Το μεγαλύτερο παιχνίδι στον κόσμο. Το πιο εμπορικό ντέρμπι στον πλανήτη. Το σπουδαίο και το μεγάλο, πάντα ήταν, είναι και θα είναι συνώνυμα του ισπανικού clasico. Ωστόσο το πρώτο φετινό είναι φάρος αλλαγών, ένδειξη νέας εποχής.
Πολλά νέα πρόσωπα, έξι παίκτες που θα αγωνιστούν για πρώτη φορά σε αυτό και ταυτόχρονα απουσία των μεγάλων ατραξιόν. Μέσι και Ρονάλντο δεν θα προσδώσουν (ακόμα) μεγαλύτερη λάμψη, καθώς μετά από έντεκα χρόνια κανείς τους δεν θα είναι παρόν στο Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης. Είναι ταιριαστό ίσως για το στάδιο που βρίσκονται οι δύο ομάδες. Οι «μπλαουγκράνα» ναι μεν κατέκτησαν τα πάντα εγχώρια πέρυσι, αλλά το παιχνίδι του Βαλβέρδε δεν ενθουσιάζει, ενώ οι «μερένγκες» προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους στην μετά Ζιντάν (και Κριστιάνο) εποχή.
Τι είναι πιο… δύσκολο; Πιθανότατα η κατάσταση που βιώνει ο Ζουλέν Λοπετέγκι, προσπαθώντας να αναζωπυρώσει τη σπίθα σε παίκτες που έχουν κατακτήσει -επανειλημμένα- τα πάντα. Το clasico αρκετές φορές έχει δώσει νέα ζωή σε αυτόν που βρίσκεται σε ντεσαβαντάζ. Οχι όμως σε νεόκοπους σε αυτό προπονητές. Οι Χουάντε Ράμος, Μπενίτεθ, Πελεγκρίνι, Μουρίνιο, Αντσελότι όλοι τους ηττήθηκαν στο πρώτο τους στον πάγκο της «βασίλισσας». Για τον Βάσκο δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Εχει ήδη εξαντλήσει τις «ζωές» του.
Το πρώτο φετινό μεταξύ τους ντέρμπι με τον Μέσι τραυματία και τον Ρονάλντο στην Γιουβέντους, είναι ευκαιρία για ποδοσφαιρική κουβέντα επί πραγματικού. Οχι για τους δύο άριστους, υπερανθρώπους της εποχής τους που με μια δική τους εξωφρενική εμφάνιση μπορούν αλλάξουν τη ροή ενός τέτοιου παιχνιδιού.
Το clasico μεταξύ δύο ομάδων που δεν πείθουν θα κριθεί στον… πόντο. Στις προσωπικές μονομαχίες κλειδιά.
Αυτές είναι οι πέντε καθοριστικότερες:
ΚΟΥΤΙΝΙΟ – ΜΟΝΤΡΙΤΣ
Ο χαρακτήρας του είναι τέτοιος που μπορείς να τον… λησμονήσεις, μέχρι τη στιγμή που θα κάνει τη μαγεία, την πάσα ή το σουτ που θα κρίνουν το παιχνίδι. Ο Φιλίπε Κουτίνιο δεν ευχαριστιέται το γεγονός πως είναι η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Πολλές απαιτήσεις, ακόμα περισσότερες ευθύνες και βάρος στους ώμους του απόντος του Μέσι.
Στα τελευταία παιχνίδια ο Βαλβέρδε του έδωσε περισσότερη ελευθερία, προωθώντας τον στην τριάδα της επίθεσης και το τρικ έπιασε. Σε θέση παρόμοια με εκείνη που είχε στη Λίβερπουλ, πιο επιδραστικός στο τελευταίο μισό. Το clasico αυτό είναι «δικό του». Με την έννοια ότι όλοι περιμένουν από εκείνον να αλλάξει επίπεδο, να εξελιχτεί στον ηγέτη των «μπλαουγκράνα», αντικαθιστώντας και τον Ινιέστα. Από ικανότητα, το έχει. Αυτά όμως τα παιχνίδια απαιτούν τσαγανό, θράσος. Μαζί με τον (επίσης πρώην «κόκκινο») Σουάρες έχουν την ευθύνη.
Είναι ένας από τους λόγους που η Ρεάλ διανύει τη χειρότερή της περίοδο τα τελευταία χρόνια. Το απαράλλαχτο κέντρο των Κασεμίρο, Κρόος και Μόντριτς είναι ντεφορμέ. Ειδικά ο τελευταίος, δήλωσε «εξαντλημένος» μετά την πορεία της Κροατίας μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ. Ετσι δεν έχει μπορέσει να αποτελέσει τον ηγέτη της «βασίλισσας» μετά τη φυγή του Ρονάλντο.
Σε αυτό χρειάζεται τον Μόντριτς περισσότερο η Ρεάλ στο «Καμπ Νόου». Φαίνεται άλλωστε και από την… ανάγκη να κατακτήσει την Χρυσή Μπάλα. Ολος ο οργανισμός του κλαμπ συγκεντρώθηκε στο να τον προμοτάρει ως τον άξιο να σπάσει το δίπολο Ρονάλντο-Μέσι. Κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο της ΦΙΦΑ, όμως η σεζόν του με τους «μερένγκες» είναι κακή. Ο Κροάτης άλλωστε δεν έγινε… χθες ο μετρονόμος των πρωταθλητών Ευρώπης. Ωστόσο πρέπει πάντα να υπάρχει ο πόλος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα στη Μαδρίτη. Σειρά του.
