Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 35χλμ. βάδην και παράλληλα ημερίδα βάδην διεξάγονται την Κυριακή στα Μέγαρα. Χαρακτηριστικό ο αέρας και το κρύο.
Οι αγώνες είναι σε εξέλιξη. Στα 5χλμ. Κ18 νικήτρια ήταν η Άννα Αδάμη (ΓΕ Αγρινίου), η οποία γυμνάζεται με τον Γιώργο Σεφεριάδη. Τερμάτισε σε 25.41, κάτω από το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου. Εκκρεμεί η έγκριση των ορίων που θα θεσπίσει ο ΣΕΓΑΣ και θα ψηφιστούν στο επόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Πάντως, η 17χρονη έκανε μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Δεύτερη ήταν η Σεβαστιανή Ασλανίδου (ΓΣ Ίκαρος Ν. Ιωνίας), η οποία γυμνάζεται με τον Ηλία Γκαραβέλα. Τερμάτισε σε 26.11 και έχασε και λίγο το όριο. Είναι γεννημένη το 2006. Τρίτη ήταν η Αθηνά Φλωροπούλου (Αθλοκίνηση Μυτιλήνης) σε 26.35. Είναι γεννημένη το 2007. Ν’ αναφέρουμε ότι το όριο της ΕΑΑ στα 5χλμ. Κ18 είναι 26.00.00.
Στα 10χλμ. Κ20 ανδρών πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπαστεργίου (ΣΟΑ Φωκιανός Καρδίτσας), ο οποίος προπονείται με τον Θανάση Δεληγιάννη. Τερμάτισε σε 46.11 και έκανε ατομικό ρεκόρ. Δεύτερος ήταν ο Αριστοτέλης Μπούσδας (ΣΟΑ Φωκιανός Καρδίτσας) σε 47.49 και τρίτος ο Γιώργος Κριτούλης (ΑΣ Έφηβος Χίου) σε 47.51.
Στα 10χλμ. Κ20 γυναικών νικήτρια ήταν η Αναστασία Αντωνοπούλου (ΓΣ Ίκαρος Ν. Ιωνίας), η οποία προπονείται με τον Ηλία Γκαραβέλα. Τερμάτισε σε 51.16. Να θυμίσουμε ότι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Κάλι είναι 50.40.00. Δεύτερη ήταν η Ζαφειρία Παπαδημητρίου (ΓΑΣ Ιλισσός) σε 53.42 και τρίτη η Χρυσάνθη Αρβανιτάκου (ΣΟΑ Φωκιανός Καρδίτσας) σε 55.21.
Στα 10χλμ. βάδην Κ18 πρώτος τερμάτισε ο Δημήτρης Κονιδάρης (ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών) σε 55.51. Δεύτερος ήταν ο Χρήστος Ράγκας (ΓΕ Νάουσας) σε 59.12 και τρίτος ο Γιώργος Καυκαλιάς (ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών) σε 59.56.
Στα 20χλμ. βάδην ανδρών νικητής ήταν ο Ζαχαρίας Τσαμουδάκης (ΟΦΗ) σε 1:32.26. Δεύτερος ήταν ο Γιάννης Καύκας (ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών) σε 1:39.00. Δεν υπήρχε άλλος βαδιστής στην κούρσα.
Στα 20χλμ. βάδην γυναικών η Μαρία- Φιλίππα Γατή (ΓΣ Ίκαρος Ν. Ιωνίας) τερμάτισε σε 1:53.45. Η 20χρονη αγωνίστηκε μόνη της.
Στα 35χλμ. βάδην ανδρών ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (ΑΟ Μυκόνου) ήταν νικητής με 2:39.43. Ο Έλληνας πρωταθλητής διατήρησε τον τίτλο του, που είχε κερδίσει πέρσι στη διοργάνωση και πάλι στα Μέγαρα. Δεύτερος ήταν ο Κώστας Ντεντόπουλος (ΑΕ Ολυμπιάς Πατρών) σε 2:57.31 και τρίτος ο Γιάννης Βαΐτσης (ΓΑΣ Ιλισσός) με 3:08.15.
Στα 35χλμ. βάδην γυναικών η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια με 2:47.48. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έπιασε τα όρια τόσο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Γιουτζίν (2:54.00), όσο και για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο (2:55.00). Επίσης, η αθλήτρια του ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας διατήρησε τον τίτλο της που είχε κατακτήσει πέρσι και πάλι στα Μέγαρα.
