SPECIALS

Ενα απλό παιδί από το Χέρσι της Πενσυλβάνια

Θα ξεκινήσουμε ανορθόδοξα. Με μία ιστορία. Από το πρόσφατο παρελθόν. Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο περίμενε για να παραλάβει τον ιδιαίτερο επιβάτη του. Το πλάνο της πτήσης ανάφερε πως σημείο εκκίνησης ήταν το Χέρσι της Πενσυλβάνιας. Και το φινάλε της διαδρομής η πόλη του Κάνσας. Το προηγούμενο βράδυ ο (16χρονος τότε) Κρίστιαν Πούλισιτς παρέμεινε πιστός στην παράδοση...
Ενα απλό παιδί από το Χέρσι της Πενσυλβάνια

Θα ξεκινήσουμε ανορθόδοξα. Με μία ιστορία. Από το πρόσφατο παρελθόν. Ένα ιδιωτικό αεροπλάνο περίμενε για να παραλάβει τον ιδιαίτερο επιβάτη του. Το πλάνο της πτήσης ανάφερε πως σημείο εκκίνησης ήταν το Χέρσι της Πενσυλβάνιας. Και το φινάλε της διαδρομής η πόλη του Κάνσας.

Το προηγούμενο βράδυ ο (16χρονος τότε) Κρίστιαν Πούλισιτς παρέμεινε πιστός στην παράδοση του ετήσιου χορού που κάνουν οι τελειόφοιτοι του αμερικάνικου Λυκείου. Μία άτυπη τελετή ενηλικίωσης, την απόλυτη ονείρωξη των μαθητών, προτού μπουν στα… βάσανα του πανεπιστημίου.

Ο Πούλισιτς ήταν διαφορετικός. Η επόμενη ημέρα δε διέθετε ένα μικρό hangover και αναπόληση όσων – καλών ή κακών – βίωσε στον χορό. Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα τον περίμενε κάτι περισσότερο εξαιρετικό.

Το αεροπλάνο τον μετέφερε στο Κάνσας. Όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετώπιζαν τη Βολιβία, σε μία αναμέτρηση προετοιμασίας. Ο Πούλισιτς σημείωσε ένα από τα τέσσερα γκολ των… Γιάνκηδων. Ο νεότερος σε ηλικία σκόρερ για τις Ηνωμένες Πολιτείες (17 ετών, 253 ημερών).

Κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα. Όχι πως ο Πούλισιτς ήταν άγνωστος νωρίτερα. Η… εργασιακή κατάστασή του ανέφερε πως ήταν μέλος της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκείνο το γκολ, όμως, ήταν η επιβεβαίωση.

Το νέο παιδί – θαύμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου είναι εδώ. Και η… σκούφια κρατάει από μία ώρα που δεν έχει μας έχει συνηθίσει να προσφέρει τέτοια δημιουργήματα. Τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο.

Δύο χρόνια αργότερα από εκείνη τη βραδιά, ο 19χρονος επιθετικός μοιάζει έτοιμος να… απογαλακτιστεί από τον τιμητικό, μα λίγο, τίτλο του παιδιού. Θα αναζητήσει όπως και οι υπόλοιποι, ένα «στέμμα» προκειμένου να πιστοποιήσει την αξία του.

Για την Μπορούσια Ντόρτμουντ ο Πούλισιτς λογίζεται ως ένα από τα πιο πολύτιμά αποκτήματά της.

Στη γερμανική ομάδα, ωστόσο, φαίνεται να κατανοούν πως ο χρόνος τους σώνεται. Και αργά ή γρήγορα και με το κατάλληλο τίμημα θα πρέπει να αναχωρήσει.

Αυτό δεν εμποδίζει την Ντόρτμουντ να λάβει λίγη από τη… χρυσόσκονη που μπορεί να της πασπαλίσει ο 19χρονος. Η Κυπελλούχος Γερμανίας έκανε τη δική της περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ως πρέσβη τον Πούλισιτς. Και όχι μόνο. Πάνω του έστησε την παρουσίαση της φετινής φανέλας της. Την οποία παρουσίασε για πρώτη φορά σε αμερικανικό έδαφος. Με πρώτο όνομα στη… μαρκίζα αυτό του Αμερικανού.

