ΒΟΛΕΪ

Ζαλμάς: «Οι ομάδες χτίζονται μέρα με τη μέρα»

Ο προπονητής της Κηφισιάς, Νίκος Ζαλμάς μίλησε για τη φετινή προσπάθεια της ομάδας, την Εθνική, αλλά και το πρωτάθλημα της Volleyleague

Ζαλμάς
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά

Ο Νίκος Ζαλμάς ξεκίνησε το καλοκαίρι την 26η προπονητική του χρονιά, έχοντας συμφωνήσει με την ομάδα του Φοίνικα Σύρου.

Αλλά η μετάθεση σε σχολείο του νησιού που δεν ήρθε ποτέ και είχε σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβρη να αποχωρήσει από την ομάδα και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Τέλη Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στην ομάδα της Κηφισιάς, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.

Πραγματοποιώντας όμως, έναν εκπληκτικό δεύτερο γύρο με 7 νίκες σε 9 αγώνες, κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση και πλέον να είναι στα ημιτελικά του πρωταθλήματος, έχοντας αποκλείσει τον Παναθηναϊκό.

Ο Νίκος Ζαλμάς Προπονητής που του αρέσει να βρίσκεται στον πάγκο, τόσο των εθνικών ομάδων, όσο και των συλλόγων, αρκεί αυτές να χαρακτηρίζονται από πλάνο και οργάνωση.

Ο Νίκος Ζαλμάς μίλησε στη Φωτεινή Κρεμαστιώτη, απαντώντας σε θέματα που αφορούν εκτός από την ομάδα του, το πρωτάθλημα της Volleyleague,  το επίπεδο του ευρωπαϊκού βόλεϊ, αλλά και την εθνική ομάδα.

Πώς καταφέρατε να ανατρέψετε τα δεδομένα που υπήρχαν όταν αναλάβατε την ομάδα και αν η νίκη με τον Παναθηναϊκό είναι η μεγαλύτερη της ομάδας;

«Σε σημαντικότητα είναι η μεγαλύτερη νίκη, γιατί ως νοκ-άουτ παιχνίδι σε πήγε στην επόμενη φάση. Έγινε ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν την ημέρα που ήρθα.

Είπαμε και στη διοίκηση για να ξέρει τι να περιμένει, ότι δουλεύουμε για να παρουσιαστούμε έτοιμοι για κάτι στις 30 Μαρτίου.

Αυτό το κάτι, μπορεί να ήταν να παίξουμε στα play out για να σωθούμε και στα play off για να καταλήξουμε κάπου ψηλά. Πράγμα το οποίο και γίνεται. Εμείς εκπληρώσαμε πολύ γρήγορα, πολλούς στόχους.

Φτάσαμε από τις αρχές Μαρτίου να έχουμε σίγουρη την 8άδα και στο τέλος του δεύτερου γύρου ήμασταν σίγουρα στην 6αδα, ενώ τελευταία αγωνιστική παίζαμε για το αν θα τερματίσουμε έκτοι ή πέμπτοι.

Πλέον περνώντας και το εμπόδιο του Παναθηναϊκού είμαστε στους ημιτελικούς.

Ήθελε υπομονή και πίστωση χρόνου, που μας δόθηκαν, τόσο σε εμένα όσο και στα παιδιά, για να μπορέσουν να αφομοιώσουν και να εφαρμόσουν ένα καινούριο πρόγραμμα, αλλά και να γνωριστούμε, γιατί σχεδόν με κανέναν αθλητή δεν είχα δουλέψει στο παρελθόν».

Πού στηριχτήκατε για να προκριθείτε στα ημιτελικά καταφέρνοντας να κερδίσετε τον Παναθηναϊκό;

«Υπήρχαν και θετικά, ένα από τα οποία ήταν ότι παραμείναμε στην Αθήνα και δεν είχαμε να κάνουμε μεγάλα ταξίδια, αλλά και αρνητικά.

Παίξαμε απέναντι σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, με ένθερμους οπαδούς και στο γήπεδό μας και στο δικό τους, έχοντας πολλούς έμπειρους και διεθνείς παίκτες.

Μια ομάδα σίγουρα που για μένα ήταν έκπληξη η χρονιά της, τερματίζοντας στη τρίτη θέση. Είχαν μεγάλο όνομα στη θέση του διαγώνιου παίκτη, όμως μικρό ρόστερ, το οποίο σε μια σειρά αγώνων, ίσως παίζει το ρόλο του.

Εμείς πάνω σε αυτό πατήσαμε και προσπαθήσαμε να πάμε τη σειρά όσο μπορούσαμε πιο μακριά.

Ξέραμε ποιους είχαμε απέναντι μας, αλλά και εμείς από την άλλη μεριά διαθέταμε ικανούς και έμπειρους αθλητές για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, όπως και έκαναν.

«Θέλουμε μέρα με τη μέρα να γινόμαστε καλύτεροι»

Ποιο είναι το δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ και πού θα εστιάσετε εσείς;

«Μπήκαμε σε μια άλλη σειρά παιχνιδιών και νομίζω ότι πάλι πρέπει να πάμε βήμα βήμα. Πρώτα από όλα οι παίκτες μου πρέπει να απολαύσουν την σειρά, η οποία μπορεί να είναι και πολύ μεγάλη και να φτάσει μέχρι 30 Απριλίου.

Ο ΠΑΟΚ έχοντας καινούριο προπονητή  δεν ξέρω αν θα μπορέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλά εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το πρώτο παιχνίδι για να δούμε αν έχουν υπάρξει τροποποιήσεις.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχουμε παίξει δύο φορές με τον ΠΑΟΚ και ξέρουμε κάποια δυνατά του σημεία.

Σίγουρα το φαβορί είναι αυτός σε όλη τη σειρά, ακόμα και αν γίνει ένα σπάσιμο της έδρας. Επίσης, έχει έμπειρη ομάδα με διεθνείς αθλητές, δύσκολο γήπεδο και ένθερμους οπαδούς.

Επιπροσθέτως, έχουμε ακόμα μια δυσκολία, καθώς δεν μπορούμε να αγωνιστούμε στην έδρα μας (σ.σ. λόγω χαμηλότερης οροφής από τα επιτρεπτά όρια).

Εμείς σε πρώτη φάση θέλουμε να κρατήσουμε κάποια δικά μας δεδομένα μέσα στο γήπεδο.

Πρέπει να είμαστε κοντά στο σκορ με τον ΠΑΟΚ, ώστε σε περίπτωση που πάρουμε στο τέλος κάποιους πόντους, είτε από λάθος δικό τους, είτε από μία μεγάλη ενέργεια δικιά μας, να αρχίσουμε να κερδίζουμε κάποια σετ.

Τα δικά σας δεδομένα;

«Είναι να έχουμε ένα ελάχιστο side out της υποδοχής και πρώτης επίθεσης, δηλαδή το τελείωμα της επίθεσης μετά την υποδοχή, στο οποίο παρουσιαζόμαστε σχετικά καλοί.

Λίγα λάθη στο σέρβις, γρήγορη ανάπτυξη στο παιχνίδι και ύστερα πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε ποιοι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι στην καλύτερη μέρα κάθε φορά για να τους αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Θεωρείτε κάποια νίκη της σειράς σημαντικότερη, αυτή που θα έδινε ένα προβάδισμα;

«Δεν ξεχωρίζω καμία. Σίγουρα έχει μεγάλη βαρύτητα να σπάσεις την έδρα, αλλά δεν λέει τίποτα.

Δεν θεωρώ πως είναι πιο σημαντικό το πρώτο ή το δεύτερο παιχνίδι, γιατί ειλικρινά δεν έχει καμία σημασία. Οι 3 νίκες μετράνε μόνο, είτε γίνουν με 3-2, 3-1, 3-0 σετ.

