Τα περισσότερα παιδιά όταν διαλέγουν ένα άθλημα επιλέγουν συνήθως κάποιο που έχει «φώτα», χρήμα και αναγνωρισιμότητα. Ο Γιάννης Μπαρλής δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Γοητεύτηκε από τη σφυροβολία, την οποία και υπηρέτησε πιστά και με συνέπεια ως αθλητής. Και συνεχίζει να την υπηρετεί εδώ και αρκετά χρόνια ως προπονητής στον Πανελλήνιο και σύντομα θα συνεχίσει να το κάνει στον «νεόδμητο» σύλλογο «ΑΟ Κάλλιστος».
Οι διακρίσεις
Η ανταμοιβή που έλαβε από το άθλημά του απέδειξε ότι άξιζαν τον κόπο όλες αυτές οι θυσίες. Αξίζει να αναφέρουμε μερικά από τα επιτεύγματά του. Έκτη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με βολή στα 76,05μ., το 2008, ως αθλητής του Παναθηναϊκού. Τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Εφήβων το 1998 με ρίψη στα 68,36μ. Πανελλήνιο ρεκόρ Εφήβων το 1997 με ρίψη στα 71,54μ., ένα ρεκόρ το οποίο κράτησε για πολλά χρόνια. Και φυσικά πολλές πρώτες θέσεις και μετάλλια, από το 1992 έως το 2000, στα πρωταθλήματα από Παμπαίδες μέχρι και Νέους. Δεν τα λες και λίγα για έναν αθλητή ο οποίος μετέπειτα βρήκε μπροστά του αθλητές διεθνούς επιπέδου όπως ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο Χρήστος Πολυχρονίου.
Η αγάπη για την προπονητική
Ο Μπαρλής τελείωσε λίγο απότομα την καριέρα του λόγω ενός τραυματισμού, όμως δεν πτοήθηκε. Ήταν ταγμένος στη σφυροβολία, αλλά και τις ρίψεις και έτσι βρήκε τον δρόμο να παραμείνει κοντά στον στίβο και το ταρτάν.
Ετσι έγινε προπονητής, παράγοντας αξιόλογο έργο και εκεί. Αφού πέρασε για λίγο από τον Παναθηναϊκό (σύλλογος τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως αθλητής), τα τελευταία επτά έτη (από το 2012) βρίσκεται στον Πανελλήνιο.
Παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε δεν υπήρχε πλέον η πολύτιμη οικονομική στήριξη του Μίνωα Κυριακού, η προσπάθεια που έγινε ήταν αξιέπαινη.
Ειδικότητα του τα μικρά παιδιά (και γενικότερα οι νεαρές ηλικίες) τα οποία όπως εξήγησε στο Sportime.gr «… πρέπει να έρθουν κοντά στον αθλητισμό. Να τους βάλουμε τις σωστές βάσεις, να αναπτύξουμε σωστά τους χαρακτήρες τους και να διδαχθούν το ευ αγωνίζεσθαι».
Αρκετοί από τους αθλητές του διακρίθηκαν σε διάφορους αγώνες, φτάνοντας να γίνουν πανελληνιονίκες στα αθλήματα των ρίψεων (σφυροβολία, δισκοβολία, σφαιροβολία).
Ο νέος κύκλος στον «Α.Ο. Κάλλιστος»
Όπως όλοι οι κύκλοι έτσι και αυτός του Γιάννη Μπαρλή στον Πανελλήνιο φτάνει στο τέλος του. «Από τον Πανελλήνιο θα φύγω σαν φίλος. Περάσαμε πολύ όμορφες στιγμές, κάναμε πολύ καλή δουλεία και γενικότερα είχαμε μια πολύ καλή κι εποικοδομητική συνεργασία με την διοίκηση του κ. Αλεξόπουλου».
Η αποχώρησή του αυτή δεν σημαίνει και… ξεκούραση για τον κ. Μπαρλή καθώς όπως εξηγεί τον περιμένει μια νέα ενδιαφέρουσα συνεργασία: «Θα συνεχίσω την προπονητική στον «Α.Ο. Κάλλιστος». Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια, δημιούργημα του πρώην πρωταθλητή στο τριπλούν Σταμάτη Λένη. Μετά την καριέρα του θέλησε να προσφέρει στον κλασικό αθλητισμό που τόσο αγάπησε από ένα νέο πόστο. Έτσι το 2013 δημιούργησε αυτόν τον σύλλογο στον οποίο γίνεται πολύ καλή δουλειά».
Ο σύλλογος χρησιμοποιεί τα βοηθητικά προπονήτρια του Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε έναν πραγματικά πολύ όμορφο χώρο. Άλλωστε διαθέτουν φυσικό χορτάρι αλλά και ταρτάν, με αποτέλεσμα τα περίπου 300 παιδιά που προπονούνται εκεί να έχουν την δυνατότητα να γυμνάζονται σε εξαιρετικές συνθήκες.
Εκεί όπως μας λέει ο Μπαρλής «…οι γυμναστές του συλλόγου προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τα δικά τους ιδανικά που απέκτησαν από όλη αυτή την πολυετή ενασχόλησή του με τον αθλητισμό. Και επιπλέον παράλληλα να τους δώσουν κίνητρο και έμπνευση για να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν».
Ο «ΑΟ Κάλλιστος» διαθέτει προπονητές εγνωσμένης αξίας που υπήρξαν οι ίδιοι πρωταθλητές με μεγάλες διακρίσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Όπως για παράδειγμα «… ο Άγγελος Παυλακάκης που είναι γενικός υπεύθυνος του αγωνιστικού κομματιού του συλλόγου και φυσικά έχει αναλάβει και τις ταχύτητες. Σύντομα θα είμαι κι εγώ όπου θα αναλάβω τα αγωνίσματα των ρίψεων», προσθέτει ο Γιάννης Μπαρλής που είναι έτοιμος να μεταλαμπαδεύσει τις δικές του γνώσεις στα παιδιά της Ακαδημίας, που έχουν να μάθουν πολλά υπό τις οδηγίες ενός εκ των εμπειρότερων προπονητών της χώρας στα αθλήματα των ρίψεων.