Δεύτερη τερμάτισε η Κυριακή Φιλτισάκου (ΑΓΣ Ανατολή Ν. Ιωνίας) σε 2:51.51. Έκανε ατομικό ρεκόρ και έπιασε και εκείνη τα όρια τόσο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όσο και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τρίτη ήταν η Χριστίνα Παπαδοπούλου (Πανελλήνιος ΓΣ) σε 2:57.39.
Δηλώσεις
Αντωνοπούλου: «Είχα μια ενόχληση στο καλάμι από την περασμένη εβδομάδα, που με επηρέασε στη διάρκεια του αγώνα. Γενικά ήμουν καλά και πίστευα πως θα μπορούσα να είχα πάει καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για πρώτος αγώνας στη χρονιά είμαι ικανοποιημένη. Στόχος μου για φέτος είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20».
Παπαστεργίου: «Είμαι ικανοποιημένος από την πρώτη θέση, όμως όχι με το χρόνο. Φέτος δουλεύουμε με τον προπονητή μου Θανάση Δεληγιάννη με στόχο να πάρω μέρος σε αγώνες με την εθνική ομάδα κι αν είναι δυνατόν να πετύχω το όριο για το Παγκόσμιο της κατηγορίας».
Παπαμιχαήλ: «Με ενόχλησε αρκετά ο δυνατός αέρας, που στην ουσία δεν μου επέτρεψε να κυνηγήσω τον χρόνο που θα ήθελα. Ήταν μια δυνατή προπόνηση, εν όψει μιας πλούσιας και γεμάτης με διοργανώσεις χρονιάς. Συνεχίζω την προετοιμασία μου αρχικά για το Παγκόσμιο Ομάδων κι έπειτα για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα».
Ντρισμπιώτη: «Είμαι πολύ καλά, κάτι που φάνηκε και από το ατομικό ρεκόρ που πέτυχα. Ήταν ένας αγώνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας, εν όψει του πρώτου αγώνα στόχου που θα γίνει το Μάρτιο. Οι καιρικές συνθήκες γενικά δε με ενόχλησαν, παρότι κατά διαστήματα είχε έντονο αέρα. Το Παγκόσμιο βάδην του Ομάν θα γίνει σε δύσκολες συνθήκες, αφού αναμένεται να έχει υψηλές θερμοκρασίες. Από εκεί και πέρα όλες οι διοργανώσεις αποτελούν στόχο μου, ωστόσο θέλω να πηγαίνω βήμα, βήμα. Είμαι καλά και ευελπιστώ σε καλύτερη συνέχεια».
Φιλτισάκου: «Μπήκα λίγο συντηρητικά, καθώς στην αρχή ανησύχησα με τις συνθήκες. Παρόλα αυτά στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα είδα πως είμαι σε θέση να κυνηγήσω τον χρόνο που θέλω κι έτσι άλλαξα το ρυθμό μου. Έχω μπροστά μου πλέον το χρόνο να δουλέψω και να επικεντρωθώ στις κορυφαίες διοργανώσεις. Θα κυνηγήσω το όριο και στα 20χλμ. βάδην και θα αποφασίσω με τον προπονητή μου, την απόσταση που θα συμμετάσχω σε Όρεγκον και Μόναχο».
Παπαδοπούλου: «Δυστυχώς λόγω του δυνατού ανέμου ένιωσα έντονες ενοχλήσεις στους προσαγωγούς κι έτσι αναγκάστηκα να πάω συντηρητικά. Πήγα κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ και πιστεύω πως στους επόμενους αγώνες θα μπορέσω να πετύχω το όριο για τις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς».
Τους αγώνες παρακολούθησε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα που έκανε και τις απονομές στους νικητές στα 35χλμ. βάδην ανδρών και γυναικών.
«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακός αγώνας. Τα κορίτσια έκαναν εξαιρετικές εμφανίσεις κι έδειξαν για μία ακόμη φορά τη δυναμική τους. Τις συγχαίρω, όπως και όλους όσοι μετείχαν στη διοργάνωση, για την προσπάθεια που κατέβαλαν. Είμαι σίγουρη πως στο μέλλον θα μας φέρουν κι άλλες διακρίσεις», είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.