ΑΕΚ- Ντούσαν Μπάγεβιτς: Σχέση έρωτα-μίσους (pics)
Η πιο θυελλώδης σχέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έφτασε στο τέλος τηςΟ αέναος κύκλος του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα την Τετάρτη 29 Αυγούστου του 2018.
Στα 70 του, ο Σερβοέλληνας αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ένωση και να αφήσει πίσω του μία σχέση στοργής, αγάπης, μίσους και πάθους. Την πιο θυελλώδη σχέση στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου!
Η «πρώτη» του στην ΑΕΚ
Το μακρινό 1977, ο Λουκάς Μπάρλος φέρνει στον Δικέφαλο το μεγάλο 29χρονο αστέρι της εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Ταλαιπωρημένος από αρκετούς τραυματισμούς, ο Μπάγεβιτς αφήνει την αγαπημένη του Βελέζ Μόσταρ και έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με καλύτερες προϋποθέσεις.
Το ντεμπούτο του καθυστερεί περίπου τέσσερις μήνες και η πρώτη του σεζόν μοιάζει με εκείνη του νεοσύλλεκτου φαντάρου. Περίοδος προσαρμογής και αποκατάστασης. Αλλά από την επομένη, ο Ντούσκο και ο Θωμάς Μαύρος αποτελούν το κατά πολλούς πιο killer δίδυμο στράικερ στην ιστορία της Ένωσης.
Τα κατορθώματά του σε τέσσερα έτη; Κατάκτηση νταμπλ (1977/78), πρωτάθλημα (1978/79) και ανάδειξη πρώτου σκόρερ τη σεζόν 1979/80 με 25 γκολ.
Επιστρέφει ως προπονητής
Η αγάπη του κόσμου της ΑΕΚ για τον Σέρβο ήταν τεράστια και έκδηλη. Αλλά ουδείς φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Το 1988, επί ιδιοκτησίας Ανδρέα Ζαφειρόπουλου, ο Στράτος Γιδόπουλος, τον φέρνει ως προπονητή της ομάδας και επικρατεί άκρατος ενθουσιασμός.
Και εν μέσω μίας πολύ δύσκολης αγωνιστικά κατάστασης, ο Ντούσκο χτίζει μία αξιόμαχη και σχετικά ελκυστική ομάδα. Εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις (όπως το «σκάνδαλο» Κοσκωτά) και στέφεται πρωταθλητής με το «καλημέρα».
Γεννήθηκε ο «Πρίγκιπας»!
Επί μία 8ετία (1988-1996), ο Σέρβος απολαμβάνει την πλήρη στήριξη σύσσωμου του κόσμου της Ένωσης. Η αγάπη των οργανωμένων μάλιστα έχει ξεπεράσει τα όρια του πάθους και ουδείς μπορεί να τον κατηγορήσει για τίποτα. Μάλιστα, δεν χρεώνεται ούτε τις λάθος επιλογές του στα μεταγραφικά ζητήματα. Φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον «Πρίγκιπα».
Το 1991 μάλιστα, βρίσκεται μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ του Θωμά Βουλινού, ο οποίος ασκεί έντονες πιέσεις για να τον φέρει στην Τούμπα. Ο Μπάγεβιτς αρχίζει να το σκέφτεται, η Ορίτζιναλ αντιδράει έντονα, ο Γιδόπουλος αποχωρεί και ο Ντούσκο «πατάει» στην κορυφή της «κιτρινόμαυρης» πυραμίδας. Πάνω από θεσμούς και αξιώματα.
Ο Σέρβος χτίζει τον δικό του μύθο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και έρχεται η απογείωση με την έλευση του δίδυμου Μελισσανίδη–Καρρά στα διοικητικά της ΠΑΕ και την «χρυσή» τριετία συνεχόμενων τίτλων.
Η σύγκρουση με τον Τροχανά και η παραίτηση
Το 1994 ο Γιουγκοσλάβος αποκτά και την ελληνική ιθαγένεια. Με τον Μελισσανίδη συνθέτουν ένα αχτύπητο δίδυμο, το οποίο ουδείς μπορεί να αντιμετωπίσει. Αλλά, έναν χρόνο μετά, ξαφνικά ξεσπά σάλος με την φημολογούμενη μετακόμισή του στον Ολυμπιακό.
Μελισσανίδης και Καρράς βρίσκονται στην έξοδο από την ΑΕΚ, αναζητούν τον επόμενο ιδιοκτήτη και εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Μιχάλης Τροχανάς. Τον οποίο ο Μπάγεβιτς δεν θεωρεί ικανό για να συνεχίσει το απόλυτα επιτυχημένο έργο του.
Οι κόντρες του Σερβοέλληνα τεχνικού με τον Τροχανά είναι πολλές, οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές φτάνουν σε οριακό σημείο και ο Ντούσκο ετοιμάζεται να κατηφορίσει στο Λιμάνι. Όπως θα δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη του, οι ανακοινώσεις Τροχανά τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Οι οργανωμένοι παρεμβαίνουν για ακόμα μία φορά. Ξεκινούν ανηλεή πόλεμο στον Τροχανά, ο Μπάγεβιτς δεν «αντέχει» άλλο την πίεση και παραιτείται.