Όπως και σε άλλες ιστορίες, έτσι και σε αυτή του Κρίστιαν Πούλισιτς, το ποδόσφαιρο μπήκε δίχως πίεση στη ζωή του. Κατά τον πατέρα του, Μαρκ, ο πιτσιρικάς Κρίστιαν παραλίγο να οδηγηθεί σε διαφορετικά… μετερίζια από αυτά του ποδοσφαίρου.
Ποιος ξέρει; Πιθανότατα τον μεγαλύτερο ρόλο στην απόφασή του να έλαβε η μετακόμισή της φαμίλιας Πούλισιτς από τις ΗΠΑ στην Αγγλία, το 2006.

Τα ιστορικά κιτάπια έχουν καταγράψει πως ο Πούλισιτς δοκίμασε να ασχοληθεί και με το μπάσκετ. Γοργά κατάλαβε πως το μέλλον του βρίσκεται αλλού. Αυτό δεν τον εμπόδισε να παραμείνει πιστός στον θαυμασμό του για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Την έμπνευσή του, όπως έχει αποκαλέσει τον «Βασιλιά».

Για χάρη του, εξάλλου, ο 19χρονος επιθετικός της Ντόρτμουντ θα λάβει σχεδόν μία ντουζίνα σφαλιάρες!

Δεν είναι αστείο. Ένα στοίχημα (κερδισμένο ή χαμένο) στοίχημα δεν είναι ποτέ αστείο. Βλέπετε, ο Πούλισιτς έβαλε το στοίχημα με τον συμπαίκτη του στη γερμανική ομάδα, Μάρκο Ρόις. Ο πρώτος ακολούθησε την καρδιά του: το πρωτάθλημα θα το κερδίσει ο ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ο δεύτερος προτίμησε τη λογική: το πρωτάθλημα θα καταλήξει στο Γκόλντεν Στέιτ.

Η λογική επικράτησε και ο Ρόις μπορεί να ρίξει 10 σφαλιάρες στον συμπαίκτη του, όποια στιγμή το θελήσει!

Την ώρα που ο Πούλισιτς δέχεται την… τιμωρία του, μπορεί να έχει δύο πράγματα στο μυαλό του, τα οποία θα απαλύνουν τον πόνο του. Στο ξεκίνημα της αμερικανικής περιοδείας της Ντόρτμουντ στα χέρια του έφτασε ένα ζευγάρι παπούτσια από τον ίδιο τον «Βασιλιά». Φορεμένα σε έναν από τους τελικούς του ΝΒΑ. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τζέιμς πρόσθεσε μερικές φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Instagram, φορώντας μία φανέλα των Ηνωμένων Πολιτειών με το όνομα του Πούλισιτς στην πλάτη. Ο «Βασιλιάς» εγκρίνει έναν – τρόπον τινά – διάδοχό του.

Ας αφήσουμε στην άκρη το μπάσκετ και τον ΛεΜπρόν. Και ας πάμε πίσω στο μέλλον του Πούλισιτς. Ο χρωματισμός του δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα είναι κάτι λαμπρό. Εκείνο που μοιάζει άγνωστο είναι το χρώμα της φανέλας του.

Βλέπετε, για χάρη του ερίζουν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι μπορεί να προστεθούν.

Όπως σας αναφέραμε παραπάνω, η Ντόρτμουντ φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει πως  δεν θα είναι εύκολο να τον διατηρήσει στο ρόστερ της. Γι’ αυτό φρόντισε να «κολλήσει» πάνω του μία ταμπέλα, η οποία αναγράφει το ποσό των 70.000.000 ευρώ. Λογικά από εκεί θα ξεκινήσει η… δημοπρασία. Και οποίος πλειοδοτήσει, θα είναι ο τυχερός.

