Copa America 2021 – Αργεντινή VS Βραζιλία: Ο πλήρης οδηγός για έναν θρυλικό τελικό
Διαβάστε για τις πιθανές ενδεκάδες, τη μονομαχία Μέσι-Νεϊμάρ, τα «πικάντικα» στατιστικά αλλά και τις αξέχαστες στιγμές από το πιο κλασικό και... εικονογραφημένο ντέρμπι σε εθνικό επίπεδοΈνας τελικός, χιλιάδες ιστορίες για να διηγηθεί κανείς. Οι αναμετρήσεις της Βραζιλίας με την Αργεντινή στο Copa America έχουν χαρίσει στιγμές απείρου ποδοσφαιρικού κάλλους στους φιλάθλους και πλέον αποτελούν σύμβολο αέναης κόντρας, μαχητικότητας και πάθους.
Copa America: Δύο ορκισμένοι εχθροί που όταν βρεθούν στο χορτάρι, θαρρεί κανείς πως ο χρόνος σταματά. Η λίστα με τους παικταράδες που έχουν φορέσει τη φανέλα τους θα μπορούσε να φτάσει σε μήκος μέχρι το φεγγάρι. Το ίδιο και οι στιγμές ανατριχίλας που μας έχουν προσφέρει οι δύο ομάδες.
Κι εκεί που ισχυρίζεται κανείς ότι τα έχει δει όλα από τις δυο τους, πάντα κάτι συμβαίνει και στο βιβλίο του πιο κλασικού και… εικονογραφημένου ντέρμπι σε εθνικό επίπεδο δημιουργείται μια νέα χρυσή σελίδα.
Σαν κι αυτή που αναμένεται να γραφτεί τα ξημερώματα της Κυριακής (03:00, ώρα Ελλάδος, OPEN TV). Εκεί όπου Βραζιλία και Αργεντινή θα συναντηθούν ξανά σε τελικό, έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Την τελευταία φορά, οι «καριόκας» είχαν επικρατήσει με 3-0 σηκώνοντας το 8ο κύπελλο της ιστορίας τους. Ωστόσο, με τον Μέσι να κυνηγάει το δικό του πρώτο τρόπαιο στο τουρνουά, τα πράγματα δεν είναι απλά για την οικοδέσποινα.
Αμφότερες δεν έχουν εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, με τις προκρίσεις στα νοκ-άουτ να έχουν προκύψει από μικρές λεπτομέρειες. Όπως η εκπληκτική φόρμα του Λούκας Πακετά ή του Εμιλιάνο Μαρτίνες.
Ένας θρυλικός τελικός από τον οποίο δεν θα μπορούσε να λείπει ένας πλήρης οδηγός, ο οποίος τα εξηγεί όλα για να καθίσετε αναπαυτικά μπροστά από την τηλεόρασή σας και να είστε διαβασμένοι.
Το sportime.gr λοιπόν κάνει μια βουτιά σε παρόν και παρελθόν και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να απολαύσετε στο μάξιμουμ τον τελικό της 47ης έκδοσης του Copa America.
Αργεντινή – Βραζιλία: Οι ενδεκάδες του τελικού
Ομάδες που κερδίζουν δεν αλλάζουν και αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο για τους οικοδεσπότες Βραζιλιάνους όσο και για τους… παρολίγο οικοδεσπότες Αργεντίνους. Ο Τσίτσε δεν προτίθεται να αλλάξει πολλά πράγματα στο που χρησιμοποιεί. Δύο φαίνεται πως θα είναι οι αλλαγές συγκριτικά με τον ημιτελικό κόντρα στο Περού και αφορούν τον Ρενάν Λόντι. Ο μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης δύσκολα θα είναι ξανά βασικός, με τον Άλεξ Σάντρο να παίρνει τη θέση του στο αριστερό άκρο της άμυνας.
Βραζιλία (4-2-3-1): Έντερσον – Ντανίλο, Τιάγκο Σίλβα, Μαρκίνιος, Άλεξ Σάντρο – Καζεμίρο, Φρεντ – Έβερτον, Πακετά, Νεϊμάρ – Ρισάρλισον
Από την άλλη, ο Σκαλόνι προβληματίστηκε με τη λειτουργία στον άξονα, ο οποίος υπήρχαν στιγμές που υπέφερε από τους Κολομβιανούς. Γι’αυτό και ο Παρέδες αναμένεται να βρεθεί στο αρχικό σχήμα πλαισιώνοντας την τριάδα μαζί με τους Λο Σέλσο και Γκουίντο Ροντρίγκες.
Eπίσης, τέτοια ματς απαιτούν προσωπικότητες και δεν αποκλείεται να δούμε είτε τον Ντι Μαρία είτε τον Αγουέρο βασικούς στην επιθετική τριάδα. Στη θέση του δεξιού μπακ, ο Μοντιέλ κερδίζει πόντους έναντι του Μολίνα, ο οποίος ήταν απογοητευτικός στον ημιτελικό.
Αργεντινή (4-3-3): Ε. Μαρτίνες – Μοντιέλ, Πετσέλα, Οταμέντι, Ταλιαφίκο – Λο Σέλσο, Γκουίντο Ροντρίγκες, Παρέδες – Λ. Μαρτίνες, Μέσι, Ντι Μαρία
Μέσι VS Νεϊμάρ: Δεύτερη φορά σε τελικό
Σε εθνικό επίπεδο, Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ «ζεσταίνονται» για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον για πρώτη φορά. Έλα όμως που ακριβώς πριν δέκα χρόνια είχαν ανταμώσει ξανά σε έναν. Τότε, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, η διαστημική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα είχε διαλύση τη Σάντος του μικρού και πολλά υποσχόμενου Νεϊμάρ με 4-0.
Μια βραδιά κατά την οποία ο Βραζιλιάνος έγινε μάρτυρας του μεγαλείου του «pulga». Η δεύτερη φορά όμως, σίγουρα δεν θα είναι όπως η πρώτη. Ο «Νέι» έχει γίνει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της «σελεσάο» και απέναντι στον αρχηγό της Αργεντινής θέλει να λάμψει όπως ποτέ άλλοτε. Εξάλλου, έχει… προίκα και την πρόκριση στον τελικό του Copa America, πριν δυο χρόνια.
Tσίτσε: Στα βήματα του Άλφιο Μπασίλε
Ανάμεσα στα πρόσωπα που κυνηγούν τη δόξα στον 47ο τελικό του Κόπα Αμέρικα βρίσκεται και ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας, Τσίτσε. Ο πολύπειρος τεχνικός φλερτάρει με την ισοφάριση ενός εκπληκτικού επιτεύγματος βαδίζοντας στα χνάρια του τεράστιου Άλφιο Μπασίλε. Τι είχε κατορθώσει ο θρυλικός Αργεντινός κόουτς; Να κατακτήσει τον θεσμό για δύο σερί φορές για πρώτη φορά από τότε που ο θεσμός άλλαξε όνομα από Νοτιοαμερικάνικο κύπελλο σε Copa America.
Μόνος πρώτος στη σχετική κατηγορία είναι ο μυθικός Γκιγιέρμο Στάμπιλε, ο οποίος οδήγησε τους Αργεντίνους σε τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις (1945, 1946, 1947). Και μόνο λοιπόν το γεγονός ότι ο Τσίτσε έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος τεχνικός που θα το πετύχει, του δίνει αυτομάτως τεράστιο κίνητρο για τη νίκη.
Αργεντινή: Από τον «Μπατιγκόλ» στον «GOAT»
Τριάντα χρόνια πριν, ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα είχε σηκώσει στις πλάτες του την Αργεντινή οδηγώντας την με έξι τέρματα στο 13ο κύπελλο του Copa America. Μάλιστα, με δικό του τέρμα είχε δώσει προβάδισμα νίκης επί της Βραζιλίας. Τότε, το φορμάτ ήταν άκρως περίεργο, μιας και οι δύο πρώτοι από τους δύο ομίλους θα αγωνίζονταν μεταξύ τους στον τελικό όμιλο και από αυτόν θα προέκυπτε ο τροπαιούχος. Ο «Μπατιγκόλ» οργίασε και έτσι η «αλμπισελέστε» κάθισε στον θρόνο της.
Πλέον, παρόμοιο τουρνουά κάνει και ο Μέσι, ο οποίος μετράει τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ πριν τον μεγάλο τελικό με τους «καριόκας». Θα μιμηθεί τον Μπατιστούτα ή απλώς μια ακόμα σύμπτωση;
Copa America: Βραζιλία VS Αργεντινή – «Αλμπισελέστε» μονόλογος μέχρι το 1991
Το 1993 δεν ήταν μόνο η τελευταία φορά που η Αργεντινή κατέκτησε το Copa America. Ήταν και η τελευταία φορά που κέρδισε τους Βραζιλιάνους στον θεσμό, οι οποίοι από τότε, όποτε πετυχαίνουν την «αλμπισελέστε» κόβουν «τιμολόγιο». Ο προημιτελικός του 1999, οι τελικοί του 2004 και του 2007, αλλά και ο ημιτελικός του 2019 είχαν το κοινό στοιχείο της βραζιλιάνικης επικράτησης αυξάνοντας τα τρόπαια της «σελεσάο» από πέντε σε εννιά!
Μια από τις μαγικές στιγμές το κοντράστ συναισθημάτων του τελικού του 2004, όταν η παρέα του Αντριάνο επικράτησε στα πέναλτι των Αργεντινών του Χαβιέρ Ζανέτι.
Βέβαια, στους τελικούς που προηγήθηκαν από τη γένεση του τουρνουά και μέχρι το 1991, οι Αργεντίνοι «έτρεχαν» ένα απίθανο σερί με 8-0 νίκες σε τελική φάση, είτε με τη μορφή μίνι πρωταθλήματος (1921, 1925, 1937, 1946, 1947, 1957, 1959,) είτε με τη μορφή μονού ματς (1991)!
Διαβάστε επίσης: Copa America 2021: Χωρίς Γκάμπριελ Ζεσούς στον τελικό η Βραζιλία!