Βλέπω τους πρώτους αγώνες στη Θεσσαλονίκη και αν μπορούμε μέρα με τη μέρα να είμαστε καλύτεροι και ανταγωνιστικοί απέναντι στον ΠΑΟΚ. Πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε σετ και μετά κοιτάμε πώς θα καταφέρουμε να τους κερδίσουμε, γιατί και τις δύο φορές στην κανονική διάρκεια έχουμε ηττηθεί με 3-0 σετ.

«Οι παράγοντες πρέπει να έχουν υπομονή»

Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση της αναγκαστικής αποχώρησης από τη Σύρο;

«Η απόφαση μου να πάω στη Σύρο ήταν δύσκολη μεν, αλλά μου είναι πολύ οικείο το περιβάλλον, λόγω πολλών ετών που βρισκόμουν εκεί στο παρελθόν.

Έπρεπε να λυθούν κάποια πράγματα τα οποία πίστευα θα λύνονταν, σχετικά με τη μετάθεσή μου.

Δεν έγινε αυτό, οπότε από κοινού τον Οκτώβρη είδαμε ότι δεν μπορώ να συνεχίσω και ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Πιστεύω, ότι είναι ένα project που κάποια στιγμή στο μέλλον θα ολοκληρωθεί.

Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η ομάδα οργανώθηκε γρήγορα, έμεινε πιστή στη φιλοσοφία, την οποία αλλάξαμε αυτό το καλοκαίρι, με πολλά νέα παιδιά, ξένους παίκτες με χαμηλό προφίλ και χαμηλότερο μπάτζετ από τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι να μπορέσουν σύντομα να πάρουν και κάποιο κύπελλο.

Επιπλέον, είναι μεγάλη μου χαρά γιατί υπήρξε μια καταστροφολογία το καλοκαίρι στη Σύρο, ότι η ομάδα δεν είχε δομή και ότι θα συμμετείχε στα play out με κίνδυνο να υποβιβαστεί.

Οπότε χαίρομαι απίστευτα για την πορεία που έχει κάνει και μακάρι στο Κύπελλο να κάνει μια μεγάλη πρόκριση και να παίξει στον τελικό, ενώ παράλληλα να οδηγήσει τη σειρά με τον Ολυμπιακό, που είναι πολύ δύσκολη, όσο πιο μακριά μπορεί, μήπως πανηγυρίσει και εκεί μια πρόκριση.

Προτιμάτε  να προπονείτε σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο;

«Είμαι άνθρωπος του μακροπρόθεσμου πλάνου. Μπορώ να κάνω και τα δύο, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμένος κύκλος εργασιών, πλάνο, όραμα και στόχος.

Στην εθνική παίρνεις κάποια παιδιά με σκοπό σε μια καθορισμένη ημερομηνία να παίξουν αυτούς τους αγώνες.

Στο δε σωματείο έρχεσαι να δημιουργήσεις, προκειμένου να κριθείς στο τέλος της σεζόν. Απεχθάνομαι τα ημίμετρα, τις απότομες καταστάσεις, δηλαδή να γίνει μια μεγάλη νίκη μέσα στο μήνα και από εκεί και πέρα να υπάρξει καταστροφολογία.

Οι ομάδες χτίζονται μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο. Οι παράγοντες θα πρέπει να έχουν υπομονή, γεγονός δύσκολο, αλλά πρέπει να το πετύχουν, ειδικά με ανθρώπους που αναλαμβάνουν στη μέση της σεζόν.

Για αυτό και εγώ δύσκολα πηγαίνω σε μια ομάδα στα μέσα της σεζόν και αυτή ήταν η μόλις τρίτη φορά στα 26 χρόνια που προπονώ.

Στην Κηφισιά δεν έχω καθόλου άγχος, καθώς έχω να κάνω τη δουλειά μου και μάλιστα με αφήνουν να την κάνω, έτσι όπως νομίζω».

