SPECIALS

Αγγλικοί πάγκοι… made in La Liga!

Ο Ουνάι Έμερι είναι ο τελευταίος από τους προπονητές που αναδείχτηκαν στην Ισπανία και έκαναν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους στην Premier League.

Συντάκτης: Άγγελος Ρουχωτάς Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Η σεζόν μόλις τελείωσε. Το ενδιαφέρον στρέφεται ήδη στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται σε 20 μέρες. Ωστόσο οι σύλλογοι δεν κάθονται άπραγοι. Είναι αυτή η περίοδος που ετοιμάζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη. Και δεν το πάμε στην… μεταγραφολογία (έχουμε καιρό γι’ αυτή), αλλά στους προπονητές. Από εκεί δηλαδή που αρχίζει η προετοιμασία μιας σωστής σεζόν.

Στην εβδομάδα που ολοκληρώνεται με τον τελικό του Champions League δύο ομάδες της Premier League ανακοίνωσαν τους ανθρώπους στους οποίους έδωσαν τα «κλειδιά». Η Άρσεναλ επέλεξε τον Ουνάι Έμερι για να διαδεχτεί τον Αρσέν Βενγκέρ και η Γουέστ Χαμ έφερε πίσω τον Μανουέλ Πελεγκρίνι από την άγονη ποδοσφαιρικά (αλλά χρυσοφόρα) Κίνα. Κοινός παρονομαστής; Η Ισπανία! Το αγγλικό πρωτάθλημα έχει αλλάξει κατεύθυνση. Η τάση επιβάλει… ισπανοποίηση. Οκτώ ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος της Ευρώπης θα έχουν προπονητή που είτε κατάγεται από τη χώρα της Ιβηρικής, είτε έχει συνδυάσει το όνομά του με ομάδα της La Liga, έχοντας καταφέρει με το έργο να κερδίσει την «προαγωγή» στην Premier. Σχεδόν οι μισές!

Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τους δικούς τους φαν, για τους δικούς τους λόγους. Ας εξετάσουμε όμως μία μία τις περιπτώσεις των τεχνικών που έχουν ισπανοποιήσει τον βρετανικό όρο του μάνατζερ…

 

ΟΙ… ΑΜΙΓΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ LA LΙGA ΣΤΟ ΝΗΣΙ

 

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ

Πεπ Γκουαρδιόλα – Μάντσεστερ Σίτι

Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει γραφτεί για να εξυμνήσει τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Εχει πετύχει όπου κι αν έχει εργαστεί, αν και οι επικριτές του τον κατηγορούν πως επιλέγει τις εύκολες λύσεις. Ομάδες δηλαδή που κυριαρχούν στα πρωταθλήματά τους, ξοδεύοντας εξωπραγματικά ποσά. Η δουλειά του είναι η απάντηση. Στην Μπαρτσελόνα δίδαξε, φτιάχνοντας την κορυφαία ομάδα της σύγχρονης εποχής, στην Μπάγερν κυριάρχησε και κατάφερε φέτος να κάνει τη Μάντσεστερ Σίτι πρωταθλήτρια με εξωπραγματικά ρεκόρ. Ναι, είχε τον προϋπολογισμό ενός… μικρού κράτους, αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο σήμερα, αυτές είναι η ομάδες που ανταγωνίζεται. Ο καλύτερος εκπρόσωπος της ισπανικής σχολής ποδοσφαίρου, που ανοίγει πόρτες για δουλειά για πολλούς συναδέλφους του σε ομάδες που αναζητούν τον… νέο Γκουαρδιόλα. Η Σίτι έχτισε ολόκληρη στρατηγική για να τον προσεγγίσει επειδή είναι μοναδικός.

 

Ο ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ

Μαουρίσιο Ποκετίνο – Τότεναμ

Παρότι Αργεντινός, ποδοσφαιρικά είναι γέννημα θρέμμα «τέκνο» της Εσπανιόλ. Εκεί αγωνίστηκε έξι σεζόν και διατέλεσε τεχνικός της την τριετία 2009-2012. Από ξεσήκωσε τα στοιχεία και τις επιρροές που μετά από μια διετία στη Σαουθάμπτον έπεισαν την Τότεναμ πως είναι ο άνθρωπος που θα την γιγαντώσει. Σοφή επιλογή! Τη σεζόν του άθλου της Λέστερ τα «σπιρούνια» διεκδίκησαν το πρωτάθλημα, αλλά δεν κατάφεραν, ενώ με εκείνον τερματίζουν σταθερά πάνω την Άρσεναλ. Με τον Ποκετίνο τα βήματα προόδου είναι ραγδαία, σε βαθμό που παραλίγο να φέρουν μεγάλη πρόκριση στους «8» του Champions League επί της Γιουβέντους. Κι αν η δόξα απέχει… λίγο κάθε φορά για την Τότεναμ, ο Αργεντινός έχε κερδίσει το δικαίωμα να θεωρείται κορυφαίος προπονητής.

