SPECIALS

Κότα… δολοφόνος, εγκλήματα τιμής, μονομαχίες Ελλήνων στις ΗΠΑ

Ο αμαξάς ζήτησε… απίθανο ποσό και ακολούθησε… ξύλο στην Ομόνοια. Ο πατέρας έφαγε ξύλο γιατί έταξε την κόρη του αλλού. Ζευγάρι που κλέφτηκε. Αξιωματικοί που τιμωρήθηκαν γιατί δεν χειροφίλησαν την Βασίλισσα. Στις ΗΠΑ, σε Βοστώνη και Μιλγουόκι, Ελληνες διαμαρτύρονται και μονομαχούν. Μια κότα προκαλεί διπλό σοβαρό τραυματισμό. Ζωέμπορος κλέβει τη σύζυγο εκείνου που τον φιλοξενούσε...
Κότα… δολοφόνος, εγκλήματα τιμής, μονομαχίες Ελλήνων στις ΗΠΑ

Ο αμαξάς ζήτησε… απίθανο ποσό και ακολούθησε… ξύλο στην Ομόνοια. Ο πατέρας έφαγε ξύλο γιατί έταξε την κόρη του αλλού. Ζευγάρι που κλέφτηκε. Αξιωματικοί που τιμωρήθηκαν γιατί δεν χειροφίλησαν την Βασίλισσα. Στις ΗΠΑ, σε Βοστώνη και Μιλγουόκι, Ελληνες διαμαρτύρονται και μονομαχούν.

Μια κότα προκαλεί διπλό σοβαρό τραυματισμό. Ζωέμπορος κλέβει τη σύζυγο εκείνου που τον φιλοξενούσε στην Ρόδο και ο απατημένος σύζυγος πάει στην αστυνομία ικετεύοντας ότι την θέλει πίσω. Επικήρυξη ληστών… Και πόσα ακόμα!

Το αστυνομικό δελτίο, 100 χρόνια πριν στην Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα ήταν ξεχωριστό.

Α ναι… Κι αν είσαι 50 ετών μην παρεξηγηθείς που τότε σε θεωρούσαν… γέρο ή γριά!

Διπλός τραυματισμός εξαιτίας μιας κότας

Δεν ξέρω πόσοι μπορείτε να κρατηθείτε από τα γέλια φέρνοντας την εικόνα στο μυαλό σας αλλά αυτό το ρεπορτάζ του 1920 είναι σπαρταριστό. Όπως διαβάζουμε η κυρία Μαρ. Κλιτσάκη κυνηγούσε την κότα της που είχε ξεφύγει στον εξώστη της στην οδό Ευνηδών 20. Αποτέλεσμα; Επεσε από τον εξώστη (η γυναίκα) και τραυματίστηκε σοβαρά αλλά το χειρότερο ήταν ότι πέφτοντας τραυμάτισε και την Ελένη Σκουρλέττη που βρισκόταν κάτω από τον εξώστη!

«Μου έκλεψαν την γυναίκα, τη θέλω πίσω»

Φοβερό και τρομερό ρεπορτάζ του 1912. Ο Δ.Ηλιάδης έφτασε από την Ρόδο στον Πειραιά και παρουσιάστηκε στην αστυνομία αναφέροντας ότι η σύζυγός του, Ελένη… κλέφτηκε με τον ζωέμπορο Κ.Κοντροβάκα τον οποίο μάλιστα φιλοξένησε στο σπίτι του!!! Οεγκαταλειφθείς σύζυγος παρακάλεσε τον υποδιευθυντή κ.Λαμπρόπουλο να βρει την σύζυγό του «διότι την αγαπά παραφόρως»!

Έλληνες ζαχαροπλάστες διαμαρτύρονται στην Βοστώνη

Να μια ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση που αφορά στον ελληνισμό της Βοστώνης το 1908. Οι δημοτικές αρχές της πόλης αφαίρεσαν τις άδειες λειτουργίας καταστήματος κάθε Κυριακή που είχαν δώσει στους Ελληνες ζαχαροπλάστες της Βοστώνης. Ετσι αποφάσισαν να εκλέξουν αντιπρόσωπο ώστε να διαμαρτυρηθούν στις αρχές και να τους δοθεί το δικαίωμα να ανοίγουν τα ζαχαροπλαστεία και Κυριακές!!!

