Πολλές φορές οι αριθμοί είναι ένας ωραίος τρόπος για να πει κανείς ψέματα με… επιχειρήματα στο ποδόσφαιρο. Δεν αποτυπώνουν με σφαιρικό τρόπο αυτό που συμβαίνει στο χορτάρι. Υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις και υπάρχει ο Πάκο Αλκάθερ. Ο επιθετικός που σε 2.287 λεπτά με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σκόραρε 15 φορές, ενώ από σε 171′ με αυτή της Ντόρτμουντ μετρά ήδη 7 «τεμάχια»! Δεν είναι ο πρώτος, ούτε (θα είναι) ο τελευταίος. Οι επιθετικοί στην Κοιλάδα του Ρουρ κάτι παθαίνουν. Ο Πάκο είναι απλώς ο τελευταίος που… σεληνιάζεται τη δεκαετία που διανύουμε.
Το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ντόρτμουντ έψαχνε απεγνωσμένα επιθετικό, ο Αλκάθερ είχε βαρεθεί να γυαλίζει τον πάγκο στο «Καμπ Νόου» και έμοιαζε λύση ανάγκης, απόγνωσης. Ο Μάντζουκιτς που ήταν το μεγάλο όνομα που ήθελε να φέρει ο Μίχαελ Τσορκ, έμεινε στη Γιουβέντους και λύσεις τύπου Μοράτα ή Ζαχά ήταν πανάκριβες. Πάλι καλά, γιατί κανείς τους δεν θα μπορούσε να είχε φέρει εις πέρας τα επικά του Ισπανού. Σα να… το κρατούσε μέσα του και ξέσπασε, γιατί όπως είπε «στη Γερμανία χαίρομαι ξανά το ποδόσφαιρο». Έξι γκολ προερχόμενος από τον πάγκο στην Bundesliga, συμπεριλαμβανομένης και της επικής ανατροπής με δικό του χατ τρικ με την Άουγκσμπουργκ.
Ο Λουίς Ενρίκε φυσικά τον κάλεσε στην εθνική Ισπανίας και κόντρα στην Ουαλία απλώς βελτίωσε το ρεκόρ του: ακόμα δύο γκολ και αποθέωση. «Ο Αλκάθερ έχει τεράστια επιρροή αυτή τη στιγμή. Παίζει σε ένα επίπεδο που οι παίκτες σπάνια πιάνουν. Είναι θαύμα», τόνισε ο ομοσπονδιακός της «φούρια ρόχα», ο άνθρωπος που τον είχε πάρει στην Μπαρτσελόνα το 2016. Η τριάδα των Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ δεν έσπαγε όμως τότε, ο Βαλβέρδε έπειτα δεν του έδωσε αρκετές ευκαιρίες και τώρα ο Πάκο χαρακτηρίζεται από τον ισπανικό Τύπο «ιστορικό λάθος της Μπάρτσα». Η Ντόρμτμουντ έχει ρήτρα αγοράς που θα είναι τρελή να μην ενεργοποιήσει.
«Είναι λίγο απ’ όλα: τύχη, αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη από τον προπονητή, αγωνιστικός χρόνος και ειδικά σκληρή καθημερινή δουλειά», εξήγησε ο Λουσιάν Φαβρ. Και κάτι ακόμα. Η φανέλα με το «9» της Ντόρτμουντ. Στο «Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ» όσοι επιθετικοί έχουν δοκιμάσει, έχουν διαπρέψει τα τελευταία χρόνια. Είναι παράδοση, ο τρόπος παιχνιδιού, το επιθετικό στυλ που λατρεύουν οι Βεστφαλοί. Ο προκάτοχοι του Αλκάθερ ήταν εξίσου σπουδαίοι:
Λούκας Μπάριος (2009-12)
Συμμετοχές: 82
Γκολ: 39
Έφτασε στη Βεστφαλία ως ο κορυφαίος σκόρερ στον κόσμο την προηγούμενη σεζόν με τη φανέλα της Κόλο Κόλο. Μετά τα 37 γκολ στη Χιλή, ο Μπάριος δυσκολεύτηκε αρχικά να προσαρμοστεί στη Bundesliga. Του πήρε μέχρι τον Οκτώβριο ώστε να ανοίξει λογαριασμό με τα κιτρινόμαυρα, αλλά τελείωσε τη σεζόν με 23 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μετά την πρώτη σεζόν πάντως, η πορεία του ήταν πτωτική, αφού ακολούθησαν 16 την επόμενη, κατά την οποία έφτασε στην ομάδα ένας νεαρός Πολωνός που θα τον περιόριζε σε δεύτερο ρόλο…
Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (2010-14)
Συμμετοχές: 131
Γκολ: 74
Άγνωστος στο ευρύ κοινό όταν αποκτήθηκε, τον Ιούνιο του 2010 κι ας είχε οδηγήσει την Λεχ Πόζναν στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 17 χρόνια. Χρειάστηκε ένας τραυματισμός του Μπάριος, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία και να μην ξανακοιτάξει ποτέ πίσω τη σεζόν 2011/12.