 

Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ

Ουνάι Έμερι – Άρσεναλ

Ο τελευταίος της ισπανικής παροικίας. Τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί τα αγγλικά (που δεν τα… πολυκατέχει) για να επικοινωνήσει με τους συναφέλφους του στην Premier League. Ο Έμερι ίσως να μην περίμενε το 2012 που έκανε το ταξίδι στη Μόσχα για χάρη της Σπαρτάκ πως έξι χρόνια μετά θα καθόταν στον πάγκου του γηπεδούχου στο «Έμιρεϊτς». Τότε έκανε cash in στην καλή του τετραετία με την Βαλένθια, όμως τα (ακόμα) καλύτερα ήρθαν στη συνέχεια με τα τρία σερί Europa League με τη Σεβίλλη. Αυτά εξαργύρωσε, όταν τον επέλεξε η Παρί Σεν Ζερμέν για να της φέρει το Champions League. Αλλο επίπεδο όμως. Οι «κανονιέρηδες» ελπίζουν να μην είναι η ίδια διαπίστωση και για το γεγονός ότι τους εμπιστεύτηκαν τη διαδοχή του Βενγκέρ. Πολλές οι «φωνές», ο χρόνος θα δείξει και θα τον κρίνει.

 

Ο «ΕΛΛΗΝΑΣ»

Χάβι Γκράθια – Γουότφορντ

Για τον συγκεκριμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να υπερηφανεύεται πως έπαιξε ένα κάποιο ρόλο στην ανέλιξή του. Ο Γκράθια το 2011 ήρθε στον Ολυμπιακό Βόλου από την Βιγιαρεάλ Β’ και πλέον είναι προπονητής της Γουότφορντ. Τι ταξίδι! Εμεινε για ακόμα μια σεζόν στην Super League για την Κέρκυρα και πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για τις Αλμερία, Οσασούνα και Μάλαγα. Στο «Ροσαλέδα» επέδειξε το έργο που αποτέλεσε το διαβατήριο για την Αγγλία. Πήρε τη Μάλαγα από την μετριότητα και την μάχη της παραμονή και την επανέφερε κοντά στα μεγαλεία των περασμένων ετών και την ευρωπαϊκή έξοδο. Οι «σφήκες» τον επέλεξαν για διάδοχο του Μάρκο Σίλβα και έχει συμβόλαιο για ακόμα μία σεζόν.

 

Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Μανουέλ Πελεγκρίνι – Γουέστ Χαμ

Ο άνθρωπος του οποίο το «φάντασμα» κυνηγούσε τον Γκράθια στην Μάλαγα. Ο Πελεγκρίνι αξιοποίησε τα πετροδόλαρα των επενδυτών που μπήκαν στο σύλλογο για να τον οδηγήσει μερικά δευτερόλεπτα μακριά από τους «4» του Champions League αν δεν είχε σταθεί άτυχος με την Ντόρτμουντ. Ενα χρόνο πριν από την φανταστική τριετία στην Μάλαγα, ο Πελεγκρίνι είχε κάτσει τον πάγκο της Ρεάλ (2009/10). Ενα από τους κορυφαίους Αργεντινούς τεχνικούς της γενιάς του που πέρασε μια οκταετία στη La Liga πριν βάλει το λιθαράκι του στο project της Μάντσεστερ Σίτι. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και αποτέλεσε τον ιδανικό… προάγγελο του Γκουαρδιόλα στους «πολίτες». O Ντέιβιτν Σάλιβαν, ιδιοκτήτης της Γουέστ Χαμ, σημείωσε μεγάλη νίκη, πείθοντάς τον αναλάβει τα «σφυριά» για τα επόμενα τρία χρόνια. Θα τα καταφέρει όπως στη Μάλαγα ή μήπως η «μπογιά» του στα 64, έχει παρέλθει;

 

