SPORTMINUTE

5 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μαιών – Μαιευτών

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).
Συντάκτης: Ιωσήφ Σηφάκης Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Η Διεθνής Ημέρα Μαιών τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, έχοντας καθιερωθεί το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM).

Η ημέρα αυτή έχει θεσπιστεί παγκοσμίως για να αποδώσει ελάχιστη τιμή στο επάγγελμα της Μαίας. Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του μοναδικού και πολυεπίπεδου ρόλου των Μαιών- Μαιευτών στη φυσική διαδικασία της κύησης, του τοκετού και της λοχείας με σεβασμό στο γυναικείο σώμα και τη δύναμη της φύσης και των δυνατοτήτων της.

Ο ρόλος της Μαίας είναι αυτόνομος, διακριτός και απαραίτητος. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, η Μαία συνεργάζεται με τις γυναίκες, ώστε να παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη, φροντίδα και συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Η υποστήριξη, η φροντίδα και η συμβουλευτική περιλαμβάνουν, προληπτικά μέτρα, την προώθηση του φυσικού τοκετού, την έγκαιρη ανίχνευση επιπλοκών στη μητέρα και στο παιδί, την εκτίμηση για την κατάλληλη ιατρική ή άλλη βοήθεια, καθώς επίσης και την εφαρμογή επειγόντων μέτρων.

Η Μαία έχει σημαντικό ρόλο στη συμβουλευτική και την εκπαίδευση σε θέματα υγείας που αφορούν όχι μόνο τη γυναίκα αλλά κι όλη την οικογένεια.

Exit mobile version