Τα 30 γκολ του Λεβαντόφσκι ήταν καθοριστικά στο νταμπλ του 2012, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, με 12 συνεχόμενα ματς στα οποία βρήκε δίχτυα. Κατέκτησε δύο «σαλατιέρες» (2011-12) και τίτλο του πρώτου σκόρερ το 2014. Παράλληλα έγραψε ιστορία, σκοράροντας τέσσερις φορές κατά της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του Champions League. Εντούτοις έγινε persona non grata έπειτα, αφού την επόμενη σεζόν του γερμανικού τελικού της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης πήρε μεταγραφή στην Μπάγερν.
Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνκ (2013-18)
Συμμετοχές: 144
Γκολ: 98
Ίσως ο επιθετικός που εκτόξευσε περισσότερο την καριέρα του φορώντας τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Στη Σεντ Ετιέν δεν ήταν ποτέ ο κλασικός σκόρερ, δεν φαινόταν πως είχε μέσα του τα… συστατικά ενός παίκτη top class. Στη συνύπαρξή του με την Κλοπ στη Ντόρτμουντ, ο Ομπαμεγιάνγκ μεταμορφώθηκε σε έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή.
Στην πρώτη του και μοναδική σεζόν που αγωνίστηκε μαζί με τον Λεβαντόφσκι, την έβγαλε στα άκρα της επίθεσης. Μετά την αποχώρηση του Πολωνού, η… παράσταση έγινε όλοδική του, με πιο παραγωγική σεζόν το 2016/17, όταν κατέκτησε τον τίτλο του Torjägerkanone (πρώτου σκόρερ), με 31 γκολ. Σε αντίθεση πάντως με τους Μπάριος και «Λέβα», αρκέστηκε μόνο σε δύο Σούπερ Καπ και ένα Κύπελλο, αφού η Μπάγερν κυριάρχησε ολοκληρωτικά στην Bundesliga.
Μιτσί Μπατσουαγί (Ιανουάριος – Ιούνιος 2018)
Συμμετοχές: 10
Γκολ: 7
Ναι, μεν η παρουσία του ήταν συντομότατη, αλλά η σημασία της δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Στην χειρότερη σεζόν της τα τελευταία χρόνια, η Ντόρτμουντ κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πολύτιμο εισιτήριο στο Champions League λόγω του Μιτσί Μπατσουαγί.
Ο ίδιος δεν αγωνιζόταν αρκετά στην Τσέλσι και με το Μουντιάλ να ακολουθεί χρειαζόταν μια ομάδα που θα θύμιζε πόσο ικανός σκόρερ είναι. Οι Βεστφαλοί από την μεριά τους αναζητούσαν τον διάδοχο του Ομπαμεγιάνγκ που είδε την επιθυμία για μεταγραφή να ικανοποιείται και αποχώρησε για την Άρσεναλ. Πιο διάνα δεν θα μπορούσαν να πέσουν αμφότεροι!
Στο ντεμπούτο του με την Κολωνία ο «Μπάτσμαν» σκόραρε δις και ακολούθησαν άλλα πέντε τέρματα. Εφόσον η τέταρτη θέση εξασφαλίστηκε στη διαφορά τερμάτων έναντι της Λεβερκούζεν, το Champions League και πιθανώς η έλευση του Αλκάθερ οφείλονταν εν πολλοίς στον Βέλγο.
Ένας τραυματισμός στο ντέρμπι με την Σάλκε έβαλε άδοξο τέλος στη σύντομη παρουσία του στο Ντόρτμουντ, αλλά ο Μπατσουαγί συνέχισε την παράδοση.
Το «9άρι» της Ντόρτμουντ είναι πάντα καυτό!
[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]