ΣΟΥΑΡΕΣ – ΜΠΕΝΖΕΜΑ
Το ίδιο ισχύει και με τον Σουάρες, στη «σκιά» του Μέσι. Ο Ουρουγουανός δεν είναι ο ίδιος τύπος παίκτη που αποτελούσε μια επίθεση μόνος του στη Λίβερπουλ. Το ταίριασμα με τον «πούλγα» του κόστισε σε γκολ και αποτελεσματικότητα. Συχνά αμφότεροι έχουν δεχθεί κριτική. Τώρα όμως ψάχνοντας για γκολ στο clasico, είναι αυτοί που όλοι στρέφονται. Εξάλλου ο Σουάρες έχει σκοράρει έξι φορές σε 10 clasico, ενώ ο Μπενζεμά μετρά εννέα γκολ και επτά ασίστ. Το «9άρια» ξανά επίκαιρα.
ΜΠΟΥΣΚΕΤΣ – ΚΑΖΕΜΙΡΟ
Είναι οι δύο πιο αντιεμπορικοί των πιο… εμπορικών ομάδων του πλανήτη. Καζεμίρο και Μπούσκετς δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν την αγάπη που τους αξίζει, αλλά η παρουσία τους δεν παύει να είναι –κάτι παραπάνω από- απαραίτητη. Η καθιέρωση του Βραζιλιάνου στο κέντρο της Ρεάλ από τον Ζιντάν ήταν η προσωπική του σφραγίδα στα τελευταία Champions League. Δικλίδα ασφαλείας μπροστά από τα στόπερ και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που καλύπτει τα ανεβάσματα των μπακ, ενώ «ανακυκλώνει» κατοχή της μπάλας τους πιο επιδέξιους σε αυτό, Μόντριτς και Κρόος. Ο Λοπετέγκι δεν έχει καταφέρει να τον αξιοποιήσει με τον τρόπο το έκανε ο «Ζιζού».
Παρόμοιος και ο ρόλος του Μπούσκετς, αν και σε πολύ πιο ντελικάτη εκδοχή. Ως ένας από τους λίγους εναπομείναντες αποφοιτήσαντες από τη Μασία, εκτός από το ρυθμό στο κέντρο, οφείλει να τον δώσει και έξω από αυτό. Να βάλει κυρίως τον πρωτάρη Αρτούρ στο κλίμα των απαιτήσεων ενός τέτοιου παιχνιδιού.
ΖΟΡΝΤΙ ΑΛΜΠΑ – ΜΠΕΪΛ
Ο Ισπανός μπακ είναι ο άνθρωπος του οποίου η συνεργασία με τον Μέσι έχει αποφέρει τα περισσότερα γκολ από οποιονδήποτε άλλο. Συνεπώς αν δεν βρει κάποιο τρικ για να καλύψει την πλευρά στα ανεβάσματά του ο Βαλβέρδε, το κενό είναι προφανές.
Ο Μπέιλ θα έχει για πρώτη φορά σε clasico όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του, όντας ο μεγαλύτερος σταρ της «βασίλισσας» στην μετά τον Ρονάλντο εποχή. Τα 92 γκολ και οι 62 ασίστ σε 200 συμμετοχές είναι θαυμαστά νούμερα. Εντούτοις κανείς δεν ξεχνά τα 103 ματς που δεν έχει παίξει, λόγω τραυματισμών. Ο Ουαλός χρειάζεται όσο δυνατό ισχυρότερη επιρροή σε μεγάλα παιχνίδια για να δικαιολογήσει την αξίωσή του ως επόμενος… Ρονάλντο.
ΡΑΦΙΝΙΑ (ΝΤΕΜΠΕΛΕ) – ΜΑΡΣΕΛΟ
Παρότι δεν είναι η θέση του εξτρέμ, μέτρησε 51 επιτυχημένες πάσες-μόλις τρεις λάθος και εκτός από το γκολ κόντρα στην πρώην ομάδα του ήταν άριστος τακτικά. Αυτό είναι το κλειδί στην προτίμηση που του δείχνει ο Βαλβέρδε. Μπορεί όλοι να γνωρίζουν πως ο Μαρσέλο είναι ευάλωτος αμυντικά, είναι όμως ταυτόχρονα και ο κορυφαίος επιθετικογενής μπακ στον πλανήτη και τυγχάνει να είναι κύρια πηγή γκολ της Ρεάλ σε αυτή την περίοδο της κρίσης.
«Ο Ράκιτιτς και ο Σουάρες χάνουν επίσης την κατοχή. Το ερώτημα είναι πως αντιδρούν έπειτα…» το καρφί του Βάσκου τεχνικού προς τον απείθαρχο Ντεμπελέ. Βέβαια είναι θέμα επιλογής και ρίσκου. Ο Μαρσέλο επιστρέφει από τραυματισμό. Προλαβαίνει το clasico μετά βίας. Σε τι κατάσταση θα είναι; Μήπως η καλύτερη άμυνα (θα) ήταν η επίθεση;
Μπορεί κανείς να σταθεί σε αυτούς που δεν θα βρίσκονται στο χορτάρι του “Καμπ Νόου”, αλλά αδικεί τους σπουδαίους που θα είναι. Ένα clasico δεν αφορά μόνο δύο πρόσωπα. Ακόμα κι αν πρόκειται για τους σπουδαιότερους (μέχρι στιγμής) του αιώνα.
[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]