Προς το παρόν, οι πιθανότητες μοιάζουν να είναι με την Λίβερπουλ. Ο λόγος διαθέτει ονοματεπώνυμο: Γίργκεν Κλοπ!

Οι δυό τους έχουν συνυπάρξει στο Ντόρτμουντ. Για την ακρίβεια, o Γερμανός προπονητής ήταν εκείνος που προβίβασε (έστω και για τις προπονήσεις) τον Αμερικανό στην ανδρική ομάδα της Ντόρτμουντ.

Ο Πούλισιτς φρόντισε να αποδείξει στους «κόκκινους» του Μερσεϊσάιντ την ποιότητά του, σημειώνοντας δύο τέρματα στην επικράτηση των Γερμανών με 3-1.

Κατά την περιοδεία της Ντόρτμουντ, ο 19χρονος έδειξε και μία άλλη πτυχή της ποιότητάς του.

Ενας πιτσιρικάς κατάφερε να πατήσει το γρασίδι – ενώ είχε τελειώσει το ματς με τη Λίβερπουλ – μόνο και μόνο για να δει από κοντά το είδωλό του. Οι κανόνες είναι κανόνες και οι άνδρες ασφαλείας έπιασαν τον νεαρό και επιχείρησαν να τον βγάλουν εκτός γηπέδου.

Εκείνη τη στιγμή ο Πούλισιτς ήταν έτοιμος να κάνει δηλώσεις. Μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει, αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα τι… διάολο γίνεται (ουχί με τόσο ευγενικό τρόπο),  πέταξε το μικρόφωνο και έτρεξε στη διάσωση.

Ο θαυμαστής του δεν πήρε μόνο την πολυπόθητη selfie. Ο Πούλισιτς του έδωσε και την… τζίφρα του σε μία φανέλα. Δεν τον αποκαλούν Captain America μόνο λόγω της καταγωγής του.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε την αξία του, θα πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς. Και χρήματα. Αυτά κινούν τα πάντα, άλλωστε.

Σε μία λίστα, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, και περιέχει την αξία αθλητών κάτω των 21 ετών, ο Πούλισιτς βρίσκεται στην 8η θέση και… κοστίζει 61.200.000 ευρώ! Ο πρώτος Αμερικανός που φτάνει τόσο ψηλά. Και έχοντας μπροστά του τον Τζίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν), τον Φεντερίκο Κιέζα (Φιορεντίνα), τον Μάλκολμ (Μπορντό), τον Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), τον Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μαν.Σίτι), τον Μάρκους Ράσφορντ (Μαν.Γιουνάιτεντ) και τον Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν).

Όχι και άσχημα για έναν… Γιάνκη. Ο οποίος θα μπορούσε να είναι μέλος της Εθνικής Κροατίας, αν δεν είχε επιλέξει τη φανέλα με την αστερόεσσα.  Βλέπετε, ο παππούς του είχε γεννηθεί στο Ολίμπ και όταν ο Πούλισιτς μετακινήθηκε στο Ντόρτμουντ, έκανε αίτηση για κροατικό διαβατήριο, προκειμένου να αγωνίζεται ως κοινοτικός. Οι Κροάτες προσπάθησαν να τον χρίσουν διεθνή, αλλά τους πρόλαβαν οι ΗΠΑ. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών, έξι μηνών και 12 ημερών σε μία αναμέτρηση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι αριθμολάγνοι τούτου του κόσμου, κάθισαν και μέτρησαν. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Πούλισιτς, προτού συμπληρώσει 19 χρόνια ζωής, είναι καλύτερος από τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο (στην ίδια ηλικία φυσικά).

Ηδη το καμάρι του Χέρσι έχει 60 ματς με την ομάδα του, έναντι 34 του Μέσι και 53 του CR7 και 9 γκολ, τα ίδια με τον Αργεντινό και 3 παραπάνω από τον Πορτογάλο. Στα νούμερα είναι καλύτερος και στις Εθνικές ομάδες: 18 συμμετοχές και 7 τέρματα, έναντι 9 εμφανίσεων και 2 γκολ για τον Μέσι και 2 αγώνων με ισάριθμα γκολ για τον Κριστιάνο.

