Μπαντ Σπένσερ: Ο πολίστας που έριχνε… σφαλιάρες!
Σταρ του σινεμά, συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ρέκορντμαν στην κολύμβηση, πρωταθλητής στο πόλο, πτυχιούχος του Γέηλ, κάτοχος ντοκτορά στα νομικά και διπλωματούχος πιλότος . Όλα αυτά δεν τα έκαναν 3-4 διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά μόλις ένας! Ο «πολύς» Μπαντ Σπένερ ο οποίος έλαβε το όνομά του από μια… μπύρα! Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη που...Σταρ του σινεμά, συμμετοχή σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ρέκορντμαν στην κολύμβηση, πρωταθλητής στο πόλο, πτυχιούχος του Γέηλ, κάτοχος ντοκτορά στα νομικά και διπλωματούχος πιλότος . Όλα αυτά δεν τα έκαναν 3-4 διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά μόλις ένας! Ο «πολύς» Μπαντ Σπένερ ο οποίος έλαβε το όνομά του από μια… μπύρα!
Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν την Πέμπτη που μας πέρασε(27/6) από τον θάνατο του θρυλικού… Πώς να αποκαλέσουμε με μία ιδιότητα έναν τόσο πολυπράγμωνα άνθρωπο ο οποίος έκανε όλα αυτά που προαναφέραμε και ακόμη παραπάνω; Φυσικά θα τον αδικήσουμε.
Ο Μπαντ, ήταν ένας άνθρωπος που τα έκανε σχεδόν όλα στη ζωή του. Και λέμε σχεδόν καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος «… μόνο τρία πράγματα δεν έχω κάνει. Να γίνω μπαλαρίνα, τζόκεϊ στον ιππόδρομο και πολιτικός». Τελικά κάποια στιγμή έγινε και πολιτικός!
Με ότι καταπιάστηκε γενικότερα τα έκανε με εξαιρετική επιτυχία. Συγκεκριμένα υπήρξε ηθοποιός, στιχουργός, επιχειρηματίας, αθλητής (κολύμβησης και πόλο), πολιτικός, πιλότος ελικοπτέρου και αεροσκάφους τύπου τζετ!
Σε αυτά προσθέστε και ένα πτυχίο στη νομική, αλλά και πολλά διπλώματα για ευρεσιτεχνίες.
Ο ταλαντούχος Ιταλός που έσπασε τα σύνορα της χώρας του από πολύ νωρίς και να γίνει γνωστός στα πέρατα του κόσμου, έκανε το μεγάλο «μπαμ» μέσα από τις ταινίες του ’60, του ’70 και του ’80. Μαζί με τον αδερφικό του φίλο και συνεργάτη Τέρενς Χιλ θα φτιάξουν ένα επικό δίδυμο που θα καθηλώσει το κοινό και θα του προσφέρει απλόχερα ψυχαγωγία.
Ατελείωτο γέλιο, ξύλο με τη… σέσουλα και απίθανες καταστάσεις που έκαναν αμφότερους ιδιαίτερα αγαπητούς στους φαν τέτοιων ταινιών. Και όχι μόνο. Άλλωστε πέτυχαν να εκφράσουν τη δικαιοσύνη όπου αυτή εντοπιζόταν και έτσι οι απανταχού αδικημένοι έβρισκαν τη δικαίωση που αναζητούσαν στο πρόσωπο των δύο πρωταγωνιστών.
Η γέννηση του Κάρλο Πεντερσόλι
Η ιστορία του θα αρχίσει στις 31 Οκτωβρίου του 1929 στη Σάντα Λουτσία της Νάπολης. Τότε θα δει για πρώτη φορά τω φως του ηλίου ο υιός του Αλεσάντρο Πεντερσόλι καιτης Ρόζα Φακέτι, Κάρλο Πεντερσόλι. Αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα. Ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα, ωστόσο από νωρίς έδειξε μεγάλη έφεση στην κολύμβηση, κατακτώντας βραβεία και διακρίσεις από νεαρή ηλικία.
Το 1940 θα μετακομίσει με την οικογένεια του στη Ρώμη λόγω της δουλειάς του και εκεί θα πάει γυμνάσιο, ενώ παράλληλα θα γραφτεί και σε κολυμβητικό σύλλογο. Κατάφερε να τελειώσει το σχολείο πριν καν κλείσει τα 17 επιτυγχάνοντας τους υψηλότερους βαθμούς, ενώ στη συνέχεια θα φοιτήσει στο πανεπιστήμιο Sapienza University της ιταλικής πρωτεύουσας, σπουδάζοντας χημεία.
Λίγα χρόνια αργότερα το 1947, θα αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του, καθώς η οικογένεια του θα χρειαστεί να μετακομίσει εκ νέου, αυτή τη φορά στη λατινική Αμερική. Ως το 1949 θα δουλέψει στον ιταλικό προξενείο στο Ρεσίφε της Βραζιλίας, όπου και θα μάθει να μιλάει άπταιστα πορτογαλικά.
Μπαντ Σπένσερ: Το ρεκόρ στα 100 μέτρα
Ο Πεντερσόλι θα επιστρέψει στην Ιταλία το 1949 προκειμένου να γίνει πολίστας στην ομάδα Società Sportiva Lazio Nuotο. Παράλληλα γίνεται και κολυμβητής κερδίζοντας πρωταθλήματα στο ελεύθερο, αλλά και ως μέλος ομάδων σκυταλοδρομίας. Η εντυπωσιακή σωματοδομή του (1,86μ. ύψος) με τα μακριά άκρα, θα του δώσει διακριθεί στα υγρά σπορ. Χαρακτηριστικό το ότι υπήρξε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε τα 100μ. ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου του 1950 στο Salsomaggiore όταν «έγραψε» χρόνο 59,5 δευτερόλεπτα.
Το 1949 έκανε ντεμπούτο σε διεθνές επίπεδο κι ένα χρόνο μετά κλήθηκε να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης. Εκεί προκρίθηκε σε δύο τελικούς, τερματίζοντας 5ος στα 100μ.και 4ος στη σκυταλοδρομία 4Χ200μ. Διόλου άσχημα για αρχή!
Εν συνεχεία οι διακρίσεις θα είναι ακόμη σημαντικότερες και πιο βαρύνουσες. Το 1951 στους Μεσογειακούς αγώνες της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στα 100μ., ενώ το 1952 θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι στην Φινλανδία. Εκεί θα φτάσει ως τα ημιτελικά στα 100μ. ελεύθερο (χρόνος 58’’,9), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη διοργάνωση της Μελβούρνης στην Αυστραλία, θα καταφέρει επίσης να φτάσει στα ημιτελικά (χρόνος 59’’).
Ο Κάρλο, που ψαχνόταν διαρκώς θα θελήσει να δοκιμάσει και στο άθλημα του πόλο. Και εκεί θα πατήσει στην κορυφή: Πανηγύρισε πρωτάθλημα με την ομάδα της Λάτσιο το 1954 και επιπλέον το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς του 1955 στην Βαρκελώνη ως μέλος της Εθνικής Ιταλίας.
Η καριέρα του ως αθλητής θα τερματιστεί σε ηλικία μόλις 28 ετών το 1957, καθώς θέλει να δοκιμάσει και να ψαχτεί και σε άλλους τομείς. Τα ρεκόρ και οι διακρίσεις του όμως έχουν «γράψει» στην ιστορία και έτσι πολλά χρόνια αργότερα θα τιμηθεί δεόντως. Στις 17 Ιανουαρίου του 2005 η ιταλική ομοσπονδία κολύμβησης θα του απονείμει το βραβείο «Χρυσό Caiman», ενώ στις 24 Ιανουαρίου του 2007 θα λάβει δίπλωμα προπονητικής στο πόλο.