Ο… ΡΑΦΑ

Ράφα Μπενίτεθ – Νιούκαστλ

Ο Μπενίτεθ και η σχέση του με το αγγλικό ποδόσφαιρο, αξίζουν να είναι μια κατηγορία μόνα τους. Αρχίζοντας από το τέλος, κατάφερε να οδηγήσει τη Νιούκαστλ στην 10η θέση με υλικό ομάδας που παλεύει να μπει στα πλέι οφ της Championship, έχοντας παράλληλα έρθει σε ρήξη με τον (επιεικώς) μη δημοφιλή ιδιοκτήτη, Μάικ Άσλεϊ. Είναι ενδεικτικό του γιατί οι οπαδοί των «καρακαξών» τον έχουν λατρέψει, εκτός φυσικά ό,τι τους επανέφερε στην πρώτη κατηγορία. Φυσικά το παρελθόν του Μπενίτεθ είναι κατακόκκινο. Εξι χρόνια στη Λίβερπουλ, ήρθε έχοντας οδηγήσει στην μία υπέρβαση μετά την άλλη (πρωτάθλημα, Kύπελλο UEFA) και κατέκτησε μαζί της το Champions League στον επικό τελικό της Πόλης (2005). Ακολούθησε ακόμα ένας, χαμένος (2007) και παρότι δεν έφερε το πολυπόθητο πρωτάθλημα, πρόσφερε τόσα ώστε οι φίλοι των «ρεντς» να μην του κρατήσουν κακία που το 2013 πήγε στην Τσέλσι και ως υπηρεσιακός (!) κατέκτησε το Europa League.  

 

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ TH LA LIGA - ΑΚΟΥΜΠΩΝΤΑΣ ΚΑΙ… ΜΗ

 

Ο SPECIAL (ONE)

Ζοσέ Μουρίνιο – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

O Μουρίνιο είναι η εξαίρεση. Δεν πέρασε από την Ισπανία στο δρόμο του για το Νησί γιατί είναι ο Special One και έκανε το άλμα κατευθείαν από την Πόρτο στην ανερχόμενη δύναμη -τότε- Τσέλσι. Συνεπώς έχει συνδυάσει το όνομά του περισσότερο με τους «μπλε» και λιγότερο με το τριετές πέρασμά του από τη Ρεάλ. Δεν ταίριαξε ακριβώς με τη νοοτροπία του συλλόγου, αν και πήγε στη Μαδρίτη σε μια εποχή που η κυριαρχία της Μπαρτσελόνα ήταν καθολική. Εξισορρόπησε τα πράγματα, όμως το στιλ του ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από τους «μερένχες». Πλέον στη Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα. Βέβαια οδήγησε αυτή τη σεζόν το σύλλογο στην πιο επιτυχημένη του σεζόν στη μετά Φέργκιουσον εποχή. Διόλου αμεληταίο, δείγμα πως ο Πορτογάλος έχει ακόμα πολλά να δώσει.

 

NEW ENTRY

Νούνο Εσπίριτο Σάντο – Γουλβς

Θα είναι ένα από τα φρέσκα πρόσωπα στους πάγκους της Premier League από την ερχόμενη σεζόν. Ο Νούνο έχει αναλάβει ένα από το φιλόδοξα project αυτή τη στιγμή στο αγγλικό ποδόσφαιρο και στον ένα χρόνο που είναι στο τιμόνι της Γουλβς τα δείγματα είναι θετικότατα. Ήθελε θάρρος η απόφαση από την Πόρτο και την Βαλένθια να αναλάβει ομάδα της Championship. Στις «νυχτερίδες» άφησε πολύ κακές εντυπώσεις, όμως έπεσε σε περίοδο (2014/15) που πλήρωναν τις εξίσου κακές επιλογές των προηγούμενων ετών. Με τους «λύκους» κατέκτησε το πρωτάθλημα, μαζί με την άνοδο και φιλοδοξεί να τους καθιερώσει στα υψηλά στρώματα της πρώτης κατηγορίας, αφού διαθέτουν τόσο την οικονομική δύναμη (Κινέζοι επενδυτές), όσο και τις απαραίτητες διασυνδέσεις (ρόλο στην ομάδα έχει ο μεγαλομάνατζερ Ζόρζε Μέντες).

 

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ;

Από τη στιγμή που η Άρσεναλ κατέληξε στον Έμερι και η Τσέλσι δύσκολα θα του προσφέρει αυτά που θέλει (αναφορικά με το μπάτζετ), ο Λουίς Ενρίκε μάλλον θα πρέπει να περιμένει για να πάρει γεύση από το Premier League. Ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα, με τον οποίο κατέκτησε το τελευταίο της Champions League, δεν βιάζεται να επανέλθει στους πάγκους, αναζητώντας την κατάλληλη ομάδα και στιγμή. Αργά ή γρήγορα πάντως, θα είναι ο επόμενος ανατραφείς στη La Liga που θα έρθει στο αγγλικό πρωτάθλημα για να κάνει τη διαφορά…

Exit mobile version