Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το ανθρώπινο μάτι έχει μια τρομακτική ικανότητα να μπορεί να εντοπίσει τις «εικόνες φαντάσματα».
Με τον όρο «εικόνα-φάντασμα» νοείται μία δευτερεύουσα εικόνα που προκαλείται από σφάλμα σε οπτικό σύστημα.
Αυτές δηλαδή είναι εικόνες που κωδικοποιούνται σε τυχαία μοτίβα, τα οποία προηγουμένως θεωρούνταν ανιχνεύσιμα μόνο από τον υπολογιστή.
Αλλά σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε, επιστήμονες στη Σκωτία στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt στο Εδιμβούργο και στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να κάνει τους απαιτούμενους υπολογισμούς και να τις εντοπίσει.
«Αν και ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα δει ξεχωριστά, το μάτι εντοπίζει κατά κάποιο τρόπο όλα τα μοτίβα και στη συνέχεια διατηρεί τις πληροφορίες εκεί και συγκεντρώνει τα πάντα», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, Daniele Faccio και καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Heriot-Watt.
Σε μια κανονική κάμερα, πολλαπλά pixels παίρνουν φως από μια πηγή, όπως ο ήλιος, για να δημιουργηθεί μια εικόνα.
Οι εικόνες φαντασμάτων είναι βασικά το αντίθετο: Ξεκινούν με πολλαπλές πηγές φωτός σε μια προβλέψιμη σειρά, είπε ο Faccio είπε στη Live Science, με το φως να συλλέγεται από έναν ανιχνευτή ενός σημείου, ο οποίος συνήθως ονομάζεται «κουβάς».
Δείτε παράδειγμα εικόνων-φαντασμάτων: