ΣΤΙΒΟΣ

Το μαγικό 1:59.59 (vids)

Το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Ελίουντ Κιπτσόγκε στον μαραθώνιο (2ώρ.01.39) τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, «φούντωσε» ξανά τις συζητήσεις κατά πόσο ο άνθρωπος μπορεί να καλύψει τα 42,195μ., σε λιγότερο από δύο ώρες
Το μαγικό 1:59.59 (vids)

H πρόοδος στην τεχνογνωσία στις μεγάλες αποστάσεις και η εξέλιξη στα παγκόσμια ρεκόρ στο μαραθώνιο δρόμο τα προηγούμενα χρόνια, προέτρεψαν την επιστημονική κοινότητα και τους ειδικούς να προχωρούν σε έρευνες και να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για τον στόχο, που όχι πολύ πίσω, έμοιαζε ανέφικτος.

Αν ο άνθρωπος θα μπορούσε να τρέξει τα 42.195μ. σε χρόνο κάτω από τις δύο ώρες.

Η 16η Σεπτεμβρίου 2018 ξαναφούντωσε τις συζητήσεις.

Ο Ελίουντ Κιπτσόγκε κάλυψε την απόσταση, πού αλλού, στο Βερολίνο σε  2ώρ.01.39, βελτιώνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 78 δευτερόλεπτα.

Ο 34άχρονος Ολυμπιονίκης στο Ρίο έφθασε 100 δευτερόλεπτα μακριά από το μαγικό 1:59.59. 100 δευτερόλεπτα τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά.

Για τον ίδιο, τον Μάη του 2017 είχε προηγηθεί το περίφημο Breaking 2 της Nike, στην προσπάθεια να «σπάσει» το φράγμα των δύο ωρών, με τον Κιπτσπόγκε να τρέχει την απόσταση στην πίστα της F1 στη Μόντσα σε 2ώρ.00:25.

Μια επίδοση που είχε έρθει σε ειδικές συνθήκες, με τη βοήθεια 30 «λαγών», που εναλλάσσονταν στη διάρκεια της διαδρομής.

Το «φράγμα» έστω κι ανεπίσημα δεν «έσπασε», όμως αποτέλεσε οδηγό.

«Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο»

Επιστροφή στο Βερολίνο. Την επομένη του παγκόσμιου ρεκόρ, ο Κιπτσόγκε διάβαζε αποθεωτικούς τίτλους.

«Ο Γιουσέιν Μπολτ των μεγάλων αποστάσεων», «ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο» ήταν κάποιοι χαρακτηριστικοί.

Σύμφωνα με τη γερμανική «Die Welt», το επίτευγμα του Κιπτσόγκε μπορεί να συγκριθεί με αυτό του περίφημου Τσέχου, Εμίλ Ζάτοπεκ, όταν το 1954 γινόταν o πρώτος αθλητής που κατέβαινε τα 29 λεπτά στα 10.000μ.

Κι έγραφε για τον Κενυάτη «δεν έτρεξε, “πέταξε” σε έναν κόσμο καλύτερο».

Η έκρηξη στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατασκευή των παπουτσιών, στην επιστημονική υποστήριξη και κυρίως στη νοοτροπία μείωσε το… χάσμα που χώριζε τους ελίτ αθλητές από τις δύο ώρες στον μαραθώνιο.

Όμως το κυρίαρχο ερώτημα παραμένει.

«Δεν είναι επιστήμη πυραύλων για να σπάσει αυτό το εμπόδιο, απλά πρέπει να το πιστέψεις. Και χρειάζεται μια μεγάλη ομάδα που να πιστεύει στον στόχο και σε εσένα, Τότε όλα είναι δυνατά» σχολίαζε ο Κιπτσόγκε μετά το παγκόσμιο ρεκόρ.

To βέβαιο είναι η σύμφωνη πια άποψη των επιστημών.

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα» υποστηρίζει ο Δρ. Μάικλ Τζόινερ, ειδικός στην ανθρώπινη απόδοση στην κλινική Mayo στη Μινεσότα.

Ο ίδιος, 27 χρόνια πριν, υποστήριζε ότι χρόνος στη 1ώρ.58 ήταν εφικτός, εφόσον περισσότεροι αθλητές επικεντρώνονταν στην απόσταση σε μικρότερη ηλικία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπήρξε ένας 18άχρονος Αιθίοπας που έτρεξε τα 5000μ σε 12:43, αυτό είναι 10 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το ατομικό ρεκόρ το Μο Φάρα. Τι θα μπορούσε να κάνει στα 26.1 μίλα σε λίγα χρόνια;» αναριωτόταν.