Μπαντ Σπένσερ: Γέηλ, μουσική και κινηματογράφος
Ο Κάρλο που δεν έχει γίνει ακόμη Μπαντ ήταν ανήσυχος και δεν μπορούσε να ασχοληθεί μόνο με ένα πράγμα για πολύ καιρό. Ετσι μετά από πρόσκληση του πανεπιστημίου του Γέηλ, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, λαμβάνοντας ντοκτορά στη νομική. Οντας πλέον πτυχιούχος, θα βρεθεί και πάλι στη Νότια Αμερική (στο Καραάκας της Βενεζουέλας) για να κάνει μια νέα αρχή. Θα πιάσει δουλειά ως εργοδηγός στην εταιρεία που κατασκεύαζε το παναμερικανικό οδικό δίκτυο, αλλά και στην εταιρεία Alfa Romeo.
Είπαμε όμως ότι ο κύριος Πεντερσόλι δεν ήταν της… μονιμότητας. Ετσι θα γυρίσει στην αγαπημένη του Ιταλία για την οποία παραδεχόταν ότι ένιωθε νοσταλγία.
Ο γάμος με την Μαρία και το ντεμπούτο στο σινεμά
Το 1960 θα παντρευτεί τη Μαρία Αμάτο, κόρη του Τζουζέπε, ενός από τους κορυφαίους κινηματογραφιστές της χώρας, με την οποία θα αποκτήσει τρία παιδιά. Δεν θα εκμεταλλευθεί τη συγγένειά του μαζί του για να παίξει σε ταινίες, προτιμώντας αρχικά τη μουσική. Συγκεκριμένα αρχίζει να γράφει τραγούδια για Ιταλούς τραγουδιστές, σάουντρακ ταινιών, ενώ παράλληλα θα κάνει ντοκιμαντέρ και διαφημιστικές παραγωγές για την ιταλική τηλεόραση RΑΙ.
Στον κινηματογράφο κάνει σεφτέ το 1950 συμμετέχοντας στην ταινία «Quel fantasma di mio marit», κάνοντας έναν μικρό ρόλο που είχε σχέση με την κολύμβηση. Συγκεκριμένα θα παίξει τον κολυμβητή που σώζει την πρωταγωνίστρια σε μια πισίνα.
Η συμμετοχή στο έπος Quo Vadis
Φυσικά δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στην (έστω και μικρή) συμμετοχή του στην θρυλική ταινία Quo Vadis το 1951. Θα βρεθεί δίπλα σε μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου όπως ο Ρόμπερτ Τέιλορ, η Ντέμπορα Κερ και ο Πίτερ Ουστίνοφ.
Η σχέση ζωής με τον Τέρενς Χιλ
Το 1959 ο Κάρλο θα κάνει μια γνωριμία η οποία έμελλε να χαρακτηρίσει την καριέρα αλλά και τη ζωή του. Το έτος αυτό θα παίξει ακόμη έναν μικρό ρόλο στην ταινία Hannibal. Εκεί θα έρθει σε επαφή για πρώτη φορά με τον επίσης κομπάρσο, ΜάριοΤζιρότι, μετέπειτα γνωστό ως Τέρενς Χιλ.
Οκτώ χρόνια μετά (1967), οι δύο τους θα γνωριστούν από «μέσα κι από έξω» καθώς θα συνθέσουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δίδυμα στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης Τζουζέπε Κολίτσι τους φωνάζει για την ταινία «God Forgives… I Don’t!» (Ο Θεός συγχωρεί, εγώ όχι!).
Ο Κάρλο μετονομάζεται σε Μπαντ Σπένσερ
Επιπλέον ο Κολίτσι τους συμβουλεύει να αλλάξουν τα ονόματα τους προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν διεθνή καριέρα και να καταφέρουν να σαγηνεύσουν και την αμερικάνικη αγορά. Ετσι ο Τζιρότι θα μετονομαστεί σε Τέρενς Χιλ και ο Κάρλο Πεντερσόλι σε Μπαντ Σπένσερ. Θα διαλέξει το Μπαντ από τη μπύρα Budweiser και το Σπένσερ από τον ηθοποιό ΣπένσερΤρέισι.
