ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Ειδήσεις από όλο τον κόσμο (31/12/2021)

Το Sportime σας μεταφέρει τα κυριότερα αποτελέσματα από αγώνες στον στίβο στο εξωτερικό, αλλά και τις σημαντικότερες ειδήσεις.

Πολλοί αγώνες διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και διάφορα νέα που αφορούν τον Στίβο και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα.
Συντάκτης: Τόλης Λελεκίδης Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Πολλοί αγώνες διεξάγονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και διάφορα νέα που αφορούν τον Στίβο και σας παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο 20χρονος Βρετανός Ντέιβιντ Μόργκαν- Χάρισον έτρεξε τα 60μ. σε 6.77 σε αγώνα στο Σέφιλντ. Είναι ατομικό του ρεκόρ.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Η AI (Athletics International) δημοσιοποίησε το ράνκινγκ που αποφασίστηκε από διεθνές πάνελ ειδικών. Οι πρώτες θέσεις όπως αναμένονταν πήγαν κυρίως, στους ολυμπιονίκες του Τόκιο. Ωστόσο υπήρχαν οι εξαιρέσεις. Όπως στα στιπλ γυναικών που η Κενυάτισσα ολυμπιονίκης Πέρουθ Τσεμουτάι ήταν 6η. Κορυφαία ήταν η Κενυάτισσα Νόρα Τανούι, η οποία έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Επίσης, στον ακοντισμό η Πολωνή Μαρία Αντρέιτσικ ήταν πρώτη. Η Κινέζα Λιού Σιγίνγκ που κέρδισε στο Τόκιο ήταν 3η. Στα 100μ. ανδρών επελέγη ο Αμερικανός Φρεντ Κέρλι. Ο Ιταλός Μαρσέλ Τζέικομπς ήταν μόλις 4ος. Πίσω από τον Καναδό Άντρε ντε Γκρας και τον Αμερικανό Ρόνι Μπέικερ. Στα 110μ. εμπόδια ο Τζαμαϊκανός ολυμπιονίκης Χανσλ Πάρτσμεντ ήταν 4ος. Καλύτερος ο Αμερικανός Γκραντ Χόλογουεϊ. Στο ύψος πρώτος ήταν ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι. Τρίτος ήταν ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ από το Κατάρ. Τέλος, στον ακοντισμό κορυφαίος ήταν ο Γερμανός Γιοχάνες Φέτερ και ο Ινδός ολυμπιονίκης Νίρατζ Τσόπρα ήταν δεύτερος.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ο οργανισμός αντιντόπινγκ της Ελβετίας μετονομάζεται. Θα λέγεται Swiss Sport Integrity.

ΕΣΘΟΝΙΑ: Ο Ράσμους Μάγκι αναδείχθηκε σε αθλητή της χρονιάς στην Εσθονία. Είχε πάρει την 7η θέση στα 400μ. εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

ΗΠΑ: Το γνωστό περιοδικό και ιστοσελίδα για τον στίβο, Track and Field News δημοσίευσε το παγκόσμιο ράνκινγκ. Το έχει ξεκινήσει το 1947 στους άνδρες και από το 1956 στις γυναίκες. Μόνο σε δύο αγωνίσματα στις γυναίκες δεν είναι οι ολυμπιονίκες κορυφαίες. Στον ακοντισμό η Κινέζα Λιού Σιγίνγκ είναι 3η. Κορυφαία είναι η Πολωνή Μαρία Αντρέιτσικ. Και στα στιπλ η Κενυάτισσα Πέρουθ Τσεμουτάι είναι 6η. Κορυφαία είναι η Κενυάτισσα Νόρα Τανούι. Στους άνδρες ο Ινδός Νίρατζ Τσόπρα που ήταν ολυμπιονίκης στον ακοντισμό δεν είναι πρώτος. Καλύτερος είναι ο Γερμανός Γιοχάνες Φέτερ. Επίσης, ο Αμερικανός Γκραντ Χόλογουεϊ είναι κορυφαίος στα 110μ. εμπόδια. Ολυμπιονίκης ήταν όμως ο Τζαμαϊκανός Χανσλ Πάρτσμεντ που ήταν δεύτερος στο ράνκινγκ. Άλλη μια περίπτωση είναι στο ύψος. Ως γνωστόν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες πήραν ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ. Στο ράνκινγκ ο Ιταλός άλτης είναι πρώτος και ο υψίστας από το Κατάρ είναι δεύτερος. Τέλος, ο Ιταλός Μαρσέλ Γιάκομπς είναι πρώτος στα 100μ. και δεύτερος είναι ο Αμερικανός Φρεντ Κέρλι. Είναι αντίθετα σε σχέση με την AI.

ΙΑΠΩΝΙΑ: Στον ημιμαραθώνιο στην Τατσικάβα νικητής ήταν ο Κενυάτης Πίτερ Ουανζίρου με 1:03.18. Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Γιαπωνέζα Σακίκα Έντο με 1:20.49.

ΣΙΖΟΥΟΚΑ: Σε αγώνα στη Σιζουόκα κέρδισαν δύο Γιαπωνέζες σημειώνοντας ρεκόρ διαδρομής. Η Σέιρα Φούβα έτρεξε τα 10,5χλμ. σε 32.23 και η Ρίνκα Χίντα τα 6χλμ. σε 19.31.

