SPORTMINUTE

Κι αν η τεχνητή νοημοσύνη αποκτήσει συνείδηση;

Το έχουμε δει σε ταινίες και ομολογουμένως μας τάραξε – μην πεις ψέμματα!Τι θα γινόταν όμως αν η τεχνητή νοημοσύνη αποκτούσε όντως συνείδηση;

Συντάκτης: Σία Ανδρικάκη Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Όταν, στον κόσμο της επιστημονικής-φαντασίας βλέπουμε ρομπότ που φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, αργά ή γρήγορα τίθεται το ζήτημα της αυτογνωσίας και της συνείδησης των ρομπότ αυτών.

Εάν ένα μηχάνημα είναι κατασκευασμένο για να μιμείται πραγματικά τους ανθρώπους, ο «εγκέφαλός» του πρέπει να είναι αρκετά σύνθετος όχι μόνο για να επεξεργάζεται πληροφορίες όπως και τις δικές μας, αλλά και για να επιτύχει ορισμένους τύπους αφηρημένης σκέψης που μας κάνουν ανθρώπινους. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση του “εαυτού μας” και της θέσης μας στον κόσμο, μια κατάσταση γενικότερα γνωστή ως συνείδηση.

Αλλά τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει “συνείδηση” για την τεχνητή νοημοσύνη  στον πραγματικό κόσμο;

Οι φιλόσοφοι έχουν περιγράψει τη συνείδηση ​​σαν μια μοναδική αίσθηση εαυτού και του τι συμβαίνει γύρω σου. Και οι επιστήμονες έχουν δώσει τη δική τους προοπτική για το πώς μπορεί να κατανοήσουμε τι είναι η συνείδηση, μέσω της ανάλυσης της δραστηριότητας του εγκεφάλου ενός ατόμου καθώς ενσωματώνει και ερμηνεύει τα αισθητήρια δεδομένα.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εύκολη.

Βέβαια οι ικανότητες επεξεργασίας της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι και πολύ διαφορετικές από αυτές που λαμβάνουν χώρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα εξελιγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται βαθιά εκμάθηση για την ταχεία επίλυση υπολογιστικών εργασιών, χρησιμοποιώντας δίκτυα αλγορίθμων οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους για την επίλυση όλο και πιο περίπλοκων προβλημάτων.

Είναι μια στρατηγική πολύ παρόμοια με αυτή των δικών μας εγκεφάλων, όπου οι πληροφορίες διαδίδονται μεταξύ των νευρώνων.

«Οι μηχανές θα έχουν συνείδηση όταν αρχίσουν να θέτουν τους δικούς τους στόχους και να ενεργούν σύμφωνα με αυτούς τους στόχους αντί να κάνουν αυτό που είχαν προγραμματιστεί να κάνουν», δήλωσε ο δρ. Ελκάιντ,επικεφαλής σχετικής έρευνας.

«Αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την αυτονομία: Ακόμα και ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο θα οδηγούσε ακόμα από το Α στο Β όπως έχει προγραμματισθεί», πρόσθεσε.

Τρία στάδια της συνείδησης

Μία από τις παγίδες για την αυτογνωσία των μηχανών είναι ότι η συνείδηση ​​στους ανθρώπους δεν είναι αρκετά σαφής, πράγμα που θα καθιστούσε δύσκολο για τους προγραμματιστές να αναπαράγουν μια τέτοια κατάσταση σε αλγόριθμους για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι επιστήμονες καθόρισαν τρία επίπεδα ανθρώπινης συνείδησης, με βάση τον υπολογισμό που συμβαίνει στον εγκέφαλο.

Το πρώτο, το οποίο έχει επισημανθεί ως “C0”, αντιπροσωπεύει υπολογισμούς που συμβαίνουν χωρίς να το κατανοούμε, όπως κατά η αναγνώριση ενός προσώπου

Το δεύτερο επίπεδο, το “C1”, περιλαμβάνει μια λεγόμενη “παγκόσμια” ευαισθητοποίηση των πληροφοριών – με άλλα λόγια την ενεργή αξιολόγηση των ποσοτήτων δεδομένων για να γίνει μια ενημερωμένη, σκόπιμη επιλογή ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η αυτογνωσία εμφανίζεται στο τρίτο επίπεδο, το “C2”, στο οποίο τα άτομα αναγνωρίζουν και διορθώνουν τα λάθη και διερευνούν το άγνωστο, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Μόλις μπορέσουμε να εξηγήσουμε σε υπολογιστικούς όρους ποιες είναι οι διαφορές στον άνθρωπο μεταξύ της συνείδησης και της απώλειας των αισθήσεων, η κωδικοποίηση αυτή στους υπολογιστές μπορεί να μην είναι τόσο δύσκολη», ανέφερε ο συγγραφέας ένας νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου UCLA.

«Ενώ είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε μηχανές που μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα (αυτοκίνητα με αυτο-οδήγηση, ρομπότ που μπορούν να εξερευνήσουν άγνωστο έδαφος κλπ.), είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε συνειδητά μηχανήματα», δήλωσε ο δρ. Eλκάιντ.

Πάλι καλά να πω εγώ!Προς το παρόν τουλάχιστον!!!!

Exit mobile version