SPECIALS

Αθήνα: Η ταβέρνα που άνοιξε πριν το 1821!!!

Μια άλλη Αθήνα, εντελώς διαφορετική που μπορεί να διαβάζεις τις λεπτομέρειες για τις συνήθειες μιας παλαιότερης εποχής αλλά και πάλι σου φαίνονται απίστευτες. Αρχικά επιστρέφουμε στην Αθήνα του 1931. Κι ακολούθως, μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» και του ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, θα μεταφερθούμε στην Αθήνα του 18ου αιώνα. Στην περιοχή του Ψυρρή (το 1931) ...

Μια άλλη Αθήνα, εντελώς διαφορετική που μπορεί να διαβάζεις τις λεπτομέρειες για τις συνήθειες μιας παλαιότερης εποχής αλλά και πάλι σου φαίνονται απίστευτες.
Συντάκτης: Νίκος Μπουρλάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μια άλλη Αθήνα, εντελώς διαφορετική που μπορεί να διαβάζεις τις λεπτομέρειες για τις συνήθειες μιας παλαιότερης εποχής αλλά και πάλι σου φαίνονται απίστευτες.

Αρχικά επιστρέφουμε στην Αθήνα του 1931. Κι ακολούθως, μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Άνθρωπος» και του ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, θα μεταφερθούμε στην Αθήνα του 18ου αιώνα. Στην περιοχή του Ψυρρή (το 1931)  υπήρχε η ταβέρνα «Γιαβρούμ». Που τότε ήταν η παλαιότερη ταβέρνα της πρωτεύουσας καθώς είχε ανοίξει πριν από την επανάσταση του 1821!!!

Διαβάστε επίσης για την Αθήνα πριν την επανάσταση του 1821: Οι κλοπές των αρχαιοτήτων της με οθωμανική άδεια!!!

Έχει σημασία λοιπόν να διαβάσουμε τις λεπτομέρειες που έδινε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας, ο κυρ Αντώνης. Ο οποίος με τη σειρά του μετέφερε στον δημοσιογράφο τις αφηγήσεις από τους παππούδες του και τον προπάππου του.

Κι εκεί μαθαίνουμε πολλά: Ότι για παράδειγμα ήταν η ταβέρνα όπου για πρώτη φορά είχε δοκιμάσει ρετσίνα ο βασιλιάς Όθωνας. Κι επίσης ο κυρ Αντώνης Αναστασίου, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, άρχισε να αναφέρεται στα διάφορα διάσημα ονόματα που είχαν τιμήσει τους μεζέδες. Παρουσίασε χαρτί με την υπογραφή του Στρατηγού Μακρυγιάννη που βεβαίωνε ότι ο προπάππους του είχε λάβει μέρος στη μάχη του Κάστρου.

Θυμήθηκε ακόμα και τον θρυλικό Μπαϊρακτάρη που είχε «καθαρίσει» την περιοχή του Ψυρρή από τα κουτσαβάκια. Και θυμήθηκε τις εποχές που η πλατεία Κουμουνδούρου φιλοξενούσε το ιππικό ενώ η οδός Πειραιώς είχε κάποια σκόρπια χωράφια.

Και βέβαια έδωσε την περιγραφή για τους μεζέδες που σέρβιραν πριν το 1821 στην ταβέρνα του. Κι έχει σημασία να το διαβάσετε αυτό καθώς πραγματικά είναι… απίστευτο και μας ταξιδεύει και σε άλλη εποχή.

Χώρια που θα καταλάβετε τι εννοούσε με την «μπεκάτσα» ο κυρ Αντώνης.

Τότε, το 1931, η ταβέρνα βρισκόταν στην οδό Ωγύγου. Στο βάθος μιας μάνδρας. Και διαβάζοντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες ταξιδέψαμε στην Αθήνα σε δύο διαφορετικές αλλά τόσο μακρινές εποχές: Του 1931 αλλά και πριν το 1800.

Όλες αυτές τις υπέροχες λεπτομέρειες και τις αφηγήσεις του κυρ Αντώνη μπορείτε να τις διαβάσετε στη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com

Exit mobile version