Ο Λαμίν Ντιάκ υπήρξε επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου για 16 χρόνια(1999-2015). Κατά την θητεία του έγινε συνώνυμο της διαφθοράς.
Εδώ, ταιριάζει απόλυτα η φράση κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αφού μετά από πολλά χρόνια ο Λαμίν Ντιάκ θα πληρώσει για την διαφθορά που δημιούργησε κατά την 16ετή θητεία του στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου(τότε IAAF, τώρα World Athletics). Αφού, το Γαλλικό δικαστήριο στο οποίο εκδικάστηκε η υπόθεση αποφάσισε να καταδικάσει τον Λαμίν Ντιάκ με τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Βέβαια, τα δύο εξ αυτών είναι με αναστολή. Ενώ, ο Σενεγαλέζος θα κλιθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 500.000 ευρώ. Τα αδικήματα για τα οποία και κατηγορείται ο Ντιάκ είναι κατά σειρά: Κάλυψη συστήματος ντόπινγκ, δωροδοκίες αλλά και εκβιασμούς. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντιάκ κατηγορείται πως πήρε 1,5 εκατομμύρια δολάρια από τους Ρώσους για να καλύψει ή να καθυστερήσει 23 υποθέσεις Ρώσων αθλητών που βρέθηκαν θετική σε απαγορευμένες ουσίες. Αυτή η είτε κάλυψη είτε καθυστέρηση των υποθέσεων έγινε έτσι ώστε να επιτραπεί και να μπορέσουν οι Ρώσοι αθλητές να αγωνιστούν κανονικά τόσο στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012 όσο και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Μόσχα το 2013.
Η Ρωσία σαν χώρα μάλιστα στους ολυμπιακούς αγώνες του 2012 είχε κερδίσει 82 μετάλλια συνολικά. Που την κατατάσσει τέταρτη χώρα με τα περισσότερα μετάλλια στους συγκεκριμένους ολυμπιακούς(24 χρυσά 26 αργυρά και 32 χάλκινα).
Η απόφαση για την καθυστέρηση των θετικών τεστ ντόπινγκ του 2011 ήταν του Λαμίν Ντιάκ. Γεγονός το οποίο παραδέχτηκε και ο ίδιος ενώπιον του δικαστηρίου. Φυσικά, ο 87χρονος σήμερα Σενεγαλέζος, δήλωσε άγνοια για το ότι μέλη της IAAF είχαν ζητήσει πολλές χιλιάδες ευρώ από αθλητές για να καλύψουν τις υποθέσεις τους. Μάλιστα, στον φάκελο ο οποίος ονομαζόταν “ολική προστασία” βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Ντιάκ πήρε συνολικά το ποσό των 3.2 εκατομμυρίων ευρώ από Ρώσους αθλητές και αθλήτριες για να καλύψει τις υποθέσεις τους. Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο τον Λαμίν Ντιάκ, ο ίδιος βοήθησε ώστε να κάνουν τα “στραβά μάτια” οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας αντί ντόπινγκ της IAAF και να μην πιάσουν τους Ρώσους αθλητές, διότι εκείνη την περίοδο διαπραγματευόταν ένα τεράστιο οικονομικά συμβόλαιο με την Ρωσική τράπεζα VTB αλλά και με έναν πολύ μεγάλο επίσης Ρωσικό, τηλεοπτικό σταθμό.
Ο Λαμίν Ντιάκ επίσης, αρνήθηκε το γεγονός ότι κάποια από τα λεφτά τα οποία πήρε τα επένδυσε στην καμπάνια του Μάκι Σαλ με στόχο την διεκδίκηση της προεδρίας της Σενεγάλης. Ο πρώην σύμβουλος μάρκτινγκ της IAAF και γιος του Λαμίν Ντιάκ, Παπά Μασατά καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 1ος εκατομμυρίου ευρώ. Ίδιες ποινές δέχτηκαν ο σύμβουλος του Λαμίν Ντιάκ, Αμπίμπ Σισέ αλλά και ο πρώην επικεφαλής του αντί- ντόπινγκ της IAAF, Γκαμπριέλ Ντολέ. Σε τρία και δύο χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα, καταδικάστηκαν και δύο Ρώσοι προπονητές ο Βαλεντίν Μπαλακνίτσεβ και ο Αλεξέι Μελνίκοβ.