1ώρ.01.06+1ώρ.00.33=2ώρ.01.39

Οι αναλύσεις στην κούρσα του Κιπτσόγκε στο Βερολίνο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πέρασε τα πρώτα 21.097μ. σε 1ώρ.01.06 και τα υπόλοιπα 21.007μ σε 1ώρ.00.33, τρέχοντας σχεδόν το δεύτερο μισό μόνος τους, μιας και οι «λαγοί» δεν άντεξαν.

Ο ρυθμός του ανά χλμ. άξιος θαυμασμού. Έτρεχε σταθερά από 2:58 και κάτω, πέρασε το 40ό χλμ. σε 1ώρ.55.32 και στα δύο τελευταία κατέβηκε στα 2:48 και 2:44!

«Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ είναι τεχνολογικά καθοδηγούμενο. Ήταν ο αθλητής ή τα παπούτσια του που έκανε τη διαφορά; Ο Κιπτσόγκε τρέχει με τα Vaporflys, τα οποία περιέχουν ένα εξαιρετικά αμφισβητούμενο πάτο ανθρακονημάτων στα πέλματλα τους και με αυτά που ισχυρίζονται βελτιώνουν χρόνους κατά 1% σε σχέση με το επόμενο ταχύτερο παπούτσι» δήλωσε ο αθλητικός επιστήμονας Δρ Ρος Τάκερ.

Ο Γερμανός Γιός Χέρμανς, υπεύθυνος εταιρείας μάνατζμεντ που διαχειρίζεται περισσότερους από 100 αθλητές,  κι ανάμεσά τους ο Κιπτσόγκε, υποστήριξε έναν άλλον παράγοντα.

«Το ενεργειακό ποτό της σουηδικής εταιρείας Maurten, που όχι μόνο περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα παρόμοια ποτά, αλλά σχηματίζει επίσης υδρογέλη η οποία όταν φτάνει στο στομάχι παρέχει περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου χωρίς να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα».

«Τελικά είναι το παπούτσι, το ενεργειακό ποτό, η νοοτροπία; Δεν είμαι σίγουρος. Αλλά αν είναι έτσι τότε είμαστε πολύ κοντά στο όριο των δύο ωρών, επειδή  το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα παρόμοιο βήμα στην τεχνολογία, όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια» προσθέτει ο Δρ. Ρος Τάκερ.

Παλαιότερες έρευνες πάνω στο θέμα, ανέφεραν πως το φράγμα των δύο ωρών θα καταρριφθεί από αθλητή που κατάγεται από την ανατολική Αφρική, δηλαδή από την Κένυα, την Αιθιοπία και το Σουδάν, που κυριαρχούν στις μεγάλες αποστάσεις εντός κι εκτός σταδίου.

Επίσης είχε εκφραστεί η άποψη πως ο ιδανικός τόπος για μια τέτοια επίδοση θα ήταν δίπλα στη Νεκρά Θάλασσα, που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και το οξυγόνο είναι περισσότερο.

Πέρα από το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Ελίουντ Κιπτσόγκε και βλέποντας κάποιος τη λίστα των κορυφαίων στον μαραθώνιο για το 2018, παρατηρεί ότι η μαγιά υπάρχει.

Δεκατρείς έτρεξαν τον μαραθώνιο δρόμο σε χρόνους κάτω των 2ώρ.05, ενώ υπάρχει και ο 35άχρονο Μο Φάρα με το ευρωπαϊκό ρεκόρ που σημείωσε στη νίκη του στο Σικάγο με 2ώρ.05:11.

Από τους 13 υπάρχει μια τριάδα Αιθιόπων με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, λόγω της ηλικίας τους: Ο 26άχρονος Μοσινέτ Γκερέμεβ (2ώρ.04:00), ο Λεουλέ Γκεμπρεσελασιέ (2ώρ.04:02), και ο Ταριμάτ Τόλα (2ώρ.04:06) επιδόσεις που σημείωσαν τον Ιανουάριο στο Ντουμπάι.

Η εξέλιξη του παγκόσμιου ρεκόρ μέσα στον 21ο αιώνα

2ώρ.05:38 Χαλίντ Χανούτσι (ΗΠΑ) 14/4/02 Λονδίνο
2ώρ.04.56 Πολ Τέργκατ (Κένυα) 28/9/03 Βερολίνο
2ώρ.04:26 Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ (Αιθιοπία) 30/9/07 Βερολίνο
2ώρ.03:59 Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ (Αιθιοπία) 28/9/08 Βερολίνο
2ώρ.03:38 Πάτρικ Μακάου (Κένυα) 25/9/13 Βερολίνο
2ώρ.03:23 Γουίλσον Κίπσαγκ (Κένυα) 29/9/13 Βερολίνο
2ώρ.02:57 Ντένις Κιμέτο (Κένυα) 28/9/14 Βερολίνο
2ώρ.01.39 Ελίουντ Κιπτσόγκε (Κένυα) 16/9/18 Βερολίνο

Ο Μπανιώτης ετοιμάζεται με φόντο την Γλασκώβη

Τσιτσιπάς και Καραλής σε μονομαχία σε go-kart! (vid)

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Στίβος: Άγγελος Παυλακάκης: Το δημοτικό γήπεδο του χωριού του πλέον φέρει το όνομά του

Άγγελος Παυλακάκης: Το δημοτικό γήπεδο του χωριού του πλέον φέρει το όνομά του

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους γονείς του.