Δεν χειροφίλησαν την Βασίλισσα!

Ρεπορτάζ του 1909: Ημερήσια διαταγή τιμωρίας όλων των αξιωματικών του Ναυτικού επειδή δεν παρευρέθηκαν στην εορτή του χειροφιλήματος. Ηταν μια τελετή που γινόταν μετά την Πρωτοχρονιά στο παλάτι όπου εκλεκτοί καλεσμένοι φιλούσαν το χέρι της Βασίλισσας κι άλλων κυριών της αυλής…

Μονομαχία Ελλήνων στο Μιλγουόκι

Πολύ πριν πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι, δύο Ελληνες, ο Θεοδ.Παπαθεοδώρου και ο Δημ.Κουτσάρης αποφάσισαν- το 1906- να μονομαχήσουν στην τοποθεσία που ονομαζόταν «Μικρή Ελλάς» ώστε να λύσουν τις διαφορές τους. Αποτέλεσμα; Ο ένας διακομίστηκε τραυματίας στο νοσοκομείο ενώ ο άλλος συνελλήφθη.

Ιεροψάλτης έσφαξε δύο εκκλησιαστικούς συμβούλους

Τρομερό έγκλημα το 1907 στο χωριό Βυτινέικα του Μαλαπασίου. Ο ιεροψάλτης Ιωάννης Πανόπουλος (αδερφός του λήσταρχου Πανόπουλου) έσφαξε τους εκκλησιαστικούς συμβούλους, Ιωάννη Τζίφα και Χρήστο Κολοβούλια, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και κατά την έξοδός τους από το ναό. Ο λόγος; Δεν του έδωσαν το πρωτοχρονιάτικο δώρο του λόγω της αντιπάθειας προς το πρόσωπο του Πανόπουλου και κυρίως του ληστή αδερφού του. Μάλιστα του το αρνήθηκαν όταν τους το ζήτησε. Ο φονιάς επρόκειτο σύντομα να χειροτονηθεί ιερέας.

Ξύλο σε… μάρτυρα

Το 1920 έφτασε στα γραφεία της Αθηναϊκής μια καταγγελία πολίτη για ξυλοδαρμό του από την αστυνομία. Όπως κατήγγειλε, διερχόμενος της οδού Αριστοτέλους είδε δύο χωροφύλακες να χτυπούν έναν άνθρωπο που έπασχε από επιληψία. Αμέσως πήγε και τον βοήθησε και το θύμα τον παρακάλεσε να τον ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα που θα τον πήγαιναν προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει ως μάρτυρα. Εκεί όμως πέντε χωροφύλακες και ένας υπομοίραρχος τον έδειραν και τον έκλεισαν σε μπουντρούμι για τέσσερις ώρες.

Επικήρυξη ληστών

Είναι γνωστό ότι για πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η ελληνική περιφέρεια αντιμετώπισε πολλά θέματα από τις ληστρικές συμμορίες. Διαβάζουμε σε εφημερίδα του 1903 ότι η κυβέρνηση προσέφερε αμοιβή για το τέλος της… καριέρας των ληστών Αναγνωστόπουλου και Μαντζατάκη που δρούσαν στην περιοχή της Ηλείας.

Για την υπόδειξη, τρεις χιλιάδες δραχμές δια έκαστον και για τον φόνο 6 χιλιάδες δια έκαστον…

Άγρια νύχτα για ερωτικούς λόγους

Είμαστε στο 1912 στον Πειραιά. Και διαβάζουμε ότι ο Ιωάννης Παπαδάκης, ο Η.Καραχαλιάς (υποδεκανέας πεζικού), ο Αλ. Ανδριανάκης (υποδηματοποιός) και ο Κυρ. Βλαχάκης (σιδηρουργός) αφού πρώτα μέθυσαν στο «οινοπωλείον» του Ηλ.Πρινιστάκη ακολούθως μετέβησαν έξω από το σπίτι της οικογένειας Μαθιάκη και άρχισαν τις προκλήσεις.