ΤΟΚΙΟ: Δεν υπήρχε εξάπλωση του Covid-19 μεταξύ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο στους ντόπιους. Η ΔΟΕ το έκανε γνωστό, μετά από τα δεδομένα του Κέντρου Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιαπωνίας.

ΙΝΔΙΑ: Ο Νίρατζ Τσόπρα στοχεύει του χρόνου να σπάσει το φράγμα των 90 μέτρων στον ακοντισμό. «Πάντα μιλούσα για την υπέρβαση των 90 μέτρων. Εστιάζω σε αυτό. Είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Γιατί ενώ κερδίζεις ένα μετάλλιο, η διαχείριση μιας καλή βολής είναι εντελώς διαφορετικό», δήλωσε ο Ινδός. Αυτή την εποχή ο ολυμπιονίκης του ακοντισμού στο Τόκιο προετοιμάζεται στην Τσούλα Βίστα του Σαν Ντιέγκο.

ΙΣΡΑΗΛ: Η Σελαμαβίτ Τεφέρι κέρδισε την κούρσα 5.000μ. με 15.28.82 που έγινε στο Τελ Αβίβ. Το πέρασμα της αθλήτριας από την Αιθιοπία στα 3.000μ. ήταν 9.15.89. Στα 300μ. η Μπλέσινγκ Αφρίφα κέρδισε σε 33.36 σημειώνοντας ρεκόρ Ισραήλ Κ20. Στην ίδια κούρσα η νεαρή Ισραηλινή Νόαμ Μάμο τερμάτισε 5η σε 35.88 και πέτυχε εθνικό ρεκόρ Κ16.

ΙΤΑΛΙΑ: Το ιταλικό πρωτάθλημα του 2022 θα διεξαχθεί 24-26 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης.

ΠΑΝΤΟΒΑ: Σε αγώνα επί κοντώ στην Πάντοβα ο Γάλλος Ματιέ Κολέ πέρασε τα 5,47μ. Δεύτερος ήταν ο Αυστριακός Ρικάρντο Κλοτζ με 5,37μ.

ΡΩΜΗ: Ο Φίλιπο Τόρτου επιβεβαίωσε μέσω των προσωπικών του λογαριασμών στα social media, ότι βρέθηκε δεύτερη φορά θετικός στον κορονοϊό. «Θα μείνω σε καραντίνα. Θα συνεχίσω να γυμνάζομαι στο σπίτι. Είμαι καλά», έγραψε. Ο Ιταλός σπρίντερ, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 4×100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο.

ΚΑΝΑΔΑΣ: Ο Μπρούνι Σουρίν έλαβε το Τάγμα του Καναδά για τις υπηρεσίες του στον στίβο. Επίσης, για την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής στην επαρχία του Κεμπέκ. Ο Καναδός σπρίντερ είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 4×100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Επίσης, τιμήθηκε ο Χιού Φρέιζερ για τη συνεισφορά του στον καναδικό αθλητισμό. Ο Καναδός σπρίντερ είχε μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 στο Μόντρεαλ.

ΜΟΝΑΚΟ: Στην τελευταία λίστα με τους τιμωρημένους αθλητές της AIU είναι και ο Κινέζος μαραθωνοδρόμος Κιάν Ντινγκμπίν. Ο 28χρονος βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένες ουσίες στις 11 Απριλίου στο μαραθώνιο στη Βούσι. Τιμωρήθηκε με πέντε χρόνια και λήγει το 2026.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Η Γιούλιμαρ Ρόχας και ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκαν σε αθλητές της χρονιάς από την AIPS της Αμερικής. Η αθλήτρια από τη Βενεζουέλα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Επίσης, πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ. Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής ψηφίστηκε κορυφαίος στους άνδρες, με δεύτερο τον Κολομβιανό πρωταθλητή στα 400μ. Άντονι Ζαμπράνο. Δεύτερη στις γυναίκες ήταν η Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμσον- Χέρα.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Δεν αναγνωρίζεται ως ρεκόρ Πολωνίας στο μαραθώνιο, η επίδοση 2:26.08 που είχε πετύχει η Αλεξάντρα Λισόφσκα στο Ντέμπνο. Ήταν ουσιαστικά ισοφάριση και δεν μέτρησε γιατί είχε βοήθεια από δρομέα που μετείχε σε μικρότερη απόσταση.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το πορτογαλικό πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην μεταφέρθηκε από 9 Ιανουαρίου, στις 16 του ίδιου μήνα λόγω Covid-19.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σε αγώνα στην Τρνάβα ο Σλοβάκος Μαρτσέλ Λομνίτσκι έριξε στη ρίψη οργάνου (10,5κ.) 41,08μ. Έχει το εθνικό ρεκόρ με 43,76μ. από το 2013. Ο διοργανωτής του αγώνα και πρώην πρωταθλητής Ευρώπης στη σφυροβολία, ο 44χρονος Λίμπορ Τσαρφρέιταγκ έριξε 34,76μ.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σε αγώνα στην Ουντέβαλα ο Σουηδός Γιόχαν Ρόγκεστεντ κέρδισε τα 3.000μ. σε 7.58.2 (ρολόι χειρός).

ΤΣΕΧΙΑ: Ο Σλοβάκος άλτης του ύψους Μάτους Μπουμπένικ ανακοίνωσε στα 32 του χρόνια την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Σκοπεύει να συνεχίσει να δουλεύει στον αθλητισμό.

 

 

 

Exit mobile version