SPORTMINUTE

Δείτε πως “βάφτισε” ο Αλέξης Τσίπρας τα Σκόπια… (vid)

  Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις, που προκάλεσαν αίσθηση. Αίσθηση προκάλεσε η… «κατα λάθος» αποκάλυψη του ονόματος της ΠΓΔΜ, από τον έλληνα πρωθυπουργό, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής. Η δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ συστήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ως...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να «μαζέψει» τις δηλώσεις, που προκάλεσαν αίσθηση.

Αίσθηση προκάλεσε η… «κατα λάθος» αποκάλυψη του ονόματος της ΠΓΔΜ, από τον έλληνα πρωθυπουργό, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής.

Η δημοσιογράφος από την ΠΓΔΜ συστήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, ως εργαζόμενη στο «Πρακτορείο Ειδήσεων της Μακεδονίας» (MIA), με τον έλληνα πρωθυπουργό να της απαντάει με νόημα: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να εκπροσωπείται την Gorna Makedonija (Γκόρνα Μακεντόνιτσα)».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να «μαζέψει» το λεκτικό του ατόπημα σημειώνοντας πως δεν προκρίνει το συγκεκριμένο όνομα ως λύση, αλλά αυτό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Χρησιμοποιούν το όνομα “Μακεδονία” εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά το λεκτικό του ατόπημα….

«Γκάφα ολκής» ή απλά «ευσεβείς πόθοι» του Έλληνα πρωθυπουργού για γρήγορη λύση της ονομασίας του γειτονικού κράτους; Ένα πρόβλημα που παραμένει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών για περισσότερα από 25 χρόνια.

Να σημειωθεί πάντως, ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, η πρώτη μετά από 12 χρόνια και μετά την ονομασία του Αεροδρομίου της ΠΓΔΜ, από «Αλέξανδρος ο Μακεδών» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων».  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πέρα από τα ευχολόγια και τις δηλώσεις περί «συγκρατημένης αισιοδοξίας» για γρήγορη λύση, η πλευρά των Σκοπιανών φαίνεται να εμμένει στις απόψεις της για μη αλλαγή του Συντάγματος. Ενώ η κυβέρνηση του Ζάεφ, φέρεται να υπαναχωρεί και σε θέματα όπως της ιθαγένειας, της γλώσσας αλλά και του εύρους της χρήσης του ονόματος. Κάτι που σαφώς «πονοκεφαλιάζει» την Ελληνική πλευρά, παρά την αρχική αισιοδοξία για γρήγορη και βιώσιμη λύση.

 

Exit mobile version