Όταν ο Μαθιάκης τους έκανε παρατήρηση τον έκαναν μαύρο στο ξύλο πριν ξεφύγει και χωθεί στο σπίτι του. Αλλά κι εκεί τον καταδίωξαν κι άρχισαν να σπάνε τα τζάμια και να πυροβολούν στον αέρα αναστατώνοντας την συνοικία. Ο χωροφύλακας Τσουκαλάς περνούσε από εκεί. Με ήρεμο τρόπο έπεισε τους τέσσερις ταραξίες να τον ακολουθήσουν στο τμήμα. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι αφορμή του περιστατικού ήταν η μελλοντική μνηστεία της κόρης του Μαθιάκη (την οποία αγαπούσε ο Παπαδάκης) με έναν λοχία.

Κλοπή νύφης στο Μαρκόπουλο

Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του 1909 ότι ο Γεώργιος Κώστας απήγαγε εκουσίως όμως την 20χρονη Παγώνα Παπασταμίου προκειμένου να παντρευτούν στο Μαρκόπουλο.

Όπως γίνεται σαφές από το ρεπορτάζ (εκτός από το ότι η νύφη ήθελε τον γαμπρό κι ας την «έκλεψε» κάτι που συνηθιζόταν τότε) οι γονείς της νύφης έδωσαν την άδεια για τον γάμο αλλά επειδή ο γαμπρός… έκλεψε την κοπέλα, η οικογένειά του κάλυψε όλα τα έξοδα.

Διαφήμιση ανθοπωλείου στον βράχο της Πνύκας

Το 1909 στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο διευθυντής του βασιλικού ανθοπωλείου στην οδό Σταδίου, Αρ. Τσούτσος βρέθηκε κατηγορούμενος γιατί στον ιερό χώρο της Πνύκας έγραψε στον βράχο διαφήμιση του… καταστήματός του!

Το Υπουργείο Παιδείας τον κατήγγειλε αλλά στο Πλημμελειοδικείο αθωώθηκε γιατί- όπως αποφασίστηκε- «δεν υπήρχε το στοιχείον της δολίας»!!!

Λίγο παράξενη η απόφαση αλλά… τέλος πάντων!

Άγριο ξύλο με αμαξά

Στο αστυνομικό δελτίο του 1904 μαθαίνουμε ότι ο αντιεισαγγελέας κ.Δαμασκηνός βρέθηκε στην Ομόνοια και θέλησε να επιβιβαστεί σε άμαξα (το ταξί της περιοχής) προκειμένου να πάει στην εργασία του. Όμως ο αμαξάς Αναγνωστόπουλος (ο… ταξιτζής δηλαδή) ζήτησε 15 δραχμές για δύο ώρες.

Όπως μπορούμε  να καταλάβουμε το ποσό πρέπει να ήταν εξωφρενικό καθώς η εφημερίδα αναφέρει ότι «προ της καταφανούς ληστείας» ο κ.Δαμασκηνός κάλεσε αστυφύλακα για να συλλάβει τον αμαξά αλλά εκεί έγιναν άλλα επεισόδια. Αμαξάδες που βρίσκονταν στην Ομόνοια όρμησαν να υπερασπιστούν τον συνάδελφο και τελικά δεν πήρε έκταση το επεισόδιο λόγω διερχομένων στρατιωτών του μηχανικού σώματος που επενέβησαν κι έτσι ο αμαξάς συνελλήφθη!

Πενήντα ετών… γραία!

Θέλετε να μελαγχολήσετε λίγο όσοι είστε πενήντα ετών σήμερα; Το 1912 θα ήσασταν «γέροντες» ή «γραίες» αν τουλάχιστον διαβάσουμε το αστυνομικό δελτίο της εποχής που αναφέρει για ένα ατύχημα με ηλεκτρικό τραμ το οποίο διερχόμενο «της οδού Ηφαίστου χθες την πρωίαν παρέσυρε την 50τούιδα γραίαν Ελένη Δημοπούλου».

Μάλιστα παρακάτω αναφέρει ότι «την ατυχήν γραίαν εν οικτρά καταστάσει μετέφερον εις το Ζάννειον Νοσοκομείον»!

Συμπέρασμα; Πριν από 106 χρόνια, εκτός από τα επικίνδυνα τραμ είχες τον κίνδυνο να χαρακτηριστείς γέρων ή γραία αν ήσουν πενήντα ετών!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κότα… δολοφόνος, εγκλήματα τιμής, μονομαχίες Ελλήνων στις ΗΠΑ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College