Το ποδόσφαιρο κατά τη δεκαετία του ’30 στην Ελλάδα είχε επίσης τους σταρ του, όπως πάντα, μόνο που μπορεί να δούλευαν ως εργάτες ή υπάλληλοι.
Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο ήταν πάντα δημοφιλές. Είχε πολύ μεγάλη διείσδυση και απήχηση στην κοινωνία και ειδικά στα λαϊκά στρώματα. Οι ποδοσφαιριστές ήταν λαϊκοί ήρωες. Και φυσικά στις εφημερίδες της εποχής, το μοναδικό Μέσο ενημέρωσης προς τον κόσμο στην Ελλάδα, παρουσιάζονταν ως λεβέντες, παλικάρια, γίγαντες, πολεμιστές. Και με πολλές εθνικές κορώνες ως γαρνιτούρα.
Φυσικά ήταν αναγνωρίσιμοι. Βεβαίως και ήταν διάσημοι. Όμως μη βάλετε στο μυαλό σας τη σημερινή χλιδή. Το αντίθετο. Κι όταν θα διαβάσετε το ρεπορτάζ που σας παρουσιάζουμε, το οποίο ανιχνεύσαμε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ της 25ης Ιουνίου 1937, θα καταλάβετε πολλά.
Τι ανέφερε αυτό το ρεπορτάζ; Τα επαγγέλματα των ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Και μαζί την «αιώνια κόντρα» που είχαν από τότε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Μια κόντρα που βεβαίως παρουσιάζεται ως ταξική. Με τους Αθηναίους, κυρίως φοιτητές ή υπαλλήλους γραφείου να διατρανώνουν την ανωτερότητα του πνεύματος έναντι των Πειραιωτών. Ότι δηλαδή στο ποδόσφαιρο νικά η εξυπνάδα, η πνευματική υπεροχή. Αλλά και με τους Πειραιώτες ν’ απαντούν ότι υπερέχουν έναντι των Αθηναίων καθώς το ποδόσφαιρο κρίνεται στο νεύρο και στη ψυχή. Που διαθέτουν όσοι βρίσκονται στα καμίνια της βιοπάλης, στη σκόνη του εργοστασίου.
Διότι όπως προαναφέραμε οι περισσότεροι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν επιστήμονες, φοιτητές ή υπάλληλοι γραφείου. Οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν βαριές δουλειές, στο λιμάνι, σε εργοστάσια κι αλλού.
Οι παίκτες της ΑΕΚ, επίσης ήταν συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε μια δουλειά. Πάντως το ρεπορτάζ που θα σας παρουσιάσουμε έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, που είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε τώρα. Αν και σίγουρα είμαστε σε θέση ν’ αντιληφθούμε το μεράκι που είχαν για το ποδόσφαιρο όταν έτρεχαν να παίξουν άνθρωποι κατάκοποι από την εργασία τους.
Ονομαστικά, ένας προς ένας τι επάγγελμα είχαν οι ποδοσφαιριστές το 1937; Διαβάστε αναλυτικά τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com