FEATURED

Φρεγάτες: Ή το αμερικανικό υπερπλοίο «Arleigh Burke» ή Γαλλικές ή Ολλανδικές

Πρόκειται για πλοίο με εκτόπισμα 9.000 τόνους, μήκος 155 μέτρα και 300 άνδρες πλήρωμα ενώ διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx», πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια (160 χλμ), τορπίλες, καθώς και ένα οργανικό ελικόπτερο.

Φρεγάτες:Το ικανότατο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Arleigh Burke» ζήτησε από τις ΗΠΑ το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες MMSC.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Φρεγάτες: Το ικανότατο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Arleigh Burke» ζήτησε από τις ΗΠΑ το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, έως ότου παραδοθούν οι τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες MMSC.

Πρόκειται για πλοίο με εκτόπισμα 9.000 τόνους, μήκος 155 μέτρα και 300 άνδρες πλήρωμα ενώ διαθέτει πυροβόλο 127 χιλιοστών, αμυντικά συστήματα «Phalanx», πυραύλους επιφανείας αλλά και αντιαεροπορικούς πυραύλους με μεγάλη εμβέλεια (160 χλμ), τορπίλες, καθώς και ένα οργανικό ελικόπτερο, αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Τουρκία: Με Harrier αντί για F-35B σκέφτεται να εφοδιάσει το αεροπλανοφόρο της

Στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί στην Ελλάδα την προμήθεια των «Αrleigh Burke» τώρα όμως μπαίνουν στο… ζύγι ως αντισταθμιστικό για την επιλογή των αμερικανικών φρεγατών και όχι των γαλλικών ή των ολλανδικών ή των γερμανικών.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει αποφασίσει να διαλέξει τις αμερικανικές φρεγάτες τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) με βασική προϋπόθεση να πάρει από τους Αμερικανούς τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων «Arleigh Burke», όμοια των οποίων δεν υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μη ξεγράφετε τις γερμανικές φρεγάτες

Σε άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα στραφεί στην πρόταση των Γάλλων, των Ολλανδών ακόμα και των Γερμανών.

Oι γερμανικές MEKO Α 200 έχουν πολλές παραλλαγές, μία εξ αυτών είναι αυτή με συνδυασμό Αegis και βλήματα SM 2, που είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέλει η Ελλάδα.

Mία ακόμα σημαντική παράμετρος που ευνοεί την επιλογή των γερμανικών φρεγατών A 200 είναι πως η συγκεκριμένα η αγορά, περιμένει η Αθήνα, να λειτουργήσει ως αντισταθμιστικό στη μη υλοποίηση της παράδοσης των υποβρυχίων 214 στην Τουρκία.

Στην παρούσα φάση υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός για την γερμανική πρόταση, λόγω των άριστων σχέσεων Γερμανίας – Τουρκίας, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει με πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας (σ.σ. και με το ΟΚ των Γερμανών).

Bayraktar: Μάθαμε το τυφλό σημείο των ρωσικών Pantsir – Ταπεινωτική αδυναμία

Η υπερ-πρότασης των Γάλλων

Οι Γάλλοι έχουν προτείνει για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης για το Πολεμικό Ναυτικό τα FACDAR.

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με το national-pride.org, επανήλθαν με την πρόταση που είχαν κάνει στην κυβέρνηση Τσίπρα το 2018, για δύο πλοία της υποκλάσης FACDAR (FREMM ASM à Capacités de Défense Aérienne Renforcées) τα Alsace (D656) και Lorraine (D657).

Τα Alsace (D656) και Lorraine (D657) αποτελούν την ενδιάμεση κλάση πλοίων μεταξύ των φρεγατών κλάσης Aquitaine (FREMM) και των Belh@rra, ενώ είναι εξοπλισμένα με τέσσερις οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές τύπου Α50 που φέρουν 32 πυραύλους Αster 15/30 και μια ισχυρότερη έκδοση του ραντάρ πολλαπλών ρόλων Herakles.

Κατά τα άλλα τα πλοία διατηρούν τον οπλισμό που φέρουν οι FREMM δηλαδή:
>Οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40 Exocet Βlock 3 της MBDA
>Δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα Narwhal των 20 χλστ της Nexter
>Σύστημα εκτόξευσης αναλωσίμων αντιμέτρων NGDS
>Ραντάρ ναυτιλίας Scanter 2001 της Terma
>Ηλεκτροοπτικό πανοραμικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης Artemis IRST της Thales
>Σύστημα Διαχείρισης Μάχης SETIS
>Σύστημα Ελέγχου Πυρός Najir της Sagem για τον έλεγχο του κυρίου πυροβόλου των 76 χλστ/62 της OTO Melara
>Τέσσερις τορπιλοσωλήνες και
>Ελικοδρόμιο μετά υποστέγου για την φιλοξενία και υποστήριξη ελικοπτέρου 10 τόνων.

Το ετήσιο κόστος ενοικίασης των δύο πλοίων θα είναι 150 εκατ. ευρώ με δικαίωμα αγοράς μόλις ολοκληρωθεί η μίσθωση, γράφει το national-pride.org.

Το πρώτο πλοίο το Alsace (D656) πρόκειται να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το πρώτο τρίμηνο του 2021 και το δεύτερο το Lorraine (D657), οπότε τα ελληνικά πληρώματα θα αναχωρήσουν για Γαλλία (σ.σ. αν προκριθεί αυτή η πρόταση) το 2021.

Αιγύπτιος στρατηγός: Οι Έλληνες έμαθαν να πολεμούν μόνοι τους – Δεν υπολογίζουν τίποτα

Οι Ολλανδοί κέρδισαν έδαφος τις τελευταίες ώρες

Την ίδια ώρα, με μια εξαιρετικά σημαντική πρόταση επανήλθαν οι Ολλανδοί για την αγορά μεταχειρισμένων αλλά εκσυγχρονισμένων πλοίων, έναντι τιμήματος 250 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο προσφάτως εκσυγχρονισμένες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών κλάσης Karel Doorman (M), δηλαδή τα νεότερα «αδέλφια» των ελληνικών φρεγατών S.

Τα δύο πλοία που οι Ολλανδοί προσφέρουν στην Ελλάδα, γράφει το national-pride.org, είναι τα HNLMS Van Speijk (F828) και HNLMS Van Amstel (F831) τα οποία παραδόθηκαν στο Ολλανδικό Ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1995 και τον Μάιο του 1993 αντίστοιχα.

Τα πλοία έχουν μήκος 122,25 μέτρα πλάτος 14.4 μέτρα εκτόπισμα με πλήρες φορτίο 3.320 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβους, εμβέλεια 5.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 18 κόμβων, αυτονομία 30 ημερών και πλήρωμα 154 ατόμων.

Ο εξοπλισμός του πλοίουπεριλαμβάνει:

• Το ραντάρ έρευνας LW-08 Thales Nederland,
• Το ραντάρ SMART-S 3D της Thales Nederland τοποθετημένου επί ολοκληρωμένου ιστού,
• Το ραντάρ παρακολούθησης εντοπισμού και εγκλωβισμού στόχων επιφανείαςτεχνολογίας AESA SeaWatcher 100,
• Το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα περιμετρικής επιτήρησης Gatekeeper της Thales,
• Το ραντάρ επιφανείας Scout Thales,
• Δύο Συστήματα Ελέγχου Πυρός STIR-18 Thales,
• Το ραντάρ ναυτιλίας Decca 1609/9,
• Το ενεργό σόναρ τρόπιδας PHS-36
• Το σύστημα R-ESM Vigile APX της Thales
• Εκτοξευτή αντιμέτρων Mark 36 SRBOC
• Σύστημα Διαχείρισης Μάχης DAISY VII
• Πολυστατικό χαμηλής συχνότητας ενεργό/παθητικό σόναρ της Ultra Electronics Canada
Ο οπλισμός του πλοίου περιλαμβάνει:
• Το κύριο πυροβόλο OTO Melara 76 χλστ/62,
• 16 κυψέλες κάθετης εκτόξευσης τύπου Mark 48 VLS για 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους Sea Sparrow,
• 8 αντιπλοικοί πύραυλοι RGM-84 Harpoon,
• Ένα σύστημα εγγύς αντιπυραυλικής άμυνας Goalkeeper CIWS,
• 4 τορπιλοσωλήνες τύπου Mk 32 των 324 χλστ για 4 τορπίλες Mark 46 και
• Ελικοδρόμιο και υπόστεγο φιλοξενίας ελικοπτέρου 10 τόνων.

Προς πώληση οι ολλανδικές φρεγάτες Μ

Τα πλοία είναι άμεσα αξιοποιήσιμα αφού το ΠΝ έχει τεράστια εμπειρία από την 40χρονη αξιοποίηση των Ολλανδικών φρεγατών S, με πολλά από τα συστήματα των πλοίων κλάσης Karel Doorman να είναι γνωστά στο ΠΝ, σημειώνει το national-pride.org.

Να θυμίσουμε πως η Ολλανδία έχει βγάλει προς πώληση της φρεγάτες Μ (σ.σ. Χιλή, Βέλγιο, Πορτογαλία) με τις δύο φρεγάτες αυτού του τύπου να σχεδιάζεται να υπηρετούν στο ολλανδικό ναυτικό έως το 2023.

Exit mobile version