Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Tα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας!Το τέλος της Αποκριάς συνοδεύεται από δρώμενα που έχουν διονυσιακό χαρακτήρα και σηματοδοτούν την αρχή της Σαρακοστής. Συχνά ασεβή και ελευθεριακά περιλαμβάνουν γάμους, μεταμφιέσεις, βωμολοχίες, αλευροπόλεμους και λαϊκά δικαστήρια συνθέτοντας το ξεχωριστό μωσαϊκό των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας. Κάρπαθος Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων Στην Κάρπαθο κάθε Καθαρή Δευτέρα στήνεται το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Εκεί οδηγούνται οι “ασεβείς”...Tα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας!Το τέλος της Αποκριάς συνοδεύεται από δρώμενα που έχουν διονυσιακό χαρακτήρα και σηματοδοτούν την αρχή της Σαρακοστής.
Συχνά ασεβή και ελευθεριακά περιλαμβάνουν γάμους, μεταμφιέσεις, βωμολοχίες, αλευροπόλεμους και λαϊκά δικαστήρια συνθέτοντας το ξεχωριστό μωσαϊκό των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας.
Κάρπαθος
Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων
Στην Κάρπαθο κάθε Καθαρή Δευτέρα στήνεται το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Εκεί οδηγούνται οι “ασεβείς” από τους χωροφύλακες που ονομάζονται Τζαφιέδες και ενώπιον του δικαστηρίου που αποτελείται από τους σεβάσμιους του νησιού λογοδοτούν για τις κακές τους πράξεις ενώ επιδίδονται σε απρεπείς χειρονομίες. Η δίκη καταλήγει σε γλέντι με δικαστές, ασεβείς και κοινό να πειράζονται και να χορεύουν.
Κέρκυρα
Ο Χορός των Παπάδων
Ο Χορός των Παπάδων είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κυρίως στα χωριά της Βόρειας Κέρκυρας, με τους ιερείς να συμμετέχουν στο κλείσιμο της Αποκριάς. Μόλις τελειώσει ο Εσπερινός της Συγγνώμης το βράδυ της Κυριακής, ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και ξεκινάει το χορό, με τους υπόλοιπους ιερείς να ακολουθούν.
Συμμετέχουν οι ψαλτάδες, οι επίτροποι και όσοι από το εκκλησίασμα το επιθυμούν. Μετά το χορό οι ιερείς εύχονται Καλή Σαρακοστή.
Κορφιάτικος Γάμος
Την ίδια μέρα στα χωριά της Νότιας Κέρκυρας αναβιώνει ο Κορφιάτικος Γάμος. Οι κάτοικοι στολίζουν το γαμπρό και τη νύφη, μόνο που η νύφη είναι άντρας και κατά προτίμηση με μουστάκι. Την ώρα του γάμου ένας δαίμονας επιχειρεί να χαλάσει το μυστήριο, ενώ οι παρευρισκόμενοι σατιρίζουν το γάμο, πειράζονται μεταξύ τους, τραγουδάνε και χορεύουν
Θήβα
Βλάχικος Γάμος
Στη Θήβα ο Βλάχικος Γάμος αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά δρώμενα της Καθαράς Δευτέρας.
Το ρόλο της νύφης αναλαμβάνει κι εδώ άντρας. Ο γάμος περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους στάδια όπως το ξύρισμα του γαμπρού, το στόλισμα της νύφης, το παντρολόγημα, ενώ καταλήγει σε χορό και γλέντι με πίπιζες και νταούλια.
Χίος
Το ‘Εθιμο του Αγά
Το ‘Εθιμο του Αγά αναβιώνει στα Μεστά της Χίου και έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου οι Καδήδες, οι τοπικοί δικαστές, δίκαζαν τους κατοίκους και τους επέβαλαν μεγάλα πρόστιμα που τα καρπωνόταν το οθωμανικό κράτος. Έτσι λοιπόν και τώρα, ο Αγάς μπαίνει στο χωριό και αρχίζει να δικάζει επιβάλλοντας πρόστιμα και μαζεύοντας χρήματα, τα οποία όμως πάνε για κάποιο καλό σκοπό.
Μεθώνη
Του Κουτρούλη ο Γάμος
Την έκφραση “του Κουτρούλη ο γάμος” μπορεί να την χρησιμοποιούμε συχνά, πόσοι όμως ξέρουμε ότι ο Κουτρούλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο που έζησε στη Μεθώνη τον 14ο αιώνα;
Η ιστορία του ερωτοχτυπημένου Κουτρούλη αναβιώνει στην πελοποννησιακή πόλη κάθε Καθαρά Δευτέρα. Όπως λέει η ιστορία ο Ιωάννης Κουτρούλης αγάπησε μια παντρεμένη, έκαναν δεσμό, αλλά η εκκλησία δεν της έδινε διαζύγιο. Το ζευγάρι συμβίωνε εκτός γάμου για 17 χρόνια προκαλώντας σκάνδαλο στην τοπική κοινωνία. Η πολυπόθητη λύση του γάμου έγινε το 1394 και οι δυο ερωτευμένοι έκαναν έναν γάμο που άφησε εποχή.
Γαλαξίδι
Αλευρομουτζουρώματα
Στο Γαλαξίδι την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας τα αλευρομουτζουρούματα έχουν την τιμητική τους.
Ο αλευροπόλεμος ξεκινάει το μεσημέρι με τους κατοίκους να ντύνονται με παλιά ρούχα ή ολόσωμες φόρμες και να εφοδιάζονται με αλεύρι που προσφέρει ο δήμος.
Η κορύφωση του δρώμενου γίνεται στο λιμάνι όπου εκτός από το αλεύρι πετάνε μπογιές βάφοντας ακόμα και τη θάλασσα, ενώ χορεύουν κυκλωτούς χορούς.
Μεσσήνη
Η γριά Συκού
Η γριά Συκού κατέληξε στην κρεμάλα όταν εξήγησε ένα όνειρο που είχε δει ο Ιμπραήμ Πασάς και προέβλεψε ότι στην εκστρατεία του θα γνώριζε την ήττα από τους Έλληνες. Ο Ιμπραήμ από το θύμο του διέταξε να την κρεμάσουν και αυτό το γεγονός αναπαριστάται κάθε Καθαρά Δευτέρα στη Μεσσήνη. Στη συνέχεια όσοι θέλουν μπορούν να ζητήσουν από τους ψευτοδήμιους να κρεμαστούν, αλλά και να τους δωροδοκήσουν για να γλυτώσουν το κρέμασμα.
Τύρναβος
Το Μπουρανί
Το Μπουρανί διοργανώνεται στον Τύρναβο με το φαλλό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ως σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Το τσίπουρο ρέει άφθονο μιας και ο τόπος φημίζεται γι’ αυτό, ενώ οι συμμετέχοντες χορεύουν και να κάνουν τολμηρά πειράγματα ο ένας στον άλλον κρατώντας ξύλινους ή πήλινους φαλλούς.
Βόνιτσα
Ο Αχυρένιος Γληγοράκης
Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη αναβιώνει στη Βόνιτσα. Ο Γληγοράκης ήταν ένας ψαράς που αρνήθηκε τη θάλασσα, όμως εκείνη τον εκδικήθηκε να μην μπορέσει να κάνει προκοπή πουθενά στη στεριά. Ένα αχυρένιο ομοίωμα του Γληγοράκη δεμένο σε γάιδαρο γυρνάει στην πόλη και το βράδυ καίγεται μέσα σε μια βάρκα, ενώ εκφωνείται ο σατυρικός επικήδειος.
ΠΗΓΗ:businessnews.gr