Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης σε λίγες μέρες θα αποχαιρετήσει την ενεργό δράση (όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Ρέθυμνο) κι αφήνει πίσω του πολλά. Κυρίως όμως ένα μεγάλο παράδειγμα πείσματος, θέλησης, επιμονής κι αγάπης σ’ αυτό που κάνει. Γι’ αυτό κι έφτασε τόσο ψηλά, ακόμα και στο ΝΒΑ. Κι ας μην είναι το… τέλειο παράδειγμα ταλέντου.
Ξέρετε πολλούς παίκτες που έχουν στο βιογραφικό τους 14 τίτλους; Που έχουν κατακτήσει Ευρωλίγκες, δύο στο σύνολο, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό; Που έχουν αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και έχουν κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2009; Που έχουν φτάσει να παίξουν δεκατρείς αγώνες στο ΝΒΑ και να κατακτήσουν πρωτάθλημα στην Αναπτυξιακή Λίγκα;
Ολα αυτά έχουν ονοματεπώνυμο: Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Ο Κρητικός σέντερ που αποτελεί παράδειγμα πείσματος, υπομονής, εργατικότητας, που δικαιώθηκε επειδή ακολούθησε τα όνειρά του κι έφτασε μέχρι το ΝΒΑ. Ο Γλυνιαδάκης, γεννήθηκε το 1981 και με ύψος 2,14 μέτρα είναι από τους ψηλότερους Ελληνες παίκτες.
Η ΑΡΧΗ
Το καλοκαίρι του 1997, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση δύο πιτσιρικάδων, των συνομήλικων Αντώνη Φώτση και Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Ο Φώτσης προωθήθηκε περισσότερο και είναι γεγονός ότι στον Παναθηναϊκό δεν πίστεψαν πολύ στον Χανιώτη σέντερ. Ως μέλος του Παναθηναϊκού πάντως κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα Ελλάδας αλλά και την Ευρωλίγκα του 2000.
Βρέθηκε δανεικός στον Πανελλήνιο στην Α2 κατηγορία, έκανε σπουδαία χρονιά τη σεζόν 2002-2003 στο Περιστέρι με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη που…μεταμορφώνει τους σέντερ και στο τέλος της χρονιάς έγινε ντραφτ, νούμερο 58, από τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Ακολούθησαν δύο χρόνια στην ΑΕΚ μέχρι που αποφάσισε να δοκιμάσει το αμερικάνικο όνειρο…
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΝΒΑ
Ο Γλυνιαδάκης είχε βάλει στόχο το ΝΒΑ και πολέμησε σκληρά για να τον πετύχει. Αγωνίστηκε πρώτα στην Αναπτυξιακή Λίγκα με την Roanoke Dazzle (2005-2006) ενώ στην αρχή της επόμενης σεζόν βρέθηκε στο ρόστερ των Ατλάντα Χοκς αλλά κόπηκε λίγο πριν την έναρξη της regular season. Υπέγραψε και πάλι στην Αναπτυξιακή Λίγκα με τους Albuquerque Thunderbirds αλλά στις 5 Νοεμβρίου το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Οι Σιάτλ Σούπερσονικς (πλέον είναι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ) τον κάλεσαν κι αγωνίστηκε για 13 ματς στο ΝΒΑ έχοντας 1,3 πόντους κατά μέσο όρο. Αποδεσμεύτηκε τον Ιανουάριο του 2007 κι επέστρεψε στους Thunderbirds με τους οποίους κατέκτησε το τρόπαιο στην Αναπτυξιακή Λίγκα. Το όνειρό του όμως είχε γίνει πραγματικότητα καθώς είχε πετύχει τον στόχο του ΝΒΑ. Προσπάθησε να παραμείνει εκεί καθώς έδωσε κάποιους αγώνες στην preseason με τους Μπόστον Σέλτικς αλλά κόπηκε!
ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Είχε πετύχει αυτό που ήθελε κι επέστρεψε στην Ευρώπη και την Βίρτους Μπολόνια. Ξαναφόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ αλλά σε ένα όχι τόσο πετυχημένο πέρασμα με αποτέλεσμα να αναγεννηθεί στο Μαρούσι (2007-2009), να κερδίσει θέση στην δωδεκάδα της Εθνικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (5η θέση) και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (χάλκινο μετάλλιο).
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης τον πήρε στον Ολυμπιακό (2009-2012) κι εκεί κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα Ελλάδας αλλά και την Ευρωλίγκα του 2012! Μετακόμισε στο Καζακστάν και την Αστάνα όπου πέτυχε το νταμπλ, βρέθηκε στην Λιθουανία και την Λιέτουβος Ρίτας, τελείωσε τη σεζόν 2013-2014 με πρωτάθλημα Κύπρου (ΑΠΟΕΛ), ενώ την περίοδο 2014-2015 την μοίρασε σε Τουρκία (Γκαζιαντέπ), Ρουμανία (Ροβινάρι) και Ελβετία (Γενεύη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην Ελλάδα σε Κηφισιά, ΠΑΟΚ, Κύμη και Ρέθυμνο…
ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στα 38 του χρόνια ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης δεν έχει να αποδείξει τίποτα. Τα απέδειξε όλα στον εαυτό του όταν ήταν νεότερος αλλά έδειξε στα νέα παιδιά τον δρόμο της επιμονής και της προσήλωσης στον στόχο. Ταλαντούχο δεν τον έλεγες ούτε και παράδειγμα τεχνικής κατάρτισης. Αλλά τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την επιμονή του Κρητικού σέντερ δεν τα έχουν πολλοί.
Κι επέλεξε να κλείσει την καριέρα του στην πατρίδα του, την Κρήτη! Εκεί όπου έμελε να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ στα 38 του χρόνια κι αφού πρώτα γύρισε πολλές χώρες στον κόσμο και πολλές πόλεις και ομάδες φυσικά στην Ελλάδα.
Αξιος…