SPECIALS

ΗΠΑ 1994: Η επιστροφή της «Σελεσάο»

Η Βραζιλία πανηγύρισε τον τέταρτο τίτλο της, σε μία διοργάνωση που έμεινε στην ιστορία για το χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο, τον «ντοπέ» Μαραντόνα, τη δολοφονία του Εσκομπάρ και φυσικά την παρθενική συμμετοχή της Ελλάδας
ΗΠΑ 1994: Η επιστροφή της «Σελεσάο»

Το Μουντιάλ του 1994 είχε δύο πολύ σημαντικές… διαφοροποιήσεις. Η μία ήταν ότι για πρώτη φορά διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο σε άλλη Ήπειρο εκτός της Ευρώπης και της Νοτίου Αμερικής. Η δεύτερη ήταν η παρθενική παρουσία της Εθνικής Ελλάδος στην τελική φάση!

Η απόφαση που έλαβε η FIFA να δώσει τη διοργάνωση στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρχικά αμφιλεγόμενη λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης σχέσεις που είχαν οι ΗΠΑ με το ποδόσφαιρο, αλλά εν τέλει δικαιώθηκε. Στη διάρκεια του τουρνουά σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης, αφού συνολικά είδαν τα παιχνίδια 3,6 εκατ. φίλαθλοι και 69.000 ανά μέσο όρο, ρεκόρ το οποίο αντέχει ακόμη και σήμερα, 24 χρόνια μετά.

Οι εκπλήξεις πριν από το τουρνουά ήταν ο αποκλεισμός της Γαλλίας, της Αγγλίας αλλά και της πρωταθλήτριας Ευρώπης Δανίας. Επιπλέον το Μουντιάλ του 1994 συνέπεσε με τη διάσπαση των μεγάλων παραδοσιακών δυνάμεων, της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβία. Από την πρώτη προέκυψαν οι Ρωσία (η οποία έλαβε μέρος) και οι χώρες της Βαλτικής από η δεύτερη ήταν τιμωρημένη λόγω του πολέμου.

Βέβαια το Μουντιάλ είχε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των όλων των Ελλήνων, αφού ήταν η πρώτη εμφάνιση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Οι Έλληνες διεθνείς υπό τις οδηγίες του αείμνηστου, Αλκέτα Παναγούλια έκαναν ντεμπούτο (στα προκριματικά πήραν την πρώτη θέση του ομίλου με Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο), αλλά δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο από την τελευταία θέση του 4ου ομίλου με Νιγηρία, Βουλγαρία και Αργεντινή.

Ο νικητής

Η Βραζιλία ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά έπειτα από το 1970 και οι ποδοσφαιριστές του Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα αφιέρωσαν τον τίτλο στον αδικοχαμένο Άιρτον Σένα, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του δυόμισι μήνες νωρίτερα. Η «σελεσάο» έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε τους τέσσερις τίτλους, αν και μέχρι να σηκώσει το τρόπαιο δεχόταν μεγάλη κριτική από φιλάθλους και τα ΜΜΕ της χώρας. Ο Παρέιρα έπαιξε πολύ πιο αμυντικά με δύο αμυντικά χαφ, Ντούνγκα και Σάντος έχοντας ως αιχμή του δόρατος αρχικά τον Ρομάριο και σε δεύτερο λόγο τον Μπεμπέτο. Από τον όμιλο πέρασε ως πρώτη, στους «16» απέκλεισε με 1-0 τις ΗΠΑ, στα προημιτελικά δυσκολεύτηκε με την Ολλανδία (3-2), ενώ στους «τέσσερις» άφησε εκτός της Σουηδία. Στον τελικό ήταν πιο εύστοχη στα πέναλτι και με 3-2 επί της Ιταλίας, στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Ο τελικός

