Super League χωρίς ΟΦΗ, δεν γίνεται. Και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, τότε το κατάλαβε τα τελευταία τρία χρόνια. Η απουσία του «Ομιλήτη» από τα μεγάλα σαλόνια ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.
Αλλά το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Και σαν ηφαίστειο που ξυπνά, το «Γεντί Κουλέ» ετοιμάζεται να φορέσει τα… καλά του και να υποδεχθεί ξανά τους «μεγάλους» του ελληνικό ποδοσφαίρου.
Ο ΟΦΗ επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία όντας πρωταθλητής. Όπως του αξίζει. Με νέα πρόσωπα, νέα διοίκηση, αλλαγή φιλοσοφίας και πνεύμα… Κρητικό. Και οι περισσότεροι θα το καταλάβουν από την πρώτη μέρα.
Το Sportime.gr κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν, με αναφορές σε στιγμές που οδήγησαν τους «μελανόλευκους» στην φθίνουσα πορεία του προς τη Γ’ εθνική. Στα δύσβατα μονοπάτια των χαμηλών κατηγοριών, στα χρέη που έπνιξαν τον σύλλογο και στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο κόσμος του. Και καταλήγει στη νέα εποχή που φέρει την σφραγίδα συγκεκριμένων προσώπων.
Η περίοδος παρακμής
Ο θάνατος του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη το 1996, του βασικού χρηματοδότη της ομάδας, και η αποχώρηση του προπονητή Έγκε Γκέραρντ το 2000, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία της πτώσης του συλλόγου. Η περίοδος της παρακμής και της κακής οικονομικής κακοδιαχείρισης φέρνουν τον ΟΦΗ σε τραγική κατάσταση.
Το 2006 η ΠΑΕ εντάσσεται στο άρθρο 44 περί χρεωκοπίας και 2 εκ. ευρώ διαγράφονται. Αυτό δεν αλλάζει, όμως, τη μοίρα του. Οι λάθος επιλογές σε αγωνιστικό κυρίως επίπεδο φέρνουν τον ΟΦΗ στον υποβιβασμό στη Β’ εθνική την περίοδο 2008-09.
Η οικειοθελής αποχώρηση από τη Super League
Μετά από δύο χρόνια ο ΟΦΗ επιστρέφει στη Super League. Αλλά την περίοδο 2014-15, οι διοικούντες οδηγούν τον σύλλογο στην καταστροφή. Τα χρέη συσσωρεύονται και πολλαπλασιάζονται σαν τα… μυρμήγκια. Τα 12,2 εκ. ευρώ «αναγκάζουν» τους «Ομιλήτες» να αποχωρήσουν από το πρωτάθλημα!
Η 21η Μαρτίου θεωρείται ως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου. Πριν τη διεξαγωγή της 29ης αγωνιστικής, η διοίκηση ανακοινώνει αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών. Ο κόσμος του Ηρακλείου και όχι μόνο θυμίζει καζάνι που βράζει!
Πρώτη φορά… Γ’ εθνική
Ο ΟΦΗ αδυνατεί να συμμετάσχει σε επαγγελματικό πρωτάθλημα, καθώς τα χρέη τον ακολουθούν. Έτσι, ο σύλλογος αποφασίζει να πάει… ακόμα πιο κάτω. Να κάνει μία νέα αρχή από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής. Ουδείς μπορεί να το πιστέψει, αλλά λύση διαφορετική δεν υπάρχει. Διαλύεται η παλιά ΠΑΕ, ιδρύεται η νέα με επιχειρηματίες της Κρήτης και τα πάντα ξεκινούν από το μηδέν.
Η ομάδα “χτίζεται” από την αρχή με ποδοσφαιριστές που έχουν γνώση της κατηγορίας. Ο Μουράτ Σεροπιάν αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας, αλλά μόλις για ένα επίσημο παιχνίδι. Ήττα στην πρεμιέρα από τον Εθνικό, λύση της συνεργασίας και ο ερχομός του Νίκου Γκουλή αλλάζει το κλίμα. Προς ώρας…
Με 7 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες σε 11 ματς, ο πολύπειρος τεχνικός «βλέπει» πως κινδυνεύει να χαθεί η άνοδος και αποχωρεί. Η ήττα από τον πρωτοπόρο Φωστήρα στον Ταύρο βάζει μπουρλότο στο εσωτερικό της ομάδας και ο Νίκος Νιόπλιας αποφασίζει να πει το «ναι» και να οδηγήσει το καράβι στις φουρτούνες!
Οι Κρητικοί σοβαρεύονται, κάνουν εντυπωσιακό φίνις, διατηρούν το αήττητο, εκμεταλλεύονται τις γκέλες της ομάδας του Ταύρου και παίρνουν την άνοδο στη Football League όντας πρώτοι στον 4ο όμιλο.
Η «σφαλιάρα» της Football league και η «εποχή Παπαδόπουλου»
Αυτονόητο το γεγονός ότι ο ΟΦΗ καλείται να κυνηγήσει την άμεση επιστροφή του στη Super League. Αλλά ο δρόμος της Football league δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο «Ομιλήτης» διανύει μία πολύ δύσκολη περίοδο (2016-17), αναζητεί τα πατήματα του και με το «καλημέρα» μοιάζει ανήμπορος να πετύχει τον στόχο του.
Γκέλες από τις πρώτες κιόλας αγωνιστικές, ο Νιόπλιας αδυνατεί να οδηγήσει την ομάδα στις επιτυχίες και με απολογισμό 9 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες σε 17 ματς αφήνει τον ΟΦΗ σε μακρινή απόσταση από τις θέσεις του προβιβασμού. Στις 21 Ιανουαρίου αποχωρεί από τον πάγκο και τρεις μέρες μετά αναλαμβάνει ο Νίκος Παπαδόπουλος.
Ο έμπειρος τεχνικός καλείται να καλύψει το χαμένο βαθμολογικά έδαφος, αλλά Λαμία και Κέρκυρα είναι ασταμάτητες. Το τρένο χάνεται οριστικά, ο ΟΦΗ τερματίζει 4ος, αλλά άπαντες κάνουν λόγο για μία νέα εποχή που ξημερώνει. Αυτή του Νίκου Παπαδόπουλου.
Η μεγάλη πρόκληση φτάνει για τους Κρητικούς. Ουδεμία σκέψη για ακόμα μία σεζόν στη Football league. Η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία πρέπει να επιτευχθεί φέτος πάση θυσία. Και ο 47χρονος τεχνικός διαμορφώνει το κατάλληλο ρόστερ. Η αρχική διοικητική ηρεμία δεν αναταράσσει το κλίμα έπειτα από κάποια αρνητικά αποτελέσματα.
Όταν, όμως, φτάνουμε στον Δεκέμβρη, τα πάντα είναι έτοιμα να τιναχτούν στον αέρα. Οι εσωτερικές διαμάχες σε διοικητικό επίπεδο προκαλούν ντόμινο εξελίξεων. Ποδοσφαιριστές ζητάνε να αποχωρήσουν από τον σύλλογο λόγω οικονομικών οφειλών, ο Νίκος Παπαδόπουλος βάζει όριο στην υπομονή του και όλα κρέμονται σε μία κλωστή.
Η έλευση του 2018 αλλάζει τις ισορροπίες. Ο Φώτης Τσάλος αποχωρεί από την προεδρία, οι μέτοχοι αναλαμβάνουν να αλλάξουν το «ρου» της ιστορίας και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες. Όπως και γίνεται.
Ο ΟΦΗ ολοκληρώνει τη σεζόν όντας 21 ματς αήττητος (2 ισοπαλίες), έπειτα απ’ αυτή στη Λάρισα από τον τοπικό Απόλλωνα την 13η αγωνιστική. Στην κορυφή της κατηγορίας, πρωταθλητής και δυνατός, ο ΟΦΗ επιστρέφει εκεί που ανήκει.
Το «MKD» χτίζει τον μύθο του
Ο Νίκος Παπαδόπουλος «χτίζει» μία επιθετική τριάδα φωτιά. Ο Δημήτρης Μάνος (M), ο Βασίλης Κουτσιανικούλης (K) και ο Θανάσης Ντίνας (D) πραγματοποιούν ονειρεμένη χρονιά. Τα τρία πιο ισχυρά όπλα στα χέρια του Κιλκισιώτη τεχνικού οδηγούν τον ΟΦΗ στην κορυφή. Και σε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ.
Και οι τρεις ολοκληρώνουν τη σεζόν με διπλάσιο αριθμό γκολ. Στα 27 ο Μάνος, στα 10 ο Ντίνας, στα 10 και ο Κουτσιανικούλης. Και από ασίστ; 10 ο Μάνος, 9 ο Κουτσιανικούλης, 4 ο Ντίνας. Τι άλλο να κάνουν δηλαδή!