Με το βλέμμα στο νέο αίμα ο ΣΕΓΑΣ
Η ομοσπονδία παρουσίασε πρόγραμμα για την αγωνιστική δραστηριότητα αθλητών και αθλητριών των αναπτυξιακών κατηγοριώνΣτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (4/10) στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ παρουσιάστηκε η πρόταση τροποποίησης του αγωνιστικού συστήματος στις κατηγορίες Κ14 και Κ16, με βασική επιδίωξη την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση και εξειδίκευση των αθλητών των κατηγοριών, που οδηγούν στην πρόωρη εγκατάλειψη.
Η ΕΠΑΣ παρουσίασε μια καταρτισμένη πρόταση, η οποία επιδιώκει όχι μόνο να πετύχει την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση σε αγωνίσματα της παρατεταμένης ταχύτητας, αλλά να ενισχύσει και αγωνίσματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν την ανάλογη εξέλιξη, όπως αυτά της αντοχής.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένεται να φανούν στο εγγύς μέλλον στις κατηγορίες Κ18 και Κ20 και φυσικά στην κατηγορία Ανδρών και Γυναικών, εκεί όπου περιμένουμε να δούμε περισσότερα ταλέντα να συνεχίζουν την προσπάθεια τους.
Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΠΑΣ και γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης και μέλος της διοίκησης, Σπύρος Κέλλης και ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας.
«H εποχή των παχιών αγελάδων έχει περάσει. Είναι μια δύσκολη περίοδος, η στρατηγική στόχευση ενός φορέα σαν τον ΣΕΓΑΣ είναι πως θα μπορέσει να δημιουργήσει δράσεις, δραστηριότητες και παρεμβάσεις σε καίρια σημεία της ανάπτυξης, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται επιτυχές. Με αυτή τη λογική έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της Επιτροπής Σχεδιασμού, μια σειρά από παρεμβάσεις.
Δεν είναι μόνο η οικονομική δυσπραγία, αφού έχουμε καταφέρει με δικούς μας πόρους να στηρίξουμε το οικοδόμημα σε όλα τα επίπεδα.
Τώρα έχουμε πάει σε στοχεύσεις πιο εξειδικευμένες, τόσο στο μέτωπο των σωματείων, όσο και στο μέλλον των ταλαντούχων αθλητών, ώστε να επιτύχουμε να διατηρήσουμε σε αγωνιστικά επίπεδα ακόμη περισσότερα παιδιά και να μη χάνεται ‘κανένα ταλέντο προς τα πάνω.
Στόχος να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την πρόωρη επιβάρυνση σε μικρούς αθλητές, έτσι ώστε να μην καταπονούνται και να μην έρχονται στις μεγαλύτερες ηλικίες με προβλήματα στην τεχνική και άλλες παραμέτρους που συμβάλουν στο αγωνιστικό αποτέλεσμα», είπε ο Βασίλης Σεβαστή
Την πρόταση τροποποίησης παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιμόρφωσης, Σπύρος Κέλλης, ο οποίος δήλωσε: «Το πρόγραμμα αφορά σε δύο σκέλη, το ένα στην ανάπτυξη και το άλλο στον υψηλό αθλητισμό. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, πως υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στις ηλικίες από πέντε ετών και πάνω.
Θεωρούμε πως οι ηλικίες από 12 έως 15 ετών πιστεύουμε πως είναι το μεταβατικό στάδιο και είναι η πιο σημαντική, αφού εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις για τη συνέχεια. Γι αυτό θεωρήσαμε πως πρέπει να γίνει τροποποίηση του υπάρχοντος συστήματα στην Κ14 και Κ16 και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί ομάδα συγγραφική κατευθύνσεις και οδηγίες στους προπονητές. Κοινή πεποίθηση σε όλου του προπονητικού δυναμικού, ότι υπήρχαν αγωνίσματα με μεγάλη επιβάρυνση, όπως της παρατεταμένης ταχύτητας και παράλληλα υπήρχε έλλειψη αγωνισμάτων αντοχής»
Από την πλευρά του εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας, είπε: «Για να περάσουμε σε αυτή την αλλαγή βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα. Είχαμε πρόωρη εγκατάλειψη αθλητών λόγω επιβάρυνσης και πρόωρης εξειδίκευσης. Έπρεπε να ισοσκελίσουμε και να πάμε μαζί με τα προγράμματα που πάνε στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε πληροί τις επιστημονικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να αποδώσει αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια, ειδικά σε κατηγορίες αγωνισμάτων που είμαστε πίσω, όπως η αντοχή».