Οι επαφές με τον Σωκράτη Κόκκαλη
Το νέο hot όνομα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης. «Ψημένος» από τα λάθη των πρώτων του ετών, εκμεταλλεύεται την χαώδης κατάσταση στην ΑΕΚ και στις 22 Φεβρουαρίου του 1996 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με άκρα μυστικότητα μεταβαίνει στην οικία της οικογένειας Κόκκαλη και δίνει το λόγο του στον πρόεδρο του Ολυμπιακού.
Οι φήμες οργιάζουν, οι οργανωμένοι της ΑΕΚ πιέζουν τον Τροχανά να ανανεώσει το συμβόλαιο του «Πρίγκηπα», ο ίδιος δέχεται ασφυκτική πίεση και ξεστομίζει μια φράση για την οποία μετάνιωσε: «Αν πάρουμε το Κύπελλο θα μείνω»! Η ΑΕΚ, έχοντας αποκλείσει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, συναντά στον τελικό τον Απόλλωνα Αθηνών του Ντέμη Νικολαϊδη. Το τελικό 7-1 αναγκάζει το ΟΑΚΑ να φωνάξει: «Ντούσαν ψυχάρα, για πάντα ΑΕΚάρα».
Η προδοσία…
Η υπόσχεση που έδωσε ο Ντούσκο, όμως, πάει περίπατο. Ο Τροχανάς κάνει λόγο για ανανέωση της συνεργασίας, ο Σέρβος υποστηρίζει ότι ουδέποτε οι δύο πλευρές έχουν μιλήσει, οι φήμες περί μη παραμονής του στην ΑΕΚ είναι εντονότερες όσο ποτέ άλλοτε και η μεγαλύτερη προδοσία στη νεότερη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πραγματικότητα.
Στις 26 Ιουνίου 1996, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο των Πειραιωτών. Οι ΑΕκτζήδες νιώθουν προδομένοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμα και σήμερα το έχουν ξεπεράσει. Ουδέποτε ο Ντούσκο μίλησε για τους λόγους του διαζυγίου και το μυστήριο διά στόματός του δεν λύθηκε ποτέ.
Από «Πρίγκηπας» έγινε «Βάτραχος»
Το βράδυ που ο Μπάγεβιτς επέστρεψε στο «Νίκος Γκούμας» για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ ως προπονητής του Ολυμπιακού θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων. Το ματς της επιστροφής του «Πρίγκιπα» που έγινε «Βάτραχος» στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι στις 12 Ιανουαρίου του 1997. Σε έξαλλη κατάσταση, ο κόσμος πετούσε πεντοχίλιαρα με το πρόσωπο του Μπάγεβιτς, έβριζε και έφτυνε. Η ΑΕΚ νίκησε και οι οπαδοί πανηγύριζαν σα να κατάκτησαν το Champions League.
Δίχασε στην επιστροφή του
Το καλοκαίρι του 2002 η δήλωσή του σε εφημερίδα «Είμαι ΑΕΚτζης» προετοίμασε το έδαφος της επιστροφής του στην ΑΕΚ. Ο τότε διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ, ο Μάκης Ψωμιάδης, πήγε κόντρα στην Ορίτζιναλ και τον έφερε ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι οργανωμένοι αντέδρασαν έντονα, αλλά η πρώτη σεζόν κύλησε ομαλά.
Το πανό της εξόργισης-αποχώρησης
Ο κόσμος της ΑΕΚ έβριζε τον Ντούσκο συνέχεια. Παντού και πάντα. Η πίεση ήταν έντονη, ώσπου οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του ξεπέρασαν κάθε όριο. Το πανό στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ηρακλή χτύπησε την πιο ευαίσθητη χορδή του ανθρώπου Μπάγεβιτς. Πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ο Σερβοέλληνας τεχνικός σηκώθηκε από τον πάγκο του και αποχώρησε για δεύτερη φορά από την Ένωση. Άπαντες στοιχημάτιζαν ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ ξανά.
Το ξύλο στην Καλλιθέα
Τον Νοέμβριο του 2008, ο Μπάγεβιτς ανέλαβε μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου για τρίτη φορά την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του Γιώργου Δώνη. Κατάφερε να την οδηγήσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ωστόσο ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό μετά από μια συγκλονιστική διαδικασία στα πέναλτι με 15-14.
Στις 7 Αυγούστου του 2010, συνέβησαν απίστευτα πράγματα στην Καλλιθέα μετά το τέλος φιλικής αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οπαδοί της ΑΕΚ επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν τον Μπάγεβιτς, ο οποίος φυσικά προσπάθησε να αμυνθεί. Η επίθεση έγινε από 8-10 οπαδούς και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν άλλοι φίλοι της ΑΕΚ που είχαν μπει στο γήπεδο και προσπάθησαν να τους απωθήσουν.
Στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ντούσκο παραιτήθηκε μετά τη βαριά ήττα της ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό Βόλου αναλαμβάνοντας την ευθύνη του για την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας.
Ο κύκλος έκλεισε οριστικά
Από το καλοκαίρι του 2013 που η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της υποβιβάστηκε και αποφασίστηκε να χρεοκόπησε ως ΠΑΕ και να συνεχίσει στη Γ’ Εθνική, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στην Ένωση μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Αυτά τα πέντε χρόνια, ουδέποτε ο κόσμος της ομάδας αντέδρασε για τον ερχομό του στον σύλλογο σε διοικητικό πόστο. Ουδείς βέβαια, ξέχασε τα όσα έγιναν, αλλά πλέον, έχουν περάσει πολλά χρόνια…