«Η εθνική έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει την εξέλιξη του παίκτη»

Υπάρχει ταλέντο και μέλλον στο ελληνικό βόλεϊ, όπως διαπιστώσατε όσο ήσασταν στα αναπτυξιακά τμήματα της εθνικής;

«Οι παίκτες βγαίνουν βάση δουλειάς, συστήματος, πολλών προπονητών και μέσα από τη δική τους μεγάλη διάθεση.

Υπήρξε ένα σύστημα, βγήκαν παιδιά τα οποία παίζουν σε καλές ομάδες στην Α1 και πιστεύω πως έχουν πολύ μέλλον για να παίξουν στις επόμενες εθνικές ομάδες. Παιδιά υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν.

Μπορεί να μην είναι χιλιάδες, όπως σε άλλες χώρες, πάντα όμως, θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό που θα παίζει στην εθνική ομάδα.

Το θέμα είναι , με ποιους ανθρώπους τα υποστηρίζεις, σε τι ειδικότητες, τι κάνουν στον κενό χρόνο, όταν δηλαδή δεν προπονούνται με τις ομάδες τους και πώς τα υποστηρίζεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, ώστε να βοηθήσεις στην εξέλιξή τους.

Η εθνική ομάδα είναι το μικρό κομμάτι σε έναν ετήσιο προγραμματισμό, καθώς το μεγάλο κομμάτι αφορά την ομάδα στην οποία αγωνίζονται.

Η εθνική έρχεται επικουρικά να συμπληρώσει την εξέλιξη ενός παίκτη, να τον κάνει καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό σε ένα παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι ικανοποιητική η βοήθεια της ομοσπονδίας ;

«Το πρώτο πρόβλημα είναι το οικονομικό, γιατί τη δεκαετία του 1990 και του 2000 μπορούσε να κάνει πάρα πολλά πράγματα, γιατί είχε και πολλά χρήματα.

Οι ομοσπονδίες δεν έχουν εισροή χρημάτων από την πολιτεία για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις.

Δεν φέρνουν μεγάλες διοργανώσεις στην Ελλάδα, ώστε να μην χρειάζεται η εθνική να περνάει από προκριματικά, με πιθανότητα αποκλεισμών.

Τώρα, που αυξήθηκαν οι ομάδες σε 24, μας δόθηκε η ευκαιρία να περάσουμε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός. Πολλές φορές οι άνθρωποι στην ομοσπονδία βιάζονται για αποτελέσματα.

Μπορεί μια φουρνιά να είναι καλή, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ καλύτερες κάποιες άλλες στο εξωτερικό που έχουν ήδη δουλέψει 4-5 χρόνια περισσότερο.

Άρα, δεν είναι πανάκεια επειδή έχεις 6-7 αθλητές, ότι θα έχεις και πετυχημένη εθνική ομάδα και θα φέρεις αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Επίσης, είναι μόνο εθνική ανδρών, αλλά και η εθνική νέων που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια, εθνική εφήβων, παμπαίδων, εθνική νέων γυναικών, νεανίδων, κορασίδων, παγκορασίδων και άλλες.

Πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη και πρόγραμμα στο πώς βγαίνουν τα παιδιά για να στελεχώσουν τις πρώτες εθνικές ομάδες. Πόσο δουλεύουν στους μικρόκυκλους και τους μακρόκυκλους.

Ποιοι δουλεύουν μαζί τους, αφού συνήθως όταν αλλάζει ένας πρόεδρος, αλλάζει και τα πάντα μέσα σε μια ομοσπονδία και πολλές φορές, χωρίς να κρίνει τη δουλειά του εκάστοτε προπονητή στο σύνολό της, αλλά από ένα ατυχές αποτέλεσμα ή μια ατυχή συγκυρία».