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα επιστημονικής στήριξης της ομοσπονδίας, καθώς και ο απολογισμός της επιτροπής επιμόρφωσης. Τη Δευτέρα (8/10) η πρόταση τροποποίησης θα παρουσιαστεί στους προπονητής της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής, στις 13/10 θα γίνει ανάλογη εκδήλωση στα Τρίκαλα στις 15 του ίδιου μήνα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με το ισχύων αγωνιστικό σύστημα είναι
Κατηγορία Κ14
Δρομικά αγωνίσματα (πίνακας Κ14 Δρόμοι)
Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 5 δρομικά αγωνίσματα και στο προτεινόμενο αυξάνονται σε 7. Πιο συγκεκριμένα:
Καταργούνται τα 1000m και αντικαθίστανται με τα 2000m.
Προστίθεται η σκυταλοδρομία 3x1200m.
Βάδην
Αγόρια και κορίτσια κάνουν 3000m.
Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Άλματα)
Προστίθεται το επί κοντώ στα αγόρια και τα κορίτσια.
Ριπτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Ρίψεις)
Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 2 ριπτικά αγωνίσματα και στο προτεινόμενο αυξάνονται σε 4. Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται το μπαλάκι 200gr και αντικαθίσταται με το ακόντιο 400gr.
Προστίθεται το αγώνισμα του δίσκου βάρους 0.75kg σε αγόρια και κορίτσια.
Προστίθεται το αγώνισμα της σφύρας σε αγόρια και κορίτσια.
Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ14 Άλματα)
Προστίθεται το επί κοντώ σε αγόρια και κορίτσια.
Αγωνίσματα συνθέτων (Πίνακας συνθέτων Κ14)
Τα τρίαθλα-δίαθλα αντικαθίστανται από 4θλα.
Προτείνονται τρία διαφορετικά 4θλα:
Δρομικό: 2 αγωνίσματα δρόμων και από 1 αλτικό-ριπτικό.
Αλτικό: 2 αγωνίσματα αλμάτων και από 1 δρομικό-ριπτικό.
Ριπτικό: 2 αγωνίσματα ρίψεων και από 1 δρομικό-αλτικό.
Κάθε πολύαθλο διεξάγεται σε διαφορετική περίοδο (π.χ. το δρομικό Μάρτιο-Απρίλιο, το αλτικό Μάϊο-Ιούνιο και το ριπτικό Σεπτέμβριο- Οκτώβριο)
Αγώνες σε ανώμαλο έδαφος (Πίνακας αγώνων σε ανώμαλο έδαφος)
Συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος τα Α/Κ στα 2000m.
Κατηγορία Κ16
Δρομικά αγωνίσματα (πίνακας Κ16 Δρόμοι)
Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 11 δρομικά αγωνίσματα και παραμένουν 11 στο προτεινόμενο, στο οποίο αυξάνονται τα αερόβια αγωνίσματα αντοχής. Πιο συγκεκριμένα:
Καταργούνται οι δρόμοι των 300m, 600m και 1000m.
Προστίθενται οι δρόμοι 1200m, 2000m steeple χωρίς λίμνη.
Καταργούνται τα 2000m κοριτσιών. Τα κορίτσια συμμετέχουν στα 3000m, όπως και τα αγόρια.
Στις σκυταλοδρομίες καταργείται η 4x300m και αντικαθίσταται από την 4x200m. Επίσης, προστίθεται η 3x1200m.
Βάδην
Στα αγόρια παραμένουν τα 5km και τα κορίτσια αντί για 3 κάνουν και αυτά 5km.
Αλτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ16 Άλματα)
Στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα υπάρχουν 4 αλτικά αγωνίσματα (για τα κορίτσια 3) και γίνονται 4 για τα Α και τα Κ. Πιο συγκεκριμένα:
Καταργείται το τριπλούν στα αγόρια και προστίθεται το τετραπλούν χωρίς κουτσό με φόρα 15m (Α-Δ-Α-Δ: Άλμα ή Δ-Α-Δ-Α: Άλμα) για Κ και Α.
Ριπτικά αγωνίσματα (Πίνακας Κ16 Ρίψεις)
Παραμένει το ισχύων αγωνιστικό σύστημα των 4 αγωνισμάτων.
Αγωνίσματα συνθέτων (Πίνακας συνθέτων Κ16)
Τα αγόρια κάνουν 6αθλο όπως και στο ισχύων αγωνιστικό σύστημα.
Τα κορίτσια αντί για 5θλο κάνουν και αυτά 6θλο.
Προστίθεται το ύψος στα κορίτσια.
Τα 600m κοριτσιών αντικαθίστανται από τα 1200m.
Τα 1000m αγοριών αντικαθίστανται από τα 1200m.
Αγώνες σε ανώμαλο έδαφος (Πίνακας αγώνων σε ανώμαλο έδαφος)
Συμμετοχή στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα σε ανώμαλο έδαφος τα Α /Κ στα 3000m.
Οι 15χρονοι της Κ16 συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Κ18
Δεσποινίδες… Βασιλείου: Για πάντα μαζί, για πάντα… run together!