Το παιχνίδι διεξήχθη στο Λος Άντζελες παρουσία 94.000 θεατών, ανάμεσα σε δύο χώρες με τρεις κατακτήσεις μέχρι στιγμής, τη Βραζιλία και την Ιταλία. Το παιχνίδι δεν είχε σημαντικές ευκαιρίες και μοιραία πήγε στο 0-0. Μετά την παράταση έφτασε τα πέναλτι για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι Μάρσιο Σάντος και Φράνκο Μπαρέζι αστόχησαν στα δύο πρώτα πέναλτι. Στη συνέχεια, ευστόχησαν οι Ρομάριο και Μπράνκο από τη Βραζιλία και Αλμπερτίνι, Εβάνι από την Ιταλία. Στο τέταρτο πέναλτι ο Ντούνγκα βρήκε δίχτυα, αλλά ο Μασάρο ήταν άστοχος. Μετά πήρε την μπάλα ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, ο κορυφαίος παίκτης εκείνη της Εθνικής Ιταλίας. «Ήθελα να στείλω την μπάλα στο κέντρο, επειδή ο Ταφαρέλ θα έπεφτε, και λίγο ψηλά για να μην την αποκρούσει με τα πόδια. Ηταν σωστή επιλογή. Δεν ξέρω πως την έστειλα τόσα μέτρα ψηλά», είπε μετά ο Μπάτζιο, ο οποίος αστόχησε και ο τίτλος πήγε στη Βραζιλία.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (22′ Καφού), Μπράνκο, Αλνταΐρ, Μάρσιο Σάντος, Μαζίνιο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Ζίνιο (106′ Βιόλα), Μπεμπέτο, Ρομάριο.

ΙΤΑΛΙΑ (Αρίγκο Σάκι): Παλιούκα, Μπεναρίβο, Μαλντίνι, Μπαρέζι, Μούσι (34′ Απολόνι), Αλμπερτίνι, Ντίνο Μπάτζο (95′ Εβάνι), Μπέρτι, Ντοναντόνι, Ρομπέρτο Μπάτζο, Μασάρο.

Διαιτητής: Σάντορ Πουλ (Ουγγαρία)

Ο πρώτος σκόρερ

Αυτή τη φορά δεν είχαμε ένα αλλά δύο πρώτου σκόρερ. Ο πρώτο έμεινε στην ιστορί από ένα και μοναδικό παιχνίδι. Ο Όλεγκ Σαλένκο πέτυχε πέντε γκολ απέναντι στο Καμερούν και με ακόμη ένα κόντρα στη Σουηδία έφτασε τα έξι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αποκλείστηκε στον όμιλο κι έδωσε μόλις τρία ματς. Μαζί του στην κορυφή ήταν και ο μεγάλος Χρίστο Στόιτσκοφ. Ο Βουλγαρος προερχόταν από μία εκπληκτική χρονιά της Μπαρτσελόνα και με τα έξι γκολ που πέτυχε οδήγησε τη Βουλγαρία μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ, όπου και αποκλείστηκε από την Ιταλία.

Η έκπληξη

Το δίχως άλλο η ενότητα αυτή ανήκει στη Βουλγαρία. Μέχρι τη διοργάνωση του 1994, οι Βαλκάνιοι είχαν μία σχετικά σταθερή παρουσία από το 1962 κι έπειτα. Ωστόσο το καλύτερο πλασάρισμά τους ήταν το 1986 όταν έφτασε μέχρι τους «16». Στο Μουντιάλ των ΗΠΑ όμως κατέρριψαν κάθε ρεκόρ. Με τον Στόιτσκοφ να ηγείται της προσπάθειας και άξιους συμπαραστάτες τους Μπαλάκοφ, Κονσταντίνοφ, Κρεμενλίεφ, Μποριμίροφ και Λέτσκοφ, η Βουλγαρία μπορεί να ηττήθηκε στην πρεμιέρα με 3-0 από τη Νιγηρία, αλλά στην πορεία νίκησε Αργεντινή (2-0) και Ελλάδα (4-0) στον όμιλο, Μεξικό 3-1 στα πέναλτι (1-1 κ.α.) στους «16» και 2-1 τη Γερμανία στους «8» και μάλιστα με ανατροπή. Η ξέφρενη πορεία σταμάτησε στα ημιτελικά και στον Ρομπέρτο Μπάτζιο κόντρα στην Ιταλία…

