SPECIALS

Αθήνα: Η κλοπή των αρχαιοτήτων κατά τον οθωμανικό ζυγό

Η Αθήνα και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έκρυβε (και πιθανώς κρύβει ακόμα) υπέστησαν τρομερή καταστροφή κατά τη διάρκεια του οθωμανικού ζυγού στη χώρα μας.
Αθήνα: Η κλοπή των αρχαιοτήτων κατά τον οθωμανικό ζυγό

Η Αθήνα και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έκρυβε (και προφανώς κρύβει ακόμα) υπέστησαν τρομερή καταστροφή κατά τη διάρκεια του οθωμανικού ζυγού στη χώρα μας.

Σε τέτοιο βαθμό ώστε στην Αθήνα είχαν ξεχάσει ακόμα και την ονομασία του Παρθενώνα και τον ονόμαζαν διαφορετικά! Πως; Θα δείτε παρακάτω… Γιατί έχει μεγάλη σημασία.

Οι πληροφορίες που μας χαρίζει η «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» σε φύλλο της το 1837, ελάχιστα χρόνια μετά την απελευθέρωση, είναι συγκλονιστικές.

Η Ελλάδα, υπό τον οθωμανικό ζυγό, ουσιαστικά λησμονιέται από τον υπόλοιπο κόσμο για πολλούς αιώνες. Κανείς δεν πίστευε για παράδειγμα ότι η Αθήνα, με την τόσο μεγάλη ιστορία θα μπορούσε να υφίσταται ακόμα. Όπως και πολλά από τα αρχαία μνημεία της.

Αυτά αλλάζουν από τον 16ο με 17ο αιώνα.  Ο περιηγητής Μαρτίνος Κρύσιος (Μάρτιν Κράους) ζητά από την Ευρώπη να προσέξει την Ελλάδα. Άθελά του δίνει το σύνθημα για να έρθουν πολλοί ξένοι στην Ελλάδα. Με την πρόφαση να σώσουν τα αρχαία μνημεία από την καταστροφή αλλά επί της ουσίας… τα έκλεψαν!

Η ληστεία ήταν επίσημη μάλιστα… Η οθωμανική διοίκηση έδωσε την άδεια προκειμένου οτιδήποτε αρχαίο να μεταφερθεί σε μουσείο του εξωτερικού. Μια αρπαγή άνευ όρων αρχίζει..

Και όχι μόνο αρπαγή αλλά και καταστροφή. Όπως αυτή που έκανε ο βοεβόδας των Αθηνών στους στύλους του Ολυμπίου Διός προκειμένου να κατασκευάσει το κονάκι του.

Μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια του ρεπορτάζ-θησαυρού τα εξής:

-Πως ακριβώς (υπό την άδεια της οθωμανικής διοίκησης) έφευγαν τα αρχαία από την Ελλάδα.

-Πως αποκαλούσαν τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια οι Έλληνες κατά τον μεσαίωνα. Δεν θα το πιστέψετε…

-Τον  βάρβαρο τρόπο με τον οποίο ο Έλγιν άρπαξε ό,τι περισσότερο μπορούσε. Ξεδιάντροπος όπως θα διαβάσετε στο πρωτότυπο απόκομμα.

-Το πώς κατέστρεψε ο Χατζή Αλί Χασεκί ένα μέρος των στηλών του Ολυμπίου Διός προκειμένου να φτιάξει το κονάκι του. Που μετά έγινε… φυλακές στο Μοναστηράκι.

-Τις προσπάθειες του Ιωάννη Καποδίστρια, μετά την απελευθέρωση για φροντίδα και διάσωση της πολιτιστική κληρονομιάς της χώρας.

Όλα αυτά μαζί με τα πρωτότυπα αποκόμματα του ρεπορτάζ μπορείτε να τα διαβάσετε με ένα κλικ στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αθήνα: Η κλοπή των αρχαιοτήτων κατά τον οθωμανικό ζυγό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College