Ο προπονητής Ανδρέας Λιναρδάτος εκφράζει την άποψή του για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη κλειστού σταδίου στην Ελλάδα.
Η άποψη του προπονητή: Ανδρέας Λιναρδάτος
«Για άλλη μια αγωνιστική περίοδο στον κλειστό στίβο η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει ένα στάδιο κλειστού. Ένα στάδιο για να μπορεί να γίνει σωστή προετοιμασία για τους αγώνες της χειμερινής περιόδου. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες και ειδικά όσοι ασχολούνται με τα 200 μέτρα και πάνω, δεν έχουν ένα κλειστό στάδιο. Ένα γήπεδο με περιφερειακό στίβο, ώστε να κάνουν σωστή προπόνηση. Δυστυχώς οι υποσχέσεις από τις τελευταίες κυβερνήσεις πως θα λειτουργούσε και πάλι το κλειστό στάδιο της Παιανίας, έμειναν στις υποσχέσεις. Που παρεμπιπτόντως χρειάζεται και επανασχεδίαση (στις κλίσεις που έχουν οι στροφές και στη γραμμογράφηση, αν αποφασιστεί ποτέ να ξαναλειτουργήσει).
Είναι πάντως, θα έλεγα πρωτόγνωρο, μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα που έχει διοργανώσει και Ολυμπιακούς Αγώνες, εν έτει 2021 να μην έχει ένα κλειστό στάδιο για τον στίβο. Τουλάχιστον στο Λεκανοπέδιο.
Η λύση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, δεν είναι λειτουργική, γιατί απλούστατα για τον στίβο είναι ανύπαρκτη. Ο λόγος είναι πως στην περίοδο της χειμερινής προετοιμασίας, δεν διατίθεται ο περιφερειακός στίβος, οπότε οι αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις ιδιαιτερότητές του.
Το αναφέρω γιατί όπως έχει διαμορφωθεί το αγωνιστικό πρόγραμμα, θα γίνουν το 2022 δύο ημερίδες (οι οποίες δεν φτάνουν) και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η χρήση του αγωνιστικού χώρου θα είναι προς διάθεση μία ημέρα πριν από κάθε αγώνα, αν όλα κυλήσουν ομαλά. Την ίδια στιγμή όταν οι υπόλοιποι αθλητές στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα στη χώρα τους να έχουν πρόσβαση όλο το χειμώνα.
Καμιά φορά κάποιοι ασκούν κριτική για τις μέτριες επιδόσεις σε κάποια αγωνίσματα στην Ελλάδα, αλλά κακά τα ψέματα παίζουν μεγάλο ρόλο και οι συνθήκες.
Σκεφτείτε ότι Γερμανία και Γαλλία έχουν από 8 κλειστά στάδια, στην Ολλανδία 2, στην Πολωνία 3… Ας μη αναφερθούμε στα Σκανδιναβικά κράτη και ο κατάλογος είναι μακρύς. Μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει κλειστό στάδιο με περιφερειακούς διαδρόμους. Πολύ σημαντικό, ειδικά για τους αθλητές που κάνουν 200 και 400 μέτρα, αλλά και για τις μεσαίες αποστάσεις. Ο λόγος είναι ότι οι αθλητές, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κλειστές στροφές, την ανηφόρα και την κατηφόρα που έχει ο περιφερειακός στίβος, δεν μπορούν να αποδώσουν σύμφωνα με τις ικανότητές τους. Δεν μπορούν και να ανταγωνιστούν τους ξένους αθλητές, ή ακόμα και να πετύχουν μια καλή επίδοση, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν παρουσία σε διεθνή μίτινγκ και μεγάλες διοργανώσεις».
Ο Ανδρέας Λιναρδάτος, είναι παλιός πρωταθλητής στα 200μ. και 400μ. και πρώην ομοσπονδιακός προπονητής σε Ελλάδα και Κατάρ . Γυμνάζει την Μαρίτα Αργυρού και τον Βασίλη Βλάχο, ενώ τα τελευταία χρόνια και μέχρι τα τέλη του 2020 είχε την ευθύνη της φυσικής κατάστασης της κορυφαίας επικοντίστριας και συζύγου του, Νικόλ Κυριακοπούλου.
Δείτε ένα βίντεο- σαν ανάμνηση- από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού που είχε διεξαχθεί στην Παιανία!