Ο Τάκης Μπαλτάκος βρίσκεται (και πάλι) στο προσκήνιο. Πλέον ανήκει στο νομικό επιτελείο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την πολύκροτη υπόθεση με την ΠΑΕ Ξάνθη. Ποιος είναι όμως ο Μπαλτάκος; Πως μπήκε στον αθλητισμό. Από πότε τραβάει η σχέση του με το ποδόσφαιρο; Διότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο διαπρεπής νομικός είναι… ποδοσφαιρικός, ανεξάρτητα από το ότι έφτιαξε το (αθλητικό) όνομά του στο μπάσκετ.
Επιτρέψτε μας να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το συγκεκριμένο κείμενο δεν έχει σκοπό να αγιοποιήσει ούτε φυσικά να… κατηγορήσει τον 66χρονο δικηγόρο. Όπως επίσης δεν έχει σκοπό να «μπλέξει» με τα πολιτικά όπου κι εκεί «ανακατεύτηκε» ο Μπαλτάκος, κυρίως ως δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά όταν ο τελευταίος εξελέγη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Η σχέση τους, άλλωστε, κρατά από το 1982. Και ήταν πάντοτε έντονη ανεξάρτητα αν βρίσκονταν στα… δύο άκρα: Παθιασμένος Ολυμπιακός ο Σαμαράς, το ίδιο ως Παναθηναϊκός ο Μπαλτάκος.
Ο Μπαλτάκος και η υπόθεση Τσιφούτη
Μεγάλωσε στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, άλλωστε στους Αμπελόκηπους είχε καφενείο ο πατέρας του. Η καταγωγή της οικογένειάς του κρατά από την Αρεόπολη της Μάνης αν και λέγεται ότι οι πρόγονοί του είχαν αποχωρήσει από εκεί με προορισμό το Αγρίνιο, λόγω βεντέτας. Συνηθισμένα πράγματα, τότε, στην Μάνη…
Η σχέση του με την Αρχαία Σπάρτη είναι… ερωτική σχεδόν. Έχει γράψει δύο βιβλία («Το τέλος του Εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες») με αντικείμενο την Αρχαία Σπάρτη. Στη ζωή του άλλωστε είναι… Σπαρτιάτης. Λιτός, εγκρατής, πειθαρχημένος και λακωνικός. Αν δεν ήταν νομικός θα ήταν σίγουρα στρατιωτικός. Μια κουβέντα με τον Τάκη Μπαλτάκο γύρω από όπλα, πολεμικές στρατηγικές και τακτικές θα φανερώσει τον ενθουσιασμό του για το αντικείμενο.
Αυτά ως πρόλογος για τον έμπειρο νομικό που έχει δύο παιδιά (τον Δημήτρη και την Αλεξία) από τον γάμο του με την Μαρίνα Παπαϊωάννου. Ο γιός του ασχολήθηκε και με τα κοινά, ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού πριν αναλάβει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Πάμε όμως στα αθλητικά του ιστορικά.
Ήταν καλοκαίρι του 1990 και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προχωρά στην συμφωνία με τον Πανσερραϊκό για την απόκτηση του Γιώργου Τσιφούτη. Όμως προκύπτει μεγάλο θέμα… Ο τότε πρόεδρος της ομάδας των Σερρών, Καραντινίδης, είχε πάρει 30 εκατομμύρια δραχμές από τον Κοσκωτά ώστε να πάει ο Τσιφούτης στον Ολυμπιακό. Το πακέτο ήταν μεγαλύτερο καθώς ο Κοσκωτάς είχε δώσει 90 εκατομμύρια δραχμές (μνημειώδες ποσό για την εποχή) ώστε να αποκτήσει ακόμα τον τερματοφύλακα Μολακίδη και τον Σαββίδη.
Πανσερραϊκός, Νομικός Σύμβουλος ΕΠΑΕ και ΤΑΚ Παναθηναϊκός
Ο Τάκης Μπαλτάκος εργαζόταν τότε στο Δικηγορικό Γραφείο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Θεωρείται ο «πνευματικός πατέρας» του. Εκεί (κατόπιν παρότρυνσης του Γιώργου Βαρδινογιάννη) απευθύνθηκαν στο συγκεκριμένο Γραφείο. Ο Μπαλτάκος ανέλαβε την υπόθεση και νίκησε. Ο παίκτης μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό…
Αυτό ήταν. Ο Πανσερραϊκός πληρώθηκε… δύο φορές!!! Και η ομάδα των Σερρών απευθύνθηκε στον Μπαλτάκο προκειμένου να τον έχει εκπρόσωπο στην ΕΠΑΕ. Εκεί αποκτά την εμπιστοσύνη του τότε προέδρου, Γιώργου Δέδε και παίρνει τη θέση του Νομικού Συμβούλου. Από το 1990 ως το 1998.
Εκεί γνωρίζεται με τον Θανάση Γιαννακόπουλο, τότε εκπρόσωπο της ΕΠΟ στην ΕΠΑΕ. Και ακολούθως (1992) αναλαμβάνει Νομικός Σύμβουλος του τότε ΤΑΚ (Τμήμα Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) Παναθηναϊκός.
