SPECIALS

Έλεν Μάγιερ: Η Εβραία ξιφομάχος που εκπροσώπησε τη Ναζιστική Γερμανία

Η ιστορία της Έλεν Μάγιερ είναι από τις πλέον συγκλονιστικές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Και όχι μόνο. Είναι κάτι παραπάνω
Έλεν Μάγιερ: Η Εβραία ξιφομάχος που εκπροσώπησε τη Ναζιστική Γερμανία

Η ιστορία της Έλεν Μάγιερ είναι από τις πλέον συγκλονιστικές στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Και όχι μόνο. Είναι κάτι παραπάνω.

Όπως είδατε στη φωτογραφία, η Έλεν Μάγιερ είναι η μόνη αθλήτρια που απευθύνει το ναζιστικό χαιρετισμό εκεί που κάθεται ο Αδόλφος Χίτλερ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Φύρερ θέλει νίκες.

Η ιστορία πίσω από το ναζιστικό χαιρετισμό είναι θλιβερή! Διότι η Έλεν Μάγιερ δεν ήταν μέλος των ναζί. Το αντίθετο! Ήταν Εβραία. Και μάλιστα, όπως συνέβαινε τότε στην Γερμανία του Χίτλερ δεν είχε καμία θέση στη χώρα.

Η Μάγιερ θεωρείται η κορυφαία αθλήτρια όλων των εποχών στη ξιφασκία. Δεν είχε κλείσει τα 13 της χρόνια όταν (το 1924) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας.

Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία τη βρήκε στις ΗΠΑ όπου σπούδαζε και φυσικά εξακολούθησε να είναι αθλήτρια ξιφασκίας. Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Τα πράγματα για τους Εβραίους της Γερμανίας έγιναν πολύ δύσκολα. Η Μάγιερ δε μπορούσε φυσικά να επιστρέψει στη χώρα της. Μέχρι που το 1935, επισήμως, το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης την αποχαρακτήρισε από Γερμανίδα! Ουσιαστικά η Μάγιερ, εξαιτίας του καθεστώτος των ναζί, ήταν ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα!

Μερικούς μήνες μετά, όμως, έλαβε μια κλήση από τους κυβερνώντες ναζί! Θα έπρεπε να εκπροσωπήσει την Γερμανία (!) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το 1936. Ο Χίτλερ δεν ήθελε απλώς να διοργανώσει τους κορυφαίους αγώνες στην ιστορία. Ήθελε και νίκες. Ήθελε να σαρώσουν οι συμπατριώτες του τα μετάλλια για να δείξει ανωτερότητα στον κόσμο.

Και κάλεσε την Μάγιερ. Ο Γιόσεφ Γκέμπελς σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μάγιερ δεν ανήκει στην άρια φυλή». Κι όταν η 26χρονη τότε αθλήτρια κατέκτησε τη 2η θέση χαιρέτισε ναζιστικά.

Γιατί; Είχε αλλάξει λέτε; Όχι… Ο λόγος ήταν πιο σοβαρός

Διαβάστε τη συνέχεια της ιστορίας στο nikosgrafei.blogspot.com

Υπάρχει ένα σχετικό βίντεο

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έλεν Μάγιερ: Η Εβραία ξιφομάχος που εκπροσώπησε τη Ναζιστική Γερμανία», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College