Ποια είναι η άποψη σας για το ελληνικό πρωτάθλημα και γιατί είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τις ομάδες του εξωτερικού;

«Όποια ελληνική ομάδα συμμετέχει στην Ευρώπη δεν την βοηθάει σίγουρα, το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ομάδες που προέρχονται από ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.

Για να μπορέσουν να μειώσουν την απόσταση από αυτές τις ομάδες θα πρέπει να παίζουν τουλάχιστον μία με δύο φορές μέσα στο μήνα παιχνίδια παρόμοια με αυτά της Ευρώπης.

Οι Ιταλοί, Ρώσοι, Πολωνοί παίζουν είτε μία είτε δύο φορές τη βδομάδα τέτοιου είδους παιχνίδια και τους είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.

Το πρωτάθλημά μας δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό και δεν έχει τη λάμψη των προηγούμενων ετών.

Το μπάτζετ έχει μειωθεί δραματικά

Τα μπάτζετ έχουν μειωθεί δραματικά, αφού παλαιότερα υπήρχαν και κρατικές επιχορηγήσεις ή επιχορηγήσεις από τη λίγκα ή από κάποιους άλλους δημόσιους φορείς και ήταν πολύ μεγάλες.

Ταυτόχρονα έχουν κοπεί χορηγίες, ενώ κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να δώσουν τα ίδια χρήματα που έδιναν.

Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον μονοπωλούν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που κουβαλούν πολύ μεγάλα ονόματα και έχοντας από πίσω και το όνομα των ποδοσφαιρικών κλαμπ, ενώ σιγά σιγά ανακάμπτει και ο Παναθηναϊκός.

Δύσκολα αυτή τη στιγμή μια μεσαία ομάδα μπορεί να τους ανταγωνιστεί. Σε κάθε Α1 καλώς ή κακώς το πρώτο πράγμα που μετράει είναι τα χρήματα, αλλά από και εκεί και πέρα, θεωρώ ότι πρέπει όλες οι ομάδες να έχουν την οργάνωση που αρμόζει στη Volley League.

Επίσης, δεν τηρούνται οι δικλείδες ασφαλείας, όπως φέτος που υπήρχαν δύο ρεπό για κάθε ομάδα σε κάθε γύρο, λόγω του Ηρακλή Χαλκίδας που αποχώρησε.

Δεν γνωρίζω τον αριθμό των ομάδων που θα πρέπει να συμμετέχουν στη διοργάνωση, αλλά είναι ανάγκη κάθε φορά να είναι αυτός που επιτρέπει να βλέπουμε αγώνες υψηλού επιπέδου.

Όλα αυτά είναι δομές της διοργάνωσης, δηλαδή των παραγόντων των ομάδων που συμμετέχουν, που θα πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες, πικρές κουβέντες κάθε καλοκαίρι και να μην ρίχνουν τόσο νερό στο κρασί τους, που αντί για κρασί υπάρχει μόνο νερό μες το ποτήρι.

«Να προπονήσω την Εθνική ανδρών»

Όσον αφορά στη νέα σεζόν, ο προπονητής Νίκος Ζαλμάς αναφέρει πως δεν υπάρχει ακόμα καμία πρόβλεψη, με το ενδιαφέρον να είναι όλο εστιασμένο στα παιχνίδια των ημιτελικών. Ακόμα, δηλώνει πως θα ήθελε οι ομοσπονδίες να λειτουργούν με ολυμπιακούς κύκλους, δηλαδή τετραετία και εκεί πάνω να κρίνονται οι διοικήσεις, οι προπονητές και τα project. Παράλληλα, στόχος του είναι:

«Να προπονήσω εθνική ανδρών, όταν θα είμαι ώριμος με την έννοια, ότι όποτε φτάσεις σε μια εθνική ανδρών, πρέπει να είσαι ολοκληρωμένος και γεμάτος από το σωματειακό αθλητισμό και έχοντας κάνει και κάποιες επιτυχίες στο σύλλογο».

Exit mobile version