Άνω Πατήσια: Αυτή την εικόνα είχαν το 1935
Σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε βρει τα Άνω Πετράλωνα του 1929 με λεπτομέρειες και τώρα παίρνουν σειρά τα Άνω Πατήσια του 1935. Πριν από 86 ολόκληρα χρόνια.Σε προηγούμενο ρεπορτάζ είχαμε βρει τα Άνω Πετράλωνα του 1929 με λεπτομέρειες και τώρα παίρνουν σειρά τα Άνω Πατήσια του 1935. Πριν από 86 ολόκληρα χρόνια.
Κάνουμε λοιπόν μια είσοδο στη χρονομηχανή για να «επισκεφτούμε» τα Άνω Πατήσια του 1935. Και θα συνεχίσουμε αυτές τις «βόλτες» προκειμένου να μαθαίνουμε και να μαθαίνετε τις πληροφορίες για τις περιοχές στην Αθήνα πριν από περίπου ένα αιώνα.
Στα Άνω Πατήσια «επιστρέφουμε» με τη βοήθεια της εφημερίδας «Αθηναϊκή». Όσα διαβάζουμε πάντως μόνο καλά συναισθήματα δε μας προκαλούν. Αντίθετα μας φέρνουν στο μυαλό εικόνες ταλαιπωρίας στην καλύτερη κι εγκατάλειψης στη χειρότερη για τους κατοίκους της περιοχής.
Θα διαβάσετε μέσα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθηναϊκή» το πώς ήταν κάθε δρόμος της περιοχής τότε. Οι περισσότεροι (τους αναφέρει ονομαστικά) ήταν αδιάβατοι. Βρώμικοι…
Μάλιστα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το 1935 τα Άνω Πατήσια ήταν από τις πλέον παραμελημένες περιοχές της Αθήνας.
Και ειδικά όταν «πλησιάζαμε» προς το Β’ Νεκροταφείο η κατάσταση γινόταν δέκα φορές (και λίγες βάζουμε) χειρότερη. Με τις περιγραφές που διαβάσαμε και τις οποίες θα διαβάσετε κι εσείς να είναι μακάβριες και να προκαλούν φρίκη. Εικόνες τρόμου κι απόγνωσης αφού για να περάσει κάποιος έπρεπε να πατήσει πάνω από… κόκαλα! Πόση ντροπή…
Μάλιστα μεταφέρονται εικόνες μέσα από το Β’ Νεκροταφείο που μόνο θλίψη προκαλούν. Αλλά και οργή. Τους νεκρούς πρέπει να τους σεβόμαστε κι αυτά που διαβάζουμε είναι εξωφρενικά!
Επίσης γίνεται επίσκεψη και στην περιοχή Κυπριάδου όπου εκεί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.
Το ρεπορτάζ θα σας το παρουσιάσουμε με δημοσιεύματα της εποχής, προκειμένου να διαβάζετε αναλυτικά τα όσα αναφέρονται.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ εδώ το ρεπορτάζ για τα Άνω Πετράλωνα του 1929
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com