SPECIALS

Αθήνα: Η ταβέρνα που άνοιξε πριν το 1821!!!

Μια άλλη Αθήνα, εντελώς διαφορετική που μπορεί να διαβάζεις τις λεπτομέρειες για τις συνήθειες μιας παλαιότερης εποχής αλλά και πάλι σου φαίνονται απίστευτες. Αρχικά επιστρέφουμε στην Αθήνα του 1931. Κι ακολούθως, μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» και του ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, θα μεταφερθούμε στην Αθήνα του 18ου αιώνα. Στην περιοχή του Ψυρρή (το 1931) ...
Αθήνα: Η ταβέρνα που άνοιξε πριν το 1821!!!

Μια άλλη Αθήνα, εντελώς διαφορετική που μπορεί να διαβάζεις τις λεπτομέρειες για τις συνήθειες μιας παλαιότερης εποχής αλλά και πάλι σου φαίνονται απίστευτες.

Αρχικά επιστρέφουμε στην Αθήνα του 1931. Κι ακολούθως, μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» και του ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, θα μεταφερθούμε στην Αθήνα του 18ου αιώνα. Στην περιοχή του Ψυρρή (το 1931)  υπήρχε η ταβέρνα «Γιαβρούμ». Που τότε ήταν η παλαιότερη ταβέρνα της πρωτεύουσας καθώς είχε ανοίξει πριν από την επανάσταση του 1821!!!

Διαβάστε επίσης για την Αθήνα πριν την επανάσταση του 1821: Οι κλοπές των αρχαιοτήτων της με οθωμανική άδεια!!!

Έχει σημασία λοιπόν να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες που έδινε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο κυρ Αντώνης. Ο οποίος με τη σειρά του μετέφερε στον δημοσιογράφο τις αφηγήσεις από τους παππούδες του και τον προπάππου του.

Κι εκεί μαθαίνουμε πολλά: Ότι για παράδειγμα ήταν η ταβέρνα όπου για πρώτη φορά είχε δοκιμάσει ρετσίνα ο βασιλιάς Όθωνας. Κι επίσης ο κυρ Αντώνης Αναστασίου, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, άρχισε να αναφέρεται στα διάφορα διάσημα ονόματα που είχαν τιμήσει τους μεζέδες. Παρουσίασε χαρτί με την υπογραφή του Στρατηγού Μακρυγιάννη που βεβαίωνε ότι ο προπάππους του είχε λάβει μέρος στη μάχη του Κάστρου.

Θυμήθηκε ακόμα και τον θρυλικό Μπαϊρακτάρη που είχε «καθαρίσει» την περιοχή του Ψυρρή από τα κουτσαβάκια. Και θυμήθηκε τις εποχές που η πλατεία Κουμουνδούρου φιλοξενούσε το ιππικό ενώ η οδός Πειραιώς είχε κάποια σκόρπια χωράφια.

Και βέβαια έδωσε την περιγραφή για τους μεζέδες που σέρβιραν πριν το 1821 στην ταβέρνα του. Κι έχει σημασία να το διαβάσετε αυτό καθώς πραγματικά είναι… απίστευτο και μας ταξιδεύει και σε άλλη εποχή.

Χώρια που θα καταλάβετε τι εννοούσε με την «μπεκάτσα» ο κυρ Αντώνης.

Τότε, το 1931, η ταβέρνα βρισκόταν στην οδό Ωγύγου. Στο βάθος μιας μάνδρας. Και διαβάζοντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες ταξιδέψαμε στην Αθήνα σε δύο διαφορετικές αλλά τόσο μακρινές εποχές: Του 1931 αλλά και πριν το 1800.

Όλες αυτές τις υπέροχες λεπτομέρειες και τις αφηγήσεις του κυρ Αντώνη μπορείτε να τις διαβάσετε στη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Αθήνα: Η ταβέρνα που άνοιξε πριν το 1821!!!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College