ΣΤΙΒΟΣ

Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που υποσχέθηκαν οι Γάλλοι να μην ξεχάσουν ποτέ – Τι μόνο αυτός και 17 αθλητές στον κόσμο στην ιστορία των Ολυμπιακών έχει καταφέρει

Αυτός, ο θρυλικός Ζάτοπεκ και άλλοι 15 αθλητές έχουν κάνει το ίδιο παγκοσμίως στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος που υποσχέθηκαν οι Γάλλοι να μην ξεχάσουν ποτέ - Τι μόνο αυτός και 17 αθλητές στον κόσμο στην ιστορία των Ολυμπιακών έχει καταφέρει
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Στον μαραθώνιο του Παρισιού, κατά την διάρκεια των τωρινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, οι Γάλλοι πρέπει να… τηρήσουν τον λόγο τους και να μην ξεχάσουν έναν Έλληνα δρομέα θρύλο, που μεσουράνησε την περίοδο 1920 – 1930.

Πρόκειται για τον δρομέα μεγάλων αποστάσεων του Εθνικού Γ.Σ., Αλέξανδρο Κράνη, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 (σ.σ. όπου έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 5.000 μ. με 15:45) προηγείτο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο όμως τον χτύπησαν άσχημα τα καινούργια παπούτσια που αγόρασε ειδικά για τον αγώνα αυτό και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Μάλιστα πριν εγκαταλείψει προσπάθησε να τρέξει χωρίς παπούτσια, όμως επειδή ο δρόμος ήταν γεμάτος πέτρες, μάτωσαν τα πόδια του και δεν μπόρεσε να συνεχίσει.

Ο ίδιος δήλωνε απαρηγόρητος όχι επειδή δεν θα τερμάτιζε αλλά επειδή δεν θα κατάφερνε να τιμήσει τους συμπατριώτες του που πήγαν στο γήπεδο για να τον δουν.

Οι Γάλλοι οπαδοί, αντιλαμβανόμενοι τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε και βλέποντάς τον με ματωμένα πόδια, υποσχέθηκαν να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Ce pauvre Kranis (σ.σ. Θα σε θυμόμαστε Κράνη).

Ο Αλέξανδρος Κράνης, εφημεριδοπώλης στο επάγγελμα, κατέχει ένα ακατάρριπτο ρεκόρ, καθώς είναι ο μόνος Έλληνας μαζί με άλλους 17 αθλητές απ’ όλο τον κόσμο, ο οποίος έχει τρέξει στα 5.000 μ., τα 10.000 μ. και τον μαραθώνιο στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες (για τον ίδιο το 1924 στο Παρίσι). Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο θρύλος Εμίλ Ζάτοπεκ, ο οποίος το είχε επαναλάβει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι.

Για την προσφορά του στην ελληνικό αθλητισμό ο Αλέξαδρος Κράνης βραβεύτηκε με το Μεγαλόστραυρο.

Exit mobile version