφή!
Η Όλγα Πιπερίδου από τις εκλογές πέρσι βρίσκεται στο περιθώριο. Αν και διευθύντρια, δεν συμμετέχει πλέον στις συνεδρίες του Ε.Σ. Αποδεσμεύτηκε από τη θέση του εφόρου της Ακαδημίας. Της αφαιρέθηκε ο ρόλος του αρχηγού αποστολής στους Ολυμπιακούς. Πού άραγε να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά προς την ίδια; Και τώρα, θα φταίξει αυτή για τη διαγραφή;
Γνωρίζω πολύ καλά ότι, γράφοντας όλα τα πιο πάνω, δεν πρόκειται να γίνει αυτοκριτική από αυτούς που κριτικάρω. Αντιθέτως, φίλοι με συμβούλεψαν να μην μιλήσω καθόλου δημόσια, καθώς μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους μου ίσως να βάλει σε κίνδυνο τη δουλειά μου ή την ΕΑΚ, της οποίας ηγούμαι. Δεν μπορώ, όμως, πλέον να μένω σιωπηλός.
Ο τρόπος διοίκησης της ΚΟΕ υπό τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τους συνεργάτες του, κατά την άποψή μου, οδηγεί το Ολυμπιακό Κίνημα σε δύσκολες καταστάσεις. Ως άτομο που αγαπώ τον Ολυμπισμό, ζητώ, από τις ομοσπονδίες, αυτές που έχουν δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση, όπως δώσουν σημασία σε όσα συμβαίνουν, να πάρουν θέση, να μιλήσουν ανοικτά και δημόσια -πάντοτε στα σωστά πλαίσια και εντός πλαισίων ηθικής- και να κριτικάρουν τα κακώς κείμενα. Και το 2024, στις εκλογές, να διασφαλίσουν ότι το μεγάλο καράβι της ΚΟΕ θα ξαναμπεί σε ήρεμα νερά».