SPECIALS

Ένας «γίγαντας» που τα βάζει με τα… θηρία

Είναι μόλις 26 χρονών και ήδη θα ζήλευαν πολλοί την καριέρα του στο NBA. Όμως, δεν είναι τελικά το ταλέντο του αυτό που διακρίνει τον… ατρόμητο Τούρκο, που έχει βαλθεί να τα βάλει με «Θεούς» και «δαίμονες» για τα πιστεύω του και το ανθρώπινο καλό. Όπως φαίνεται, ο άνθρωπος Ενές Καντέρ, είναι πολύ «μεγαλύτερος» από...

Συντάκτης: Νότα Μουστάκα Χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά

Είναι μόλις 26 χρονών και ήδη θα ζήλευαν πολλοί την καριέρα του στο NBA. Όμως, δεν είναι τελικά το ταλέντο του αυτό που διακρίνει τον… ατρόμητο Τούρκο, που έχει βαλθεί να τα βάλει με «Θεούς» και «δαίμονες» για τα πιστεύω του και το ανθρώπινο καλό. Όπως φαίνεται, ο άνθρωπος Ενές Καντέρ, είναι πολύ «μεγαλύτερος» από τον ύψους 2,11μ. σέντερ των Νιου Γιορκ Νικς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ευαισθητοποιήθηκαν μετά τις φονικές πυρκαγιές που ξέσπασαν την περασμένη Δευτέρα (23/07) στην Αττική. Ένας εξ αυτών ήταν ο σέντερ των Νιου Γιορκ Νικς που δεν έμεινε αμέτοχος στο άκουσμα της δραματικής είδησης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έτσι, αποφάσισε άμεσα να ανοίξει λογαριασμό για τους πυρόπληκτους και να ζητήσει από τους φανς του να προσφέρουν έστω ένα συμβολικό ποσό, βάζοντας ως στόχο να μαζέψει 50.000 δολάρια.

Αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία του ταλαντούχου άσου και τον χαρακτήρα που έχει δείξει, δεν θα πρέπει να του προκαλέσει έκπληξη αυτή η κίνηση. Βλέπετε, ο Καντέρ δεν είναι μόνο ένας καταξιωμένος μπασκετμπολίστας που στον ελεύθερο χρόνο του παίζει πινγκ πονγκ και παρακολουθεί παθιασμένα το WWE.

O «Underkanter», όπως τον φωνάζουν, θυσιάζει χρόνο, τις σχέσεις του με την πατρίδα του και την οικογένειά του για να υπερασπιστεί τα πιστεύω του. Εδώ και χρόνια δίνει αγώνα μέσω της ελεύθερης έκφρασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι μπορεί να ακουστεί και μιλάει για όλους όσοι δεν μπορούν να μιλήσουν. Για όσους καθημερινά αδικούνται ή αδικούν τους δίπλα τους.

Ποιο το τίμημα για έναν NBAer που πληρώνεται 18,6 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από τους Νικς να εκφράσει δημοσίως τη γνώμη του; Για έναν Τούρκο που κριτικάρει την πολιτική που ασκεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται πως είναι μεγάλο. Η οικογένειά του τον αποκλήρωσε, διώχθηκε από τις αρχές, το διαβατήριό του ακυρώθηκε και δεν μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα του, θεωρώντας πλέον τη Νέα Υόρκη σπίτι του.

Οι σχέσεις του με την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 χάλασαν. Για την ακρίβεια, όχι απλά χάλασαν. Εδώ και μια διετία υπάρχει μια ανελέητη κόντρα με τον Τούρκο πρόεδρο και το κράτος. Ο σέντερ των Νικς είναι υποστηρικτής του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορήθηκε πως υπήρχε πίσω από το πραξικόπημα. Ο 26χρονος άσος δεν «μάσησε» τα λόγια του ποτέ. Κι όσο η τουρκική κυβέρνηση έκανε ό,τι περνάει από το «χέρι» της για να τον σταματήσει, εκείνος πάντα περνούσε στην αντεπίθεση.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Ενές Καντέρ γεννήθηκε στην Ελβετία, από Μουσουλμάνους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια πήραν την οικογένεια και επέστρεψαν στην Τουρκία. Στα 14 του έπαιζε στη μικρή ομάδα της Φενερμπαχτσέ. Μόλις στα 17 του βρέθηκε στην Ανδρών, όπου μάλιστα πήρε χρόνο σε τέσσερα παιχνίδια της Euroleague και σε άλλα πέντε του τουρκικού πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι του 2009 οι Τούρκοι του προσέφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο. Το ίδιο έκανε και ο Ολυμπιακός, ο οποίος πίστεψε στο ταλέντο του. Εκείνος προτίμησε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, μακριά από την οικογένειά του, ώστε να παίξει στο σχολικό και το κολλεγιακό πρωτάθλημα. Στο πρώτο έβγαλε… μάτια. Στο δεύτερο δεν έπαιξε, παρότι είχε υπογράψει στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι καθώς είχε λάβει πριν να φύγει από την Τουρκία από τη Φενερμπαχτσέ το ποσό των 33.000 δολαρίων. Ο κανονισμός λέει πως στο NCAA μπορούν να παίξουν μόνο ερασιτέχνες. Αν κάποιος παίκτης έχει πληρωθεί από ομάδα, έστω και 10 δολάρια, τότε θεωρείται επαγγελματίας και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής.

Η δεύτερη μητέρα του στις ΗΠΑ

Πριν από εννιά χρόνια, όταν ταξίδεψε ο Καντέρ στις ΗΠΑ, δεν είχε καμία σχέση με τον άνθρωπο που είναι σήμερα. Μόλις στα 17 του βρέθηκε μία ήπειρο και έναν ωκεανό μακριά από τους γονείς του και το σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει τη γλώσσα. Ήλπιζε πως εκεί θα βρει τον δρόμο του και θα καταφέρει να παίξει μπάσκετμπολ στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο 17χρονος Καντέρ ήταν ντροπαλός. Ήταν όλα περίεργα για εκείνον, που βρέθηκε  γύρω από ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα. Που έτρωγαν διαφορετικό φαγητό. Δεν έβρισκε φίλους εύκολα. Βρήκε απρόσμενα όμως μια μεγάλη αγκαλιά και ένα σπίτι. Μια νέα μητέρα. Μια νέα οικογένεια.

Πήγαινε στο σχολείο Στόουνμπριτζ στο Σίμι Βάλεϊ, λίγο έξω από το Λος Άντζελες. Εκεί έμεναν τρεις μαθητές σε ένα δωμάτιο δύο ατόμων. Τυχαία γνώρισε την Κρίστι Μπέιρι η οποία συγκινήθηκε από την κατάσταση που έμεναν και άνοιξε το σπίτι της στον Καντέρ, αλλά και σε άλλους τρεις μαθητές. Η Μπέιρι βοήθησε στο να συνηθίσει σε αυτή την ξένη χώρα ο Τούρκος σέντερ, που στην αρχή τη ρωτούσε με καχυποψία αν έχουν αλκοόλ τα κουλουράκια που του προσφέρει και που παρακολουθούσε τον «Μπομπ Σφουγγαράκη» για να μάθει τη γλώσσα.

Το 2011, όμως, το μεγάλο όνειρο του Καντέρ έγινε πραγματικότητα. Επελέγη στο Νο3 των draft από τους Γιούτα Τζαζ. Εκεί, αγωνίστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια, προτού μετακομίσει στην Οκλαχόμα για τους Θάντερ το 2015. Από τους Νικς αποκτήθηκε το 2017 σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του, με την κόντρα του με για την τουρκική κυβέρνηση να έχει ήδη αρχίσει από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στην τωρινή του ομάδα και στη Νέα Υόρκη ένιωσε εξαρχής άνετα: «Πρέπει να προσεύχομαι πέντε φορές την ημέρα. Για αυτό και οι Νικς μου χορήγησαν ένα ειδικό δωμάτιο στις εγκαταστάσεις του Madison Square Garden. Πρέπει να τρώω χαλάλ κι έτσι μου παρήγγειλαν ειδικό φαγητό. Αυτό σημαίνει πολλά. Δεν είναι μια Μουσουλμανική χώρα. Όμως, το ότι μια ομάδα κάνει τέτοιες κινήσεις, μου δείχνει πόσο σεβασμό δείχνουν οι άνθρωποι την Αμερική».

«Η ελευθερία του λόγου είναι επικίνδυνη»

Παρά το ταλέντο του και τις σπουδαίες εμφανίσεις του, αυτό που κάνει τον Καντέρ να ξεχωρίζει είναι η προσωπικότητά του. Τα τελευταία δύο χρόνια ουκ ολίγες φορές έχει σχολιάσει την τακτική πολιτικής του Ερντογάν. Τόσο στα ΜΜΕ, όσο και στον λογαριασμό του στο Twitter ο οποίος έχει μπλοκαριστεί στην Τουρκία.

Ο Καντέρ υποστηρίζει ανοιχτά το κίνημα Χιζμέτ και τον Φετιλάχ Γκιουλέν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο εβδομάδες μετά το πραξικόπημα οι γονείς του να τον αποκληρώσουν. «Ζητώ συγγνώμη από τον τουρκικό λαό και τον πρόεδρο που έχω τέτοιο γιο», έγραφε στην επιστολή του ο πατέρας του, Μεχμέτ, ο οποίος ζήτησε από το παιδί του να αλλάξει επώνυμο.

Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, συνέχισε να κυνηγά τον ύψους 2,11 σέντερ. Τον Μάιο του 2017, ο Καντέρ βρισκόταν στην Ινδονησία για ένα τουρνουά μπάσκετ, όταν χρειάστηκε να φύγει άρον άρον τα ξημερώματα, γιατί τον έψαχναν οι αρχές. «Στις 02:30 τη νύχτα με ξύπνησε ο μάνατζέρ μου. Μου είπε ότι με ψάχνει η αστυνομία. Η τουρκική κυβέρνηση τους είχε καλέσει και τους είχε πει πως είμαι ένας επικίνδυνος άνθρωπος», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Εάν με είχαν στείλει πίσω στην Τουρκία, μπορεί να μην ακούγατε νέα μου τώρα».

Ο Καντέρ κατάφερε να διαφύγει, όμως η περιπέτειά του δεν σταμάτησε εκεί. Στο αεροδρόμιο της Ρουμανίας κρατήθηκε, γιατί η τουρκική κυβέρνηση είχε ακυρώσει το διαβατήριό του. Ύστερα από δύο 24ωρα κατάφερε να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να ξέρετε τι συμβαίνει στην Τουρκία. Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ άσχημα. Δεν γνωρίζουμε καν τα πάντα. Τα ΜΜΕ έχουν περιοριστεί. Έχουν απολυθεί και φυλακιστεί άνθρωποι, μόνο και μόνο επειδή έχουν εκφράσει τη γνώμη τους. Στην Τουρκία η ελευθερία του λόγου είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και χειρότερα», έγραψε χαρακτηριστικά στην επιστολή του, προτού συμπληρώσει: «Απλά σκεφτείτε το. Εάν η κυβέρνηση Ερντογάν αντιμετωπίζει έναν παίκτη NBA έτσι, πώς νομίζετε ότι φέρεται σε όλους τους άλλους».

Λίγες ημέρες μετά, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον 26χρονο άσο, με την κατηγορία πως «είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αυτό δεν «φίμωσε» τον άσο των Νικς. Ίσα ίσα. «Δεν μπορείτε να με πιάσετε. Μην σπαταλάτε την αναπνοή σας. Θα έρχομαι με την δική μου θέληση για να φτύνω στα άσχημα και μισητά πρόσωπά σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Μερικά 24ωρα αργότερα, συνελήφθη ο πατέρας του: «Σήμερα το πρωί έμαθα πως η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει συλλάβει τον πατέρα μου. Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας. Αυτό έχει συμβεί σε πολλές οικογένειες, απλά και μόνο επειδή είναι μέλη του Χιζμέτ. Το συγκεκριμένο κίνημα αποτελεί μια κοινωνική πρωτοβουλία που στηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τη δημοκρατία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η νυν κυβέρνηση έχει φυλακίσει συνολικά 104 χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Χιλιάδες έγκυες φυλακισμένες με τα παιδιά τους».

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται χωρίς να το ακούσουμε. Η ελευθερία του λόγου είναι βασικό δικαίωμα του ανθρώπου. Ζητάω από τον κόσμο να απαιτήσει δικαιοσύνη και ισότητα αρνούμενος τα απολυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα», υπογράμμισε.

Βέβαια, ο Καντέρ δεν περιορίζεται στο να σχολιάζει μόνο την τουρκική κυβέρνηση. Η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και η μεταναστευτική πολιτική του δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Τούρκο σέντερ. Όπως άλλωστε και από πολλούς παίκτες του NBA, με τους πρωταθλητές Γουάριορς να αποφασίζουν πέρυσι και φέτος να μην επισκεφτούν τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, ο 26χρονος άσος στην ερώτηση του Sports Illustrated με ποιο νεκρό ή ζωντανό ιστορικό πρόσωπο θα ήθελε να δειπνήσει, απάντησε: «Μπορώ να πω με τον Τραμπ; Θα τον ρωτούσα ‘τι συμβαίνει με την περίπτωσή σου μεγάλε;’. Ναι, ίσως τον Τραμπ. Για να καταλάβω ποιο είναι τελικά το πρόβλημά του και τι έχει στο κεφάλι του».

[vc_row][vc_column width=”2/3″][td_block_14 custom_title=”SUNDAY’S FILES” tag_slug=”sunday-s-files” limit=”6″ tdc_css=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][td_block_7 custom_title=”SPORTMINUTE” category_id=”90″ limit=”7″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Exit mobile version