Ο Μπαλτάκος είναι δραστήριος και αξιοσημείωτο είναι ότι έφερε εις πέρας δύο πολύ δύσκολες υποθέσεις: Πρώτον την μεταγραφή του Μίροσλαβ Πετσάρσκι από τον Άρη και δεύτερον την συμμετοχή του Τζούλιους Νουόσου στο πρωτάθλημα.
Ο Μπαλτάκος και η… απαγωγή του Πετσάρσκι
Η πρώτη περίπτωση είχε και… σενάριο ταινίας κατασκόπων. Ο Παναθηναϊκός είχε «απαγάγει» τον Πετσάρσκι και του είχε ζητήσει να μείνει κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο στην Ρόδο. Σε ό,τι αφορά στον Νουόσου, ο ίδιος ο Μπαλτάκος σε συνέντευξη που είχε δώσει στον υπογράφοντα στην Αθλητική Ηχώ, το 2003, είχε πει το εξής: «Ήταν ό,τι πιο δύσκολο είχα αναλάβει. Έπρεπε να κάνουμε το άσπρο- μαύρο»!!! Το είχε καταφέρει πάντως.
Η τότε οξύτητα ανάμεσα σε ΤΑΚ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, δεν ήταν δυνατόν να μην αγγίξει τον Μπαλτάκο. Χωρίς όμως ο ίδιος να ξεφύγει ποτέ αλλά διατηρώντας μια εκνευριστική ηρεμία. Οι «μάχες» του με τον Γιώργο Σαλονίκη (ακόμα και τηλεοπτικά) έχουν μείνει στην ιστορία.
Ο ίδιος έλεγε: «Εγώ δεν είμαι πολεμικό πλοίο. Είμαι υποβρύχιο σε σιγή ασυρμάτου». Κάπως έτσι ήθελε να δείξει πως… δουλεύει! Ότι δηλαδή «χτυπά» εκεί που δεν το περιμένεις.
Ο 66χρονος νομικός έχτισε πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Γιαννακόπουλου. Αν και υπήρξαν περιπτώσεις όπου κάποιοι επιχείρησαν να την… διαρρήξουν. Ο προπονητής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς είχε χαρακτηρίσει τον Μπαλτάκο «αρουραίο με γυαλιά» και ισχυριζόταν ότι «ήθελε να τον… φάει για να φέρει προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη». Το ίδιο ακριβώς ισχυριζόταν και ο επόμενος προπονητής του Παναθηναϊκού, Λευτέρης Σούμποτιτς.
Όταν ήταν μαζί με τον Αλέξη Κούγια
Ο Μπαλτάκος είχε ήδη αναλάβει δικηγόρος του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου. Το πιστεύετε ότι μαζί του ήταν ο… Αλέξης Κούγιας;;; Ναι, αυτός με τον οποίο τώρα «πλακώνονται» για την υπόθεση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη!!!
Παρένθεση: Ο Μπαλτάκος είχε αναλάβει και την υπόθεση της διαμάχης της οικογένειας Αγγελοπούλου. Και μάλιστα, όταν επέστρεψε στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός (επί Δημήτρη Γιαννακόπουλου) έλεγε ότι «τους έχω 21-0». Με λίγα λόγια; Σε 21 υποθέσεις τις είχε κερδίσει όλες, σε βάρος των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός!!!
Κλείνει η παρένθεση και πάμε παρακάτω.
Ο Μπαλτάκος είχε ρόλο (λόγω Γιάννας Αγγελοπούλου) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στον Παναθηναϊκό συνέχιζε κανονικά μέχρι το 2007. Τότε, μετά από διαμάχη με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο (τότε είχε το marketing της ΚΑΕ) αποχώρησε με τρόπο μάλλον άκομψο. Στη λογική ότι ούτε ο ίδιος το είχε χειριστεί σωστά καθώς ενώ είχε στείλει την παραίτησή του στον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο, εκείνοι του ζήτησαν να μην την δημοσιοποιήσει. Να περάσει ένα Σαββατοκύριακο και να τα ξαναπούν. Όταν είδαν στον Τύπο, μετά από λίγη ωρα δηλώσεις του Μπαλτάκου περί παραίτησης, δεν είχαν άλλο δρόμο από το να θεωρήσουν ότι δεν συμπεριφέρθηκε σωστά.
Επανεμφάνιση σε ΚΑΕ και ΠΑΕ
Παρόλ’ αυτά, το 2015 επανεμφανίστηκε στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως Αντιπρόεδρος και Νομικός Σύμβουλος του… Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Τότε είχε να χειριστεί μια ακόμα δύσκολη υπόθεση: Την καταγγελία της ΚΑΕ Ολυμπιακός στην ΕΕΑ περί της ιδιοκτησίας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Δεν κράτησε για πολύ η συνεργασία καθώς αποχώρησε. Τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός αλλά τον Απρίλιο σταμάτησε κι αυτή η συνεργασία…
Η επιστροφή του στα αθλητικά (όπως προαναφέραμε δεν θα μας απασχολήσει η πολιτική του διαδρομή) γράφτηκε τώρα, με την ανάληψη πόστου στην Νομική Υπηρεσία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την υπόθεση με την Ξάνθη.
Κάντε follow στο Sportime
Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook
Aκολουθήστε το Sportime στο Instagram