Το άλμα εις μήκος με αλτήρες, ένα από τα αρχαιότερα και πλέον εντυπωσιακά αγωνίσματα των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, έχει χαθεί στη λήθη, αλλά η γοητεία του παραμένει ζωντανή. Οι αθλητές χρησιμοποιούσαν λίθινα ή μολύβδινα βάρη, γνωστά ως αλτήρες, για να επιτύχουν μεγαλύτερη απόσταση στο άλμα. Η μουσική συνοδεία από αυλό βοηθούσε στη ρυθμική εκτέλεση του άλματος, καθιστώντας το αγώνισμα τόσο σωματική όσο και καλλιτεχνική πρόκληση.
Το μήκος του σκάμματος, γεμάτο μαλακό χώμα, επέτρεπε στους συμμετέχοντες να αποδείξουν τη δεξιοτεχνία τους. Τα άλματα μπορούσαν να είναι μονά, διπλά ή ακόμα και τριπλά, αποκαλύπτοντας την ευλυγισία, τη δύναμη και την ακρίβεια των αθλητών. Το αγώνισμα αυτό απαιτούσε μοναδικό συνδυασμό φυσικών και τεχνικών ικανοτήτων, καθιστώντας το από τα πιο εντυπωσιακά θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.
Αν το άλμα με αλτήρες υπήρχε στις μέρες μας, ο Μίλτος Τεντόγλου, με την εντυπωσιακή του απόδοση στο σύγχρονο άλμα εις μήκος, θα ξεχώριζε για άλλη μία φορά. Με τη μοναδική του ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και τη φυσική του αντοχή, θα μπορούσε να κυριαρχήσει και σε αυτό το αρχαίο αγώνισμα. Η αναβίωση του αθλήματος θα ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, αποδεικνύοντας τη διαχρονική φύση της ανθρώπινης ικανότητας να ξεπερνάει τα όρια.