Ως δίδυμο θα κάνουν θραύση και στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 θα συμμετάσχουν μαζί σε πάνω από 20 ταινίες. Θα γίνουν ιδιαίτερα αγαπητοί και στην Ελλάδα προσφέροντας ψυχαγωγία με το… ανελέητο ξύλο που μοίραζαν αμφότεροι σε σενάρια κωμικά και ψυχαγωγικά. «Η βία μου ήταν πάντα ένα αστείο. Ήταν ο εκτελεστικός βραχίονας στο μυαλό όλων αυτών που θέλουν και δεν μπορούν να εξεγερθούν κατά των αυθαιρεσιών εις βάρος τους-από το αφεντικό τους στη δουλειά για παράδειγμα», είπε για το ύφος των ταινιών τους κάποτε.
Μπαντ Σπένσερ και Τέρενς Χιλ θα παραμείνουν φίλοι ως το τέλος της ζωής του πρώτου, όντας 10 έτη μεγαλύτερος του δεύτερου.
Αεροπορική εταιρεία, ρούχα και πολιτική
Παρότι τα χρόνια είχαν περάσει ο Μπαντ δεν έλεγε να κάτσει στα αυγά του! Ετσι θα συνεχίσει να ψάχνεται και να ανοίγει πόρτες σε τομείς που άλλοι δεν θα τολμούσαν να το σκεφτούν καν. Μεταξύ άλλων ίδρυσε την εταιρεία Mistral Air με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία την οποία στη συνέχεια πούλησε στα Ιταλικά Ταχυδρομεία. Ακολούθησε η εταιρεία που έφτιαχνε παιδικά ρούχα ενώ ασχολήθηκε και με τον χώρο της πολιτικής.
Το 2005 κατέβηκε υποψήφιος για δημοτικός σύμβουλος, με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εκστομίζοντας την απίθανη ατάκα που αναφέρουμε και στην αρχή του αφιερώματός μας: «Στη ζωή μου έχω κάνει τα πάντα. Εκτός από τρία πράγματα. Να γίνω μπαλαρίνα, τζόκεϊ σε ιππόδρομο και πολιτικός. Τα δύο πρώτα είναι αδύνατα, έτσι λοιπόν θα ρίξω τον εαυτό μου στην πολιτική»!
Παρά τη δημοφιλία του ο Μπαντ Σπένσερ δεν κατάφερε να εκλεγεί, με τους πολιτικούς αντιπάλους του να τον κατηγορούν για «σόουμπιζ με την πολιτική».
Ευγενής ακόμη και στον θάνατό του
Ο σπουδαίος Μπαντ θα «φύγει» από τη ζωή στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών. H είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε ολόκλορο τον κόσμο. Χαρακτηριστική η ατάκα του Iταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον αποχαιρέτισε με ένα tweet γράφοντας χαρακτηριστικά: «Αντίο Μπαντ Σπένσερ. Σε αγαπούσαμε πολύ».
Ο γιος του, Τζιουζέπε Περντεσόλι θα διαβεβαιώσει του φαν ότι «… ο πατέρας μου δεν υπέφερε καθόλου. Όλη του η οικογένεια ήταν δίπλα του . Η τελευταία λέξη του Μπαντ, ήταν «ευχαριστώ».
Στην κηδεία του, που έγινε στη Ρώμη, το «παρών» έδωσε χιλιάδες κόσμου, κάτι αναμενόμενο για έναν άνθρωπο που ήταν αξιαγάπητος επί δεκαετίες στον απλό λαό. Στην τελετή υπήρχε και η σημαία της αγαπημένος του Λάτσιο, με την οποία πανηγύρισε πρωτάθλημα στο πόλο.
Βεβαίως από το ύστατο χαίρε δεν θα μπορούσε να λείψει ο «αδελφός» του Τέρενς Χιλ ο οποίος πλέον έμεινε μόνος…