Με λένε Γιάννη Αντετοκούνμπο, έκδοση 5η (vid)
Κάθε σεζόν (πρέπει να) διαθέτει έναν τίτλο. Η παρθενική στο ΝΒΑ θα μπορούσε να είναι «Η γέννηση». Η επόμενη «Η γνωριμία». Η τρίτη «Η άνοδος». Η τέταρτη «Η εκτόξευση». Και τούτη που μόλις ολοκληρώθηκε μοιάζει με την «Καθιέρωση» του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πλέον, στο ΝΒΑ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενη λεκτική δυσκολία. Γνωρίζουν το όνομά του. Και...Κάθε σεζόν (πρέπει να) διαθέτει έναν τίτλο. Η παρθενική στο ΝΒΑ θα μπορούσε να είναι «Η γέννηση». Η επόμενη «Η γνωριμία». Η τρίτη «Η άνοδος». Η τέταρτη «Η εκτόξευση».
Και τούτη που μόλις ολοκληρώθηκε μοιάζει με την «Καθιέρωση» του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πλέον, στο ΝΒΑ έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενη λεκτική δυσκολία. Γνωρίζουν το όνομά του. Και πως να το προφέρουν. Τους έχει… υποχρεώσει ο Giannis γι’ αυτό. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. Απαίτησε (και θα απαιτήσει) μπόλικο κάματο. Μόνο που αυτό δεν είναι το τέλος. Αλίμονο αν ήταν…. Είναι μοναχά η δύσκολη αρχή. Ο «Κούνμπο» δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Επειτα από 82 αγώνες, 75 στην κανονική περίοδο και 7 στα πλέι οφ, η σεζόν έλαβε τέλος. Κατά τη διάρκεια της προστέθηκαν αρκετά κεφάλαια στο βιβλίο της ζωής του. Αλλά μη γελιέστε, η βιογραφία του βρίσκεται ακόμη στο… άλφα. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γραφτούν.
Ενας υποψήφιος MVP
Το ακρώνυμο που παραπέμπει στον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη είναι θελτικό. Ολοι θα ήθελαν να το πλαισιώσουν στο όνομά τους. Λίγοι τα έχουν καταφέρει.
Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να αισθάνεται περήφανος που έβλεπε το MVP μαζί με το επώνυμό του για αρκετό καιρό. Τον πρώτο μήνα, ο Αντετοκούνμπο έκανε ό,τι μπορούσε για να τοποθετήσει το όνομά του στο… κάδρο των υποψήφιων MVP: 33 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 63.2% στο ποσοστό των σουτ. Τα νούμερά του θύμιζαν έναν κύριο που έπειτα έγινε θρύλος. Στα χρόνια του Μιλγουόκι τον ονομάζαν Λιού Αλτσιντορ. Στην παγκόσμια ιστορία έμεινε ως Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.
Για το πρώτο μισό της σεζόν, ο Αντετοκούνμπο έπαιζε σαν… διαβολεμένος. Βγαλμένος από μία μπασκετική ονείρωξη. Μέχρι τότε, όλα πήγαιναν πρίμα και για τον ίδιο και για τους Μπακς.
Κάπου εκεί ήρθε η κούραση. Η απόλυση του Τζέισον Κιντ. Και οι ήττες. Αρκετές για να ρίξουν την ομάδα από το Μιλγουόκι κάτω από το ποσοστό του .500 (σ.σ.: το όριο υπάρχει όταν ο αριθμός των νικών και των ηττών είναι ίδιος).
Τα νούμερά του έπεσαν. Τόσο ώστε να μείνει πίσω στην κούρσα του MVP. Κατά τα άλλα, ο Αντετοκούνμπο βρέθηκε στην 5η θέση των σκόρερ (πίσω από Χάρντεν, Ντέιβις, ΛεΜπρόν και Λίλαρντ) και στο TOP-10 όλων των βασικών στατιστικών κατηγοριών. Όχι και άσχημα για ένα απλό παιδί από τα Σεπόλια….