Το γεγονός

Όπως και στην κατηγορία του πρώτου σκόρερ κι εδώ υπάρχει διπλή… υποψηφιότητα! Το πρώτο γεγονός -και χρονικά άλλωστε- ήταν το κρούσμα ντόπινγκ του Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «Ντιεγκίτο» βρέθηκε θετικός σε πέντε υποκατάστατα εφεδρίνης μετά το ματς με τη Νιγηρία και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας του τον απέβαλε άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις και για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ωστόσο κι εκεί υπήρξαν συνέπειες. Με την ψυχολογία στα… τάρταρα, η Αργεντινή ηττήθηκε από τη Βουλγαρία, ενώ στους «16» αποκλείστηκε με ήττα 3-2 από τη Ρουμανία. Ο Μαραντόνα αρνήθηκε τις κατηγορίας, αλλά τιμωρήθηκε με 15 μήνες αποκλεισμό, γεγονός που έδωσε ένα πολύ άσχημο και ντροπιαστικό τέλος στην πλούσια διεθνή του καριέρα.

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη δε σημειώθηκε μέσα στα γήπεδα, αλλά περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα μακριά. Στις 22 Ιουνίου 1994, οι ΗΠΑ νίκησαν 2-1 την Κολομβία και την απέκλεισαν από τη συνέχεια του θεσμού. Η ομάδα της Νοτίου Αμερικής είχε πάει με μεγάλα όνειρα στο Μουντιάλ και ήλπιζε σε σημαντική διάκριση, αλλά η πορεία της έλαβε πρόωρα τέλος. Το πρώτο γκολ των Αμερικανών ήρθε από αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ. Εκείνο το γκολ στοίχισε τη ζωή του 27χρονου αμυντικού. Ο Κολομβιανός στοχοποιήθηκε από υπόκοσμο, στοιχηματικά συνδικάτα και καρτέλ των ναρκωτικών και στις 2 Ιουλίου, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν σε εξέλιξη και ο ίδιος ήταν σε ένα μπαρ στο Μεντεγίν, ο Ουμπέρτο Μουνίοζ Κάστρο τον δολοφόνησε, πυροβολώντας τον δώδεκα φορές! Στην κηδεία του παραβρέθηκαν 100.000 άνθρωποι, ενώ ο Κάστρο αν και καταδικάστηκε σε 43 χρόνια κάθειρξη, εν τέλει βγήκε στα 23 λόγω καλής διαγωγής!

Η φωτογραφία

Λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο Μπάτζιο αστόχησε στο πέναλτι και στέκεται απογοητευμένος, την ώρα που οι Βραζιλιάνοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Specials: Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

Νίκος Αναστόπουλος: «Γεννήθηκα για την μπάλα»

(video) Η εξομολόγηση του σπουδαίου ποδοσφαιριστή και προπονητή

Specials
Specials: Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Μίμης Δομάζος: Ο άνθρωπος που ένωσε γενιές

Ο Μίμης Δομάζος δεν ήταν απλώς ποδοσφαιριστής, αλλά ένας ζωντανός μύθος που ένωσε γενιές και ενέπνευσε χιλιάδες.

Specials
Specials: Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό νησί που κρύβει ένα από τα πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στον κόσμο

Το μικρό μέγεθος της Σιγκαπούρης κρύβει μια στρατηγική άμυνας γεμάτη από σύγχρονη τεχνολογία και προετοιμασία.

Specials
VIRAL: Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Μάθετε για το πρόγραμμα γυμναστικής και το πρόγραμμα διατροφής του Lionel Messi. Χάσετε εύκολα κιλά!

Η δίαιτα του Λιονέλ Μέσι που τον έφερε στην κορυφή, Μπορείτε να αποκτήσετε μύες και να χάσετε κιλά. Άσπρο κρέας και λαχανικά από ρίζες!