Μερικές φορές οι αριθμοί μπορεί να ψεύδονται ασύστολα. Μόνο που ο Κρίστιαν Πούλισιτς προσπαθεί απεγνωσμένα να τους δικαιώσει. Και να προβιβάσει το ταλέντο του στο επόμενο επίπεδο από εκείνο του (απλού) παιδιού θαύματος.

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Τι είχε πει ο Μαραντόνα για το γκολ – χέρι κόντρα στην Αγγλία…

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα ποτέ δεν μάσαγε τα λόγια του. Μίλησε για την υπεράσπιση της πατρίδας του, την Ιταλία και… την ειρωνεία των Άγγλων.

Specials
Specials: Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Στέφανος Αλειφερόπουλος: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο ψηλά θα έφτανε…

Ο Στέφανος Αλειφερόπουλος δεν ήταν απλώς ένα ταλέντο. Ήταν το κάτι παραπάνω και δεν θα μάθουμε ποτέ πόσο μακριά μπορούσε να φτάσει...

Specials
Ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Ολυμπιακός: Η μέρα που ο Τζιοβάνι σόκαρε με την απόφασή του όλη την Ισπανία

Σαν σήμερα, στις 8 Ιουλίου 1999, η μεταγραφή του Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα στον Ολυμπιακό γίνεται επίσημη και ταρακουνάει όλη την Ισπανία. Το εξώφυλλο της Mundo Deportivo τα λέει όλα.

Ποδόσφαιρο
Specials: Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Είχε εξηγήσει ο Ζιντάν γιατί με τον Κρόος δεν χρειαζόταν tiki-taka

Ο Ζινεντίν Ζιντάν δεν χρειάστηκε ποτέ πολλές πάσες για να εξηγήσει γιατί ο Τόνι Κρόος ήταν το απόλυτο «κλειδί» στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης.

Specials
Specials: Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Ο Δανός που έσωσε την Τσέλσι – Το γκολ του ενός δισεκατομμυρίου! (vid)

Την 11η Μαΐου 2003, ένα φαλτσαριστό σουτ από τον Γεσπερ Γκρόνκιερ έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Τσέλσι. Το γκολ που δεν έγραψε απλώς σκορ, αλλά ολόκληρο μέλλον.

Specials
Specials: Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Η μέρα που ο Κολίνα είδε τη ζωή και τον θάνατο στο ίδιο γήπεδο

Οι πανηγυρισμοί είχαν ξεκινήσει, ο πάγκος των Βαυαρών ετοιμαζόταν να μπει στο γήπεδο και οι οπαδοί ζούσαν το απόλυτο όνειρο. Τότε, ο Κολίνα είδε… τη ζωή να αντιστρέφεται.

Specials
World Football: Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ντελ Πιέρο : «Η χαρά δεν με έκανε να ξεχάσω τον φίλο μου» – Η συγκινητική στιγμή μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Ανάμεσα στους πανηγυρισμούς του Μουντιάλ, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής προτίμησε να παρηγορήσει τον φίλο του που μόλις είχε χάσει τα πάντα. Η ιστορία του Ζιντάν και του Ντε Πιέρο...

World Football
Specials: Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Η Μίλαν των παικταράδων, που δεν έφταναν ούτε τα φάουλ!

Ροναλντίνιο, Πίρλο, Μπέκαμ, Σέεντορφ… Ποιος θα βαρέσει τελικά το φάουλ; Ο Αντσελότι προσπαθούσε να επιβάλει… τάξη σε μια ομάδα γεμάτη θρύλους!

Specials
Specials: Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ρουί Κόστα: Ο λόγος που γύρισε, δεν ήταν τα λεφτά

Ήταν ο παίκτης που θαύμασε όλη η Ιταλία και λάτρεψαν οι φίλοι της Μίλαν. Μα δεν ξέχασε ποτέ την υπόσχεση που είχε δώσει: να γυρίσει στην Μπενφίκα. Όχι για τα χρήματα. Για την καρδιά.

Specials