Παναθηναϊκός: To foul or not to foul ?
Ο Πιτίνο επέλεξε να παίξει άμυνα και ο Παναθηναϊκός έχασε από το... πλάγιο άουτ του Ρούντι. Ο Ζοτς στο Βερολίνο έπραξε το ίδιο και νίκησεΣυζητήθηκε πολύ: Επρεπε να κάνει φάουλ ο Παναθηναϊκός πριν καταλήξει η μπάλα στον Ρούντι κι εκείνος με ένα… αράουτ την στείλει στο καλάθι; Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί κόσμο κι εμείς θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση.
Ο Ρικ Πιτίνο εμπιστεύτηκε την άμυνά του με το σκορ στο 73-71 υπέρ του και πλέον άνοιξε νέος κύκλος συζήτησης. Αλλοι λένε ότι έπρεπε να στείλει την Ρεάλ στις βολές και να έχει την κατοχή. Αλλοι έκαναν λόγο για… αμερικάνικο κοουτσάρισμα που εμπιστεύεται την άμυνα. Αλλοι λένε ότι ορθώς έπραξε. Εμείς θα πιάσουμε ένα προς ένα τα δεδομένα.
Ο προπονητής αποφασίζει στιγμιαία
Η διαφορά που έχουμε όλοι από τον κάθε προπονητή δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι διαθέτει περισσότερες γνώσεις από εμάς καθώς είναι το επάγγελμά του, το αντικείμενό του. Αυτό έχει σπουδάσει και η τριβή στους πάγκους του δίνει και περισσότερη εμπειρία. Για παράδειγμα: Οσοι πιστεύουν ότι είναι τόσο εύκολη η δουλειά του προπονητή ας κάτσουν μια φορά στον πάγκο να δουν την γλύκα!
Ο κάθε προπονητής αποφασίζει σε στιγμιαίο χρόνο. Γι΄αυτό βρίσκεται στον πάγκο, για να παίρνει αποφάσεις. Εμείς κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Αρα μιλάμε για διαφορετικές καταστάσεις. Και τα επόμενα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά.
Με δύο…no foul τροπαιούχος ο Παναθηναϊκός!
Θυμάστε την Ευρωλίγκα του 2009; Το φάιναλ φορ στο Βερολίνο; Ο Παναθηναϊκός τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό είχε προβάδισμα δύο πόντων αλλά ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς εμπιστεύτηκε την άμυνά του και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Στον ημιτελικό το χουκ του Μπουρούση δεν βρήκε στόχο. Στον τελικό (μετά από τάιμ άουτ μάλιστα) το τρίποντο του Σισκάουσκας επίσης ήταν άστοχο και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το πέμπτο ευρωπαϊκό.
Πάμε παρακάτω σε μια ακραία περίπτωση.
Αν υπάρξει επιθετικό ριμπάουντ;
Ας πούμε ότι ο Παναθηναϊκός επέλεγε να κάνει φάουλ στην Ρεάλ. Εδώ υπάρχει ένα ακόμα ερώτημα: Ας πούμε ότι ευστοχεί στην πρώτη βολή, αστοχεί στην δεύτερη και υπάρχει επιθετικό ριμπάουντ κι εύστοχο τρίποντο του αντιπάλου! Είδατε πόσα… αν μπαίνουν στην εξίσωση;
Ας θυμηθούμε τον αγώνα που έκρινε τον τίτλο το 2016. Είναι ο τέταρτος τελικός στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός προηγείται με 2-1 στις νίκες και ο Παναθηναϊκός με 71-68 ενώ απομένουν 4” για το τέλος της πρώτης παράτασης. Ο Νίκος Παππάς ορθώς κάνει φάουλ στον Ντάνιελ Χάκετ για να αποφύγει το τρίποντο. Ο Χάκετ αστοχεί και στις δύο βολές αλλά οι Πειραιώτες παίρνουν το επιθετικό ριμπάουντ και στην εκπνοή ο Μάντζαρης ισοφαρίζει 71-71 και στέλνει τον αγώνα στην δεύτερη παράταση.
Και μετά no foul αλλά ήττα!
Και προσέξτε τη συνέχεια που είναι ακόμα πιο απίστευτη. Στην δεύτερη παράταση, με το σκορ στο 81-79 για τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός έχει την κατοχή ενώ απομένουν 19 δευτερόλεπτα για το τέλος. Ο Πεδουλάκης (που δεν κάνει… αμερικάνικο αλλά ελληνικό/ευρωπαϊκό κοουτσάρισμα για να μη ξεχνιόμαστε) επιλέγει να παίξει άμυνα και ο Σπανούλης με τρίποντο δίνει τη νίκη και τον τίτλο στον Ολυμπιακό…
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει κανόνας
Που καταλήγουμε; Οτι με τη διαφορά στους 2 πόντους ουσιαστικά δεν υπάρχει κανόνας που να λέει to foul or not to foul. Ο προπονητής αποφασίζει αναλόγως την ροή αλλά και τη ψυχολογία του αγώνα.
Οσο για τη δική μας άποψη; Ορθώς ο Πιτίνο εμπιστεύτηκε την άμυνά του. Πρώτον γιατί επιθετικά το τελευταίο πεντάλεπτο ο Παναθηναϊκός ήταν για… κλάματα και ό,τι έπαιρνε ήταν μέσα από την άμυνά του (μόνο βολές έβαζε η Ρεάλ). Δεύτερον, ουσιαστικά η άμυνα βγήκε, το παραδέχθηκε και ο Γιουλ και θα ήταν μάλλον εγκληματικό αν έκανε φάουλ την ώρα που έπεφτε ο Καμπάτσο ή στο σουτ απελπισίας του Ρούντι.
Απλώς το αποτέλεσμα… δεν τον δικαίωσε.
Οι απόψεις διαφέρουν αλλά γι’ αυτό υπάρχει ο διάλογος.