ΣΠΟΡ

Τάε κβον ντο: Τι γίνεται με την ασφάλεια των μαθητών και την τσέπη των γονέων;

Έπειτα από οκτάωρη περίπου απολογία του στη 14η Τακτική Ανακρίτρια, ο 44χρονος προπονητής τάε κβον ντο κρίθηκε προφυλακιστέος

Τάε κβον ντο: Τι γίνεται με την ασφάλεια των μαθητών και την τσέπη των γονέων;
Συντάκτης: Μάνος Ανδρουλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Η υπόθεση με πρωταγωνιστή τον προπονητή τάε κβον ντο στην Ηλιούπολη και τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται, έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.

Έπειτα από οκτάωρη περίπου απολογία του στη 14η Τακτική Ανακρίτρια, ο 43χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, οι πράξεις του σε βάρος ανήλικων κοριτσιών φαίνεται να εκκινούν το 2009 και, αναφορικά με τις πέντε καταγγέλλουσες, να διαρκούν έως το 2020.

Ο 43χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του βιασμού κατά συρροή, της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια, της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της προμήθειας & κατοχής ναρκωτικών.

Στο μεταξύ, έπειτα από εντολή του Λευτέρη Αυγενάκη, άρχισε άμεσα από το αρμόδιο τμήμα της ΓΓΑ η διαδικασία ανάκλησης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του προπονητή, ο οποίος εμπίπτει στα κωλύματα του άρθρου 3 του νόμου 2725/1999, μετά τη δίωξή του από την Εισαγγελία για κακουργηματικές πράξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σωματείο του κατηγορούμενου (Α.Σ. Ίριδα Ηλιούπολης) δεν είχε εγγραφεί στην Εφορία, προκειμένου να νομιμοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, το οποίο λειτουργεί από το 2020.

Παράλληλα, δεν διέθετε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, χρησιμοποιούσε ψεύτικα ΑΦΜ για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και δεν έδινε παραστατικό σε γονείς μαθητών για τη μηνιαία συνδρομή τους.

Είναι απορίας άξιον αν η Ομοσπονδία τάε κβον ντο είχε γνώση για κάτι από τα παραπάνω και, αν ναι, γιατί δεν είχε προβεί σε κάποια ενέργεια.

Παρεμπιπτόντως, μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο (29/3, 18:30), ο Α.Σ. Ίριδα Ηλιούπολης ήταν εγγεγραμμένος στα σωματεία της ΕΛ.Ο.Τ., κατέχοντας τη θέση 115 από τα 405 που είχαν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μαθητές της εν λόγω σχολής παραλάμβαναν κανονικά τα διπλώματά τους, με υπογραφές και σφραγίδες από την Ομοσπονδία. Ήταν άραγε αυθεντικά τα έγγραφα ή τα είχε πλαστογραφήσει ο 43χρονος;

Φυσικά, οι οικονομικές παρατυπίες του προπονητή έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όταν οι κατηγορίες εις βάρος ανηλίκων είναι τέτοιες. Και, βέβαια, ένα μείζον ζήτημα που καλείται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα αφορά την ασφάλεια των μαθητών της συγκεκριμένης σχολής. Ένα ζήτημα που προφανώς έχει προεκτάσεις και δεν συμπυκνώνεται μόνο στον Α.Σ. Ίριδα Ηλιούπολης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 43χρονος είχε βιαιοπραγήσει ουκ ολίγες φορές κατά της πρώην συζύγου του, με αποκορύφωμα ένα περιστατικό που έγινε το 2020. Τότε την είχε φοβερίσει με μία κυνηγετική καραμπίνα και στη συνέχεια ανέβηκε στην ταράτσα, απειλώντας ότι θα αυτοκτονήσει. Αφού προηγουμένως την είχε ξυλοκοπήσει και είχε προκαλέσει πολλές φθορές στο διαμέρισμα.

Πώς γίνεται, λοιπόν, ένας άνθρωπος που επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά, σε διάρκεια και βαναυσότητα, να διατηρεί ένα τόσο νευραλγικό πόστο. Να είναι παιδαγωγός επί της ουσίας. Δηλαδή δεν θα έπρεπε ένα τόσο ακραίο περιστατικό, όπως αυτό με την κατοχή όπλου και τις απειλές, να φέρει και τις ανάλογες κυρώσεις σε επαγγελματικό επίπεδο; Ανεξαρτήτως όσων κατηγοριών ακολούθησαν και σοκάρουν τώρα την κοινή γνώμη.

Δεν θα έπρεπε κάποιος, είτε λέγεται Αστυνομία, είτε λέγεται ΓΓΑ, είτε λέγεται Ομοσπονδία, είτε λέγεται κάποια συσταθείσα αρμόδια Επιτροπή, να ενημερώνεται για τέτοια συμβάντα και να κινεί όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών, πολλοί εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά;

Αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι το βασικότερο ζήτημα που προκύπτει, πέραν φυσικά όλων των διαδικασιών που απαιτούνται, τόσο για την τιμωρία του κατηγορούμενου (αν κριθεί ένοχος) όσο για την ψυχολογική υποστήριξη των κοριτσιών που προέβησαν στις καταγγελίες.

Τέλος, ένα άλλο θέμα που σηκώνει συζήτηση είναι γιατί δεν επιτρέπεται στους γονείς να παραλάβουν από τη σχολή όσα ανήκουν στους μαθητές του Α.Σ. Ίριδα (π.χ. ζώνες, εξοπλισμό, δελτία).

Τα δελτία είναι απαραίτητα για την εγγραφή σε κάποιο άλλο σωματείο, ενώ η αγορά νέου εξοπλισμού μπορεί να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Δεν θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση σε αυτό;

Ρεπορτάζ για τον προπονητή τάε κβον ντο στην Ηλιούπολη:

Exit mobile version