Στίβος
Specials: Δεν την άφησε πίσω: Η Καϊλί που έτρεξε για κάτι πιο μεγάλο από τη νίκη

Δεν την άφησε πίσω: Η Καϊλί που έτρεξε για κάτι πιο μεγάλο από τη νίκη

Η Καϊλί Μοντγκόμερι θύμισε σε όλους τι σημαίνει πραγματικός αθλητισμός: να διαλέγεις την ανθρωπιά, ακόμα κι όταν η γραμμή του τερματισμού είναι μπροστά σου.

Specials
Στίβος: Αποκλεισμένοι πριν καν ξεκινήσουν: Η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας σκοτώνει τα όνειρα των μαθητών-αθλητών

Αποκλεισμένοι πριν καν ξεκινήσουν: Η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας σκοτώνει τα όνειρα των μαθητών-αθλητών

Οχι απλώς δεν υποστηρίζουμε τον σχολικό αθλητισμό, αλλά του γυρνάμε την πλάτη.

Στίβος
Στίβος: Στίβος: Έκοψαν τα 150 ευρώ στην πρωταθλήτρια Ανδριάνα Μποντιώτη επειδή γυμνάζεται με άλλον προπονητή

Στίβος: Έκοψαν τα 150 ευρώ στην πρωταθλήτρια Ανδριάνα Μποντιώτη επειδή γυμνάζεται με άλλον προπονητή

Το θέμα εγείρει σοβαρά ερωτήματα.

Στίβος
Στίβος: Η ενδέκατη επίδοση στον κόσμο στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ18 στους Παίδες

Η ενδέκατη επίδοση στον κόσμο στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ18 στους Παίδες

Και στις ρίψης η Ελλάδα έχει όλο το μέλλον μπροστά της

Στίβος
Στίβος: Κανείς δεν ξέχασε την «ιπτάμενη Μαριάννα» – Το κορίτσι που άγγιξε τα σύννεφα και πάλεψε σαν ηρωίδα

Κανείς δεν ξέχασε την «ιπτάμενη Μαριάννα» – Το κορίτσι που άγγιξε τα σύννεφα και πάλεψε σαν ηρωίδα

Μαριάννα Ζαχαριάδη – το κορίτσι που πέταξε ψηλά με το ταλέντο της, μα ακόμα ψηλότερα με τη δύναμη της ψυχής της. Η «ιπτάμενη» του επί κοντώ που δεν νικήθηκε ποτέ στα αλήθεια, έγινε σύμβολο ελπίδας και θάρρους...

Στίβος
Στίβος: Υπόθεση της οικογένειας Σταμούλη τα 10.000 μ. – Το 1-2 οι Νίκος και Κώστας Σταμούλης του Μπάμπη Ποσονίδη

Υπόθεση της οικογένειας Σταμούλη τα 10.000 μ. – Το 1-2 οι Νίκος και Κώστας Σταμούλης του Μπάμπη Ποσονίδη

Οι δύο αθλητές ανήκουν στο γκρουπ του Μπάμπη Ποσονίδη.

Στίβος
Στίβος: Συναρπαστική η κούρσα των 10.000 μ. με δύο αθλήτριες του Παπούλια στις θέσεις 1 και 2 – Μπάλα πρώτη και Μποντιώτη δεύτερη

Συναρπαστική η κούρσα των 10.000 μ. με δύο αθλήτριες του Παπούλια στις θέσεις 1 και 2 – Μπάλα πρώτη και Μποντιώτη δεύτερη

Η κούρσα χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό, με τις τέσσερις πρώτες αθλήτριες να διεκδικούν τα μετάλλια μέχρι την τελευταία στροφή.

Στίβος
Στίβος: Βίντεο του Καραλή από το ασθενοφόρο μετά τον τραυματισμό του – Συγκλονιστική στιγμή

Βίντεο του Καραλή από το ασθενοφόρο μετά τον τραυματισμό του – Συγκλονιστική στιγμή

Αποτυπώνονται οι πρώτες στιγμές μετά το ατυχές περιστατικό.

Στίβος