Η αριθμητική είναι απλή, αρκεί να την καταλαβαίνεις και να μην κάνεις πως δεν την καταλαβαίνεις.
Εν μέσω εορτών διαβάσαμε από το Sportsfeed για την πολύ καλή πληροφόρηση που έχει το Sportime στα θέματα του ΣΕΓΑΣ. Σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά. Μια ωραία σπόντα πως αυτή έρχεται από «μέσα», αυτό που λέμε «inside information». Κι όλα αυτά για τα 220 εκατ. ευρώ που έχει διαχειριστεί η παρούσα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της ομοσπονδίας του στίβου.
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να αποδειχθεί το αυτονόητο. Πως 1+1 κάνουν δύο. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Η Τασούλα Κελεσίδου, η οποία είναι και υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ με την παράταξη της Αναγέννησης. Δέκα χρόνια στις εθνικές κατηγορίες σχεδιασμού. Όπερ σημαίνει πως στις καλές εποχές οι αμοιβές εκεί ήταν για την Α1 2-3 χιλιάδες ευρώ το μήνα, στην Α2 1,500+, στη β κατηγορία 800 ευρώ και πάει λέγοντας.
Ας υποθέσουμε πως μεσοσταθμικά πως μια αθλήτρια με την σπουδαία πορεία της Τασούλας Κελεσίδου είχε λαμβάνει περί τα 20.000 ευρώ ετησίως. Δέκα χρόνια στην πρώτη γραμμή, φτάνουμε χοντρικά στα 200.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν αφορούν οδοιπορικά, προετοιμασίες, έξοδα παραμονής στο εξωτερικό και όλα όσα δικαιούται ένας αθλητής παγκοσμίου επιπέδου. Άλλα 200.000 ευρώ για τα έξοδα αγώνων σε όλο τον κόσμο, για δέκα χρόνια. Φτάσαμε στα 400.000 ευρώ. Τα πριμ για τα μετάλλια είναι έξτρα! Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως για το Μπρούνο Τζάουλι η «ταρίφα» ήταν από 5 έως 15 χιλιάδες ευρώ, στα πανευρωπαϊκά από 15 έως 30 και στα Παγκόσμια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες πλέον των 70 χιλιάδων. Η μεγάλη Τασούλα Κελεσίδου είχε συλλογή από επιτυχίες και μετάλλια σε όλες αυτές τις διοργανώσεις. Να πούμε άλλες 200.000 ευρώ, φτάνουμε στις 600.000.
Σε όλα τα παραπάνω δεν υπολογίζονται μισθοδοσίες, οδοιπορικά και όλες οι αντιστοιχίες σε επίπεδο αμοιβής και του προπονητή του εκάστοτε αθλητή. Αν προστεθούν και υπολογιστούν όλα τα έξοδα και οι αμοιβές που είχε τις χρυσές εποχές μια αθλήτρια με το βεληνεκές και τις επιτυχίες της Τασούλας Κελεσίδου είναι πιθανό, για την ακρίβεια το πιο πιθανό, να φτάνουμε σε μια οικονομική παροχή της τάξεως του ενός εκατ. ευρώ. Είναι λοιπόν εύκολο και κατανοητό εκεί στο Sportsfeed να αντιληφθείτε πως με τα υπόλοιπα 219 καλύφθηκαν άλλοι αθλητές σαν την Τασούλα, έξοδα για τις Εθνικές ομάδες, ταξίδια, αμοιβές προπονητών από τους παμπαίδες μέχρι αγώνες και πρωταθλήματα αντρών και γυναικών;
Μιλώντας επί προσωπικού, για το μέσο το ίδιο, οι υπόνοιες για «χαρτάκια» και… πάσες «τελειώνουν» όταν στην πρόταση αναφέρεται η λέξη Sportime και ότι συνεπάγεται αυτό. Η εφημερίδα που δημοσίευσε το θέμα έχει ταυτότητα στην οποία φαίνονται ευκρινώς όλα τα ονόματα. Το δε κείμενο είχε υπογραφή. Τον περασμένο καλοκαίρι «τρέχαμε» σαν παλαβοί για να παρέχουμε όλα τα στοιχεία μιας μεγάλης αποκλειστικότητας. Της μεταγραφής του Κώστα Τσιμίκα στη Λίβερπουλ. Στα θέματα του στίβου, ευτυχώς, είναι… ένα γραφείο δρόμος.
Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό, ο Εκδότης του Sportime υπήρξε για χρόνια προπονητής στο στίβο, η σύζυγός του είναι κάτοχος τεσσάρων πανελληνίων ρεκόρ και αδερφός του Σωκράτη. Την ιστορία του στίβου (και του αθλητισμού γενικότερα) την ξέρουμε και τη ζούμε, όντως, από «μέσα».