VIRAL
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Τραγωδία στα Τέμπη: Ο κόσμος οφείλει να φωνάξει όχι να σιωπήσει – Θα αντιδράσουμε;

Δηλαδή πως ακριβώς θα ακούσουν τη φωνή μας; Με τις συνεχείς επικλήσεις για «σιωπή τώρα που έχουμε πένθος»; Λάθος! Σεβασμός σημαίνει να ΑΠΑΙΤΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Τραγωδία στα Τέμπη: Αν δεν το κατάλαβες, είσαι ένας αριθμός 

Όσο κι αν προσπαθούν να αποδώσουν τα πάντα στην ατομική ευθύνη, είναι τόσο ελλειμματική κοινωνία που έχουν φτιάξει ώστε κανείς δεν τους πιστεύει. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Specials: Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Super League 1: Ποιοι μάνατζερ έκλεισαν τις φετινές μεταγραφές

Το Sportme.gr καταγράφει ποιοι μάνατζερ έπαιξαν ρόλο για την ολοκλήρωση κάθε συμφωνίας των ομάδων της Super League 1 στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Specials
Ατζέντα: Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από το Champions League, στην πτώχευση και στη μάχη με τη Λαγκάρντ

Μπερνάρ Ταπί: Από την κορυφή της Ευρώπης, στο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες και στην αέναη μάχη με την πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ατζέντα
Specials: Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Ένα παιδί πετάει στα άστρα

Μόντο Ντουπλάντις: Το πέμπτο σερί παγκόσμιο ρεκόρ, η επιτυχία που ήταν προδιαγεγραμμένη και

Specials
Νίκος Μπουρλάκης: Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Η Ελλάδα δεν ανήκει σε λίγους

Από πού να το πιάσεις και που να το αφήσεις με όσα ζούμε εδώ και αρκετά χρόνια όπου έχει χαθεί η λογική καθώς σε κάνουν να αισθάνεσαι κι ένοχος!

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Να είσαι αθλητικός συντάκτης στην Ελλάδα και να γιορτάζεις

Ημέρα Αθλητικού Συντάκτη ήταν η 2η Ιουλίου αλλά το να ακούς κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι μάλλον ειρωνικό και όποιος το προσπερνά απλώς εθελοτυφλεί. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Κορυφαία και ως Ντένη Μαρκορά ή Σωτηρία Μπέλλου

Η Ντίνα Κώνστα υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, που ερμήνευσε δύσκολους ρόλους στο Θέατρο αλλά μάλλον δεν την αδικεί που αγαπήθηκε περισσότερο ως «Ντένη Μαρκορά». Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Οι πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Είναι η άποψή μας βέβαια και ο καθένας μπορεί να βάλει τις δικές του προτιμήσεις. Ξεχωρίσαμε τις πέντε καλύτερες ελληνικές ταινίες με όριο 60 χρόνια πριν. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Ένας 17χρονος που τον έλεγαν Πελέ

Το Μουντιάλ του 1958 ήταν εκείνο στο οποίο συστήθηκε ο Πελέ στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο και στις 29/6 κατέκτησε το Μουντιάλ με τη Βραζιλία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Λάμπρος Κωνσταντάρας: Ο άρχοντας του κινηματογράφου

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δε θα μπορούσε να παίξει το φτωχό και κακομοίρη αφού το παρουσιαστικό και το στυλ δεν το επέτρεπαν. Μια ωδή στον Μαυρογιαλούρο. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ποτέ δε σε άφηνε αδιάφορο

Δεν υπήρξα ποτέ ψηφοφόρος του, δε μπόρεσα στιγμή να συμβιβαστώ με την ακροβασία ελευθερίας/ασυδοσίας αλλά δεν παραγνωρίζω ότι άφησε το στίγμα του. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η στυγνή δολοφονία που δεν απέτρεψε η Ελισάβετ

Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη δεν είναι άγνωστη και γι’ αυτό εκνευρίζομαι ιδιαιτέρως όταν παρακολουθώ συγκινητικά ρεπορτάζ για τα 70 χρόνια από τη στέψη της Ελισάβετ. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης
Νίκος Μπουρλάκης: Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Δημήτρης Ιτούδης: Το τέλος εποχής στην ΤΣΣΚΑ

Η απώλεια του τίτλου στην VTB League σηματοδοτεί κι επίσημα το τέλος εποχής, μετά από οχτώ χρόνια του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ και ανοίγει το κεφάλαιο της Φενέρμπαχτσε. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Νίκος Μπουρλάκης