Η αλήθεια είναι πως η σεζόν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί διαφορετικά. Με έναν τρόπο, ο οποίος θα επιβεβαίωνε πόσο πολύ έχει επηρεάσει το παιχνίδι του Γιάννη τους Μπακς. Την πρόκριση στον 2ο γύρο της Ανατολής, εις βάρος των Μπόστον Σέλτικς.
Το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Και το… ζύγισμα επιβεβαιώνει πως ό,τι και αν κάνει ο «Κούνμπο» οι Μπακς θα είναι… λιποβαρείς. Και γι’ αυτό ευθύνεται (και) ο Ελληνας φόργουορντ.
Η σεζόν του Αντετοκούνμπο σε αριθμούς
Κανονική περίοδος | Πλέι οφ | |
Αγώνες | 75 | 7 |
Πόντοι | 26.9 | 25.7 |
Ριμπάουντ | 10 | 9.6 |
Ασίστ | 4.8 | 6.2 |
Κλεψίματα | 1.5 | 1.4 |
Μπλοκ | 1.4 | 0.85 |
*Σημείωσε 42 νταμπλ νταμπλ και 1 τριπλ νταμπλ.
*Μέτρησε 4 παιχνίδια με τουλάχιστον 40 πόντους.
*27 οι αναμετρήσεις (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ) με τουλάχιστον 30 πόντους.
*20 τα περισσότερα ριμπάουντ σε έναν αγώνα, στις 15 Ιανουαρίου του 2018, κόντρα στην Γουάσινγκτον.
ΤΑ (ΠΟΛΛΑ) ΠΟΣΤΕΡ
Νο1
Ως «πόστερ» χαρακτηρίζεται ένα κάρφωμα στο πρόσωπο ενός αντίπαλου. Τόσο εντυπωσιακό, που η φωτογραφία του είναι ικανή να γίνει αφίσα σε κάποιο περιοδικό και από εκεί να καταλήξει σε μπόλικους τοίχους παιδικών δωματίων. Για την ακρίβεια, το καρφώματα του Giannis πάνω (!) από τον Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ, στη μπασκετική Μέκκα του «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» κατέληξε και σε μπλουζάκια!
The Greek Freak jumps OVER Hardaway Jr!! pic.twitter.com/auLCHgf79v
— Milwaukee Bucks (@Bucks) February 7, 2018
Νο2
Θαρρείς πως όταν ο Αντετοκούνμπο αντάμωνε με τον Ααρον Μπέινς, είχε να (του) αποπληρώσει ένα προσωπικό στοίχημα.
Ο «Κούνμπο» προσπάθησε πολλές φορές για ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Το πέτυχε δύο φορές. Με τρόπο απίστευτο.
Giannis has showed Aron Baynes no mercy this season. pic.twitter.com/wHFRyKRs9D
— ESPN (@espn) April 21, 2018
Νο3
Το Top-3 των… πόστερ συμπληρώνει το «τόμαχοκ» μπροστά από τον υποψήφιο καλύτερο αμυντικό της χρονιάς, τον Ρούντι Γκομπέρ. Αξίζει να ακούσετε τον σαστισμένο δημοσιογράφο, ο οποίος χρειάζεται μερικά δευερόλεπτα, προκειμένου να συνειδητοποιήσει τι συνέβη, προτού αναφωνήσει (κάτι σαν το δικό μας) «Παναγία μου…».
The Greek Freak ends the game with a POSTER on The Stifle Tower!!#FearTheDeer pic.twitter.com/U6tqpzAt4D
— Milwaukee Bucks (@Bucks) December 10, 2017
Η πάσα της χρονιάς
Δεν αφορά κάτι εκλεπτισμένο. Μηδέ καταλήγει σε κάτι τόσο εντυπωσιακό. Περισσότερο αφορά τη σκέψη του Αντετοκούνμπο και την ιστορία που το συνοδεύει. Η πάσα που επιχειρεί στον Κρις Μίντλετον είναι βγαλμένη από τον κόσμο του αμερικάνικου φούτμπολ. Μόνο που ο Γιάννης παραδέχτηκε πως δεν έχει ιδέα από το δημοφιλές στις ΗΠΑ άθλημα. Και πως νόμιζε ότι ο «πίτσερ» (σ.σ.: ο αθλητής που ρίχνει τη μπάλα στο μπέιζμπολ) ήταν αυτός που κάνει την αντιστοιχη κίνηση της πάσας κάτω από τα πόδια του στο φούτμπολ.
Giannis with the vision 👀 pic.twitter.com/iZZbkVochY
— NBA on ESPN (@ESPNNBA) January 15, 2018
To νικητήριο καλάθι που δεν έπρεπε να μετρήσει…
Για μερικά εκατοστά. Μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ή έξω από αυτές. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είχε σκοπό να… κλέψει. Συνέβη. Και κατέληξε σε ένα μεγαλοπρεπέστατο κάρφωμα, το οποίο έμελλε να είναι το νικητήριο καλάθι της αναμέτρησης των Μπακς με τον Οκλαχόμα. Το review των τελευταίων δύο λεπτών από το ΝΒΑ επιβεβαίωσε πως είχε πατήσει την γραμμή, αλλά τότε ήταν αργά.
https://twitter.com/twitter/statuses/947097950857154562
Kαι εκείνο που καλώς κατακυρώθηκε
Η σημειολογία είναι ισχυρή. Δεν την ονομάζουν «Μέκκα» του μπάσκετμπολ δίχως λόγο.Το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» διαθέτει μαγικές δυνάμεις. Τόσο ισχυρές που δίνει ξεχωριστή σημασία στα κατορθώματα κάθε αθλητή στο παρκέ του. Για τον Αντετοκούνμπο αποτελεί το γήπεδο, όπου έχει πετύχει για δύο διαδοχικές σεζόν το νικητήριο καλάθι της ομάδας του.
https://twitter.com/twitter/statuses/959679234947117058
Ακόμη ένα All Star Game
H αξία ενός αθλητή δεν καθορίζεται μόνο από την αξία του. Στο ΝΒΑ, οι παίκτες κουβαλούν ως επίτευγμα καριέρας τη συμμμετοχή σε ένα All Star Game. Για τον Αντετοκούνμπο, τούτη ήταν η δεύτερη και διαδοχική παρουσία του. Δεύτερους σε ψήφους (τόσο από το κοινό, όσο και από τους παίκτες και τους προπονητές του ΝΒΑ) σε ολόκληρη την Ανατολή πίσω από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς! Αυτή τη φορά δεν… σάρωσε όπως στο πρώτο All Star Game του, αλλά ήταν εκεί. Και αυτό μετράει.
Εκείνο το βράδυ για τον πατέρα του
Η χρονιά δεν είχε μόνο χαρμόσυνα νέα, πόντους και καρφώματα. Το 2017 ήταν η χρονιά που ο πατριάρχης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, Τσαρλς έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 54 ετών. Ηταν στο ξεκίνημα της σεζόν, στις 30 Σεπτεμβρίου.
Εικοσι δύο ημέρες αργότερα, ο Αντετοκούνμπο «φόρτωνε» με 44 πόντους το καλάθι των Μπλέιζερς.
Ρεκόρ καριέρας.
Και μία καλή ευκαιρία να βγάλει μερικά από όσα κρατούσε μέσα του. «Αυτό είναι για τον μπαμπάκα μου. Απόψε πετύχαμε μία σπουδαία νίκη. Εγώ έβαλα 44 πόντους», ήταν το μήνυμά του επάνω στη μπάλα του αγώνα.
https://www.youtube.com/watch?v=Peb2sFuv9kM
Κάθε σεζόν που ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο να επαναφέρει την ίδια κουβέντα για το μέλλον του. Αν αυτό πρέπει να βρίσκεται στο Γουισκόνσιν ή κάπου αλλού. Και φυσικά κάθε προηγούμενη σεζόν, θα γεννά προσδοκίες για την επόμενη. Για τον ουρανό που είναι το υπέρτατο όριο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και για το επόμενο μεγάλο κατόρθωμά του. Μέχρι το